-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos opozicija ragina įkurti tarptautinį tribunolą A.Lukašenkos režimui

Baltarusijos opozicija reikalauja, kad būtų įkurtas tarptautinis baudžiamasis tribunolas, turintis užtikrinti prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo atsakomybę, penktadienį pranešė Nacionalinės antikrizinės valdybos (NAV) vadovas ir opozicinės Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dar kartą kreipiamės į tarptautines institucijas, [primindami], kaip svarbu įkurti tarptautinį baudžiamąjį tribunolą Baltarusijai“, – sakoma P.Latuškos vaizdo pranešime, paskelbtam NAV kanalu socialiniame tinkle „Telegram“.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Opozicijos iniciatyva BYPOL, vienijanti buvusius jėgos struktūrų darbuotojus, penktadienį paskelbė internete garso įrašą, kaip teigiama padarytą praeitų metų spalį per vidaus reikalų viceministro Mikalajaus Karpiankovo susitikimą su milicijos pareigūnais.

Įraše girdima, kaip vyras, kurį aktyvistai įvardijo kaip M.Karpiankovą, demonstruoja esą iš Rusijos įsigytus naujus galingus pistoletus, pritaikytus šaudyti guminėmis kulkomis, ir pamini, kad per rugpjūtį vykusius protestus žuvęs Aliaksandras Taraikovskis „mirė, aišku, nuo guminės kulkos, atskriejusios jam į krūtinę“.

Įraše girdimų pokalbių tekste, kuriuos taip pat paskelbė Baltarusijos naujienų portalas Tut.by, M.Karpiankovas pabrėžia, kad „rusiškas trauminis ginklas, esant mažam atstumui, nuo kovinio niekuo nesiskiria“.

Įraše girdimas vyras taip pat dėstė, kad „visi tie, kas šiuo metu išeina į gatves sudalyvauti geležinkelių kare, bluokuojantys kelius, puldinėjantys milicininkus, mėtantys Molotovo kokteilius – tie patys teroristai – yra mūsų šalyje nereikalingi žmonės“.

„Naudoti ginklą prieš jį tiesiai į kaktą – tiesiai į veidą, tiesiai ten. Po to jis jau niekada... nebegrįš į būklę, kokios buvo. Na, atgaivins – tai atgaivins. Jis nebeturės pusės galvos smegenų – na, ten jam ir kelias“, – kalba įraše girdimas žmogus.

Numanomas M.Karpiankovas taip pat užsiminė apie būtinybę įkurti specialią stovyklą suimtiems protestuotojams ir opozicijos šalininkams.

„Kuriama duomenų bazė. Pagal šią duomenų bazę, kas įkliūva antrą kartą, turi ten [arešte] ir pasilikti. Liepta parengti, įkurti stovyklą... – ne kariškiams, netgi ne internuotiesiems, o stovykla turintiems ypač aštrias kanopas izoliuoti. Ir aptverti spygliuota viela. Laikyti juos ten, kol visi nusiramins“, – kalbėjo vyras.

P.Latuška pažadėjo perduoti šį įrašą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, Europos Vadovų Tarybai, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) ir Europos Tarybai, taip pat JAV ir Rusijos vyriausybėms.

„Kelsime klausimą dėl Lukašenkos režimo pripažinimo teroristiniu“, – sakė opozicionierius.

Jis pridūrė, kad Baltarusijos kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija vyriausioji valdyba (GUBAZiK) ir milicijos specialiosios pajėgos OMON (AMAP) turi būti tarptautiniu lygiu pripažintos teroristinėmis organizacijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius