-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusijos opozicijai sunkiai sekasi būti išgirstai prieš prezidento rinkimus

Minske plakatai gatvėse, televizijos reklamos ir netgi SMS žinutės ragina baltarusius balsuoti sekmadienį vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Tačiau kandidatai, už kuriuos reikės balsuoti, beveik neminimi.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Po 21 metų autoritarinio valdymo griežtos linijos šalininkas prezidentas Aleksandras Lukašenka tenori įtikinamo rinkėjų aktyvumo per balsavimą, kurį atidžiai stebės Vakarų šalys. Jis nesibaimina būti išstumtas iš posto kurio nors kito iš trijų kandidatų, kurių tik vienas surengė aktyvią priešrinkiminės agitacijos kampaniją.

Nė vienas iš veteranų opozicijos lyderių nekandidatuoja. Negalėdami balotiruotis, jie ragina savo šalininkus boikotuoti rinkimus, nors ir pripažįsta, kad tai tėra simbolinė taktika.

Tik prieš šešias savaites iš kalėjimo paleistas opozicijos lyderis Nikolajus Statkevičius sėdėjo vienoje Minsko kavinėje, atrodydamas gana žvalus – jo mėlynos akys tebebuvo guvios.

Boikotas yra silpna pozicija. Visada priešindavausi rinkimų boikotams, bet jeigu neturi kandidato, kam eiti į tokius rinkimus? – klausė jis.

„Boikotas yra silpna pozicija. Visada priešindavausi rinkimų boikotams, bet jeigu neturi kandidato, kam eiti į tokius rinkimus?“ – klausė jis.

N.Statkevičius pridūrė, kad dabar naudojasi A.Lukašenkos pastangomis sudaryti demokratijos įspūdį ir organizuoja virtinę nesankcionuotų protestų, iš kurių paskutinis vyks šeštadienį sostinės centrinėje Laisvės aikštėje, prognozuodamas, kad prezidentas nesiims represijų prieš dalyvius.

„A.Lukašenka labai nori pripažintų rinkimų. Jis atsargesnis negu įprasta, tad aš stengiuosi išnaudoti šią padėtį“, – sakė jis, prognozuodamas, kad šeštadienį protestuoti gali ateiti iki tūkstančio žmonių.

ES „susidėjo su žudiku“

N.Statkevičius pripažįsta, kad jo paleidimas irgi yra A.Lukašenkos taktikos dalis: lyderis jį paleido kartu su kitais politiniais kaliniais likus dar gana daug laiko iki rinkimų.

„Jam tiesiog reikia užmegzti ryšį su Vakarais, gauti iš jų pinigų, kad pagąsdintų (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną ir priverstų jį sumokėti daugiau – štai kodėl jis paleido mane iš kalėjimo“, – aiškino opozicijos lyderis.

Jis piktai smerkė Europos Sąjungą, kai šaltiniai penktadienį informavo naujienų agentūrą AFP, kad sankcijos, paskelbtos A.Lukašenkai dėl politinių oponentų kalinimo, gali būti atšauktos, nes pastarieji dabar jau paleisti.

„Dabar Vakarai nori pašalinti šį signalą ir parodyti palaikantys žmogų, kuris yra įvykdęs nusikaltimų ir žudė savo politinius oponentus“, – skundėsi N.Statkevičius, kritikuodamas lyderius, kurie „fotografuojasi su Lukašenka ir sėdi su juo prie to paties stalo.“

„Jeigu jie išvien su šiuo žudiku, šiuo nusikaltėliu – tuomet demokratija tėra žodžiai“, – pabrėžė jis.

A.Lukašenkos stiprybės šaltinis yra Rusija, – aiškino opozicijos veikėjas.

N.Statkevičius sakė, kad A.Lukašenka gali mėginti įtikti Vakarų valstybėms, bet visada išliks priklausomas nuo Rusijos finansinio palaikymo ir jos pigių energetikos išteklių.

„Jo stiprybės šaltinis yra Rusija“, – aiškino opozicijos veikėjas.

Ankstesni prezidento rinkimai 2010 metais baigėsi masiniais opozicijos protestais dėl rezultatų klastojimo; po rinkimų buvo suimti disidentų lyderiai, tarp jų N.Statkevičius, kuris neprognozuoja, kad tokie protestai pasikartos per šiuos rinkimus.

„Žmonės pasiruošę rizikuoti, kai yra pergalės tikimybė, – pažymėjo jis. – Mes tegalime pasinaudoti šia kampanija, kad pasiruoštume kitiems – normaliems – rinkimams.“

Tačiau ne visi opozicijos aktyvistai sutinka su tokia nuomone.

Dmitrijui tebegalioja teismo nuosprendis, trejiems metams suvaržęs judėjimą, tačiau leidęs gyventi namuose. Jis buvo nuteistas už dalyvavimą 2010 metų protestuose.

Šis 55 metų vyras sakė palaikantis rinkimų boikotą.

„Ar apskritai galima tai vadinti rinkimais, per kuriuos išklausoma visų žmonių nuomonė?“ – klausė jis.

Nors jau yra nukentėjęs, Dmitrijus sakė esantis pasiruošęs išeiti protestuoti po rinkimų ir manantis, kad kiti žmonės taip pat išeis į gatves.

„Aišku, kad eisiu, – teigė jis. – Jeigu nieko nekeisime, kaip gyvens mūsų vaikai? Su tokiomis apgavystėmis, kaip vergai?“

„Žmonės priėjo liepto galą, – sakė jis, turėdamas omenyje Baltarusijos byrančios sovietinio stiliaus ekonomikos poveikį. – Manau, ateis daug žmonių.“

Menami varžovai

Tik viena kandidatė – Tatjana Korotkevič – stengėsi sudaryti normalios prezidento rinkimų kampanijos įvaizdį, bet dauguma opozicijos veikėjų jos nesureikšmina.

Lukašenka dabar turi tik menamus varžovus – ir jie tyli, nekviečia žmonių į aikštę, – pažymėjo N.Statkevičius.

„Lukašenka dabar turi tik menamus varžovus – ir jie tyli, nekviečia žmonių į aikštę“, – pažymėjo N.Statkevičius.

„Jie tiesiog ragina žmones balsuoti, o per rinkimus Baltarusijoje balsalapiai neskaičiuojami, – pridūrė jis. – Mes jau žinome rinkimų rezultatus, ir tai nieko nedomina.“

Tačiau 38 metų T.Korotkevič nustebino apžvalgininkus, įgijusi dviženklį palaikymą per rinkimų kampaniją, reikšdama nuosaikiai opozicines pažiūras – todėl didėja tikimybė, kad prireiks antrojo balsavimo rato.

Vis dėlto kyla daug klausimų dėl balsų skaičiavimo, o abejones reiškia net T.Korotkevič šalininkai.

„Turėtų būti (antrasis ratas), jeigu viskas vyktų sąžiningai. Tačiau tai menkai tikėtina“, – sakė tos kandidatės rinkimų kampanijos atstovė Alija Miacelica.

T.Korotkevič kampanija atrodo yra virtusi „saugiu“ kanalu nuleisti garą opozicijai.

A.Miacelica ir kiti T.Korotkevič šalininkai, dalijantys skrajutes Minsko centre, pastatė lentą, ant kurios kvietė užrašyti „laisvės vardus“ šalia Baltarusijos istorinių veikėjų ir rašytojų sąrašo.

Vyraujančias nuotaikas atspindėjo faktas, kad praeiviai buvo užrašę tik tris vardus, tarp jų N.Statkevičiaus, o pro šalį einantys milicininkai tą lentą įtariai apžiūrinėjo.

Žvelgdamas į šitą sąrašą 63 metų pensininkas Aleksejus Miachedka sakė palaikantis opozicijos raginimą boikotuoti balsavimą, bet nusprendęs balsuoti už T.Korotkevič.

„Norėčiau boikotuoti, bet tai nėra realu. Jie vis tiek iškeps 70 proc. už Lukašenką, – aiškino vyras. – Opozicija nori revoliucijos, bet Tatjana – už taikius pokyčius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius