-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 18 /10:48

Baltarusijos pasieniečiai pakomentavo sienos „uždarymą“: tik stiprina saugumą

Baltarusijos valstybinio pasienio komitetas aptakiai komentuoja šalies autokratinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos ketvirtadienį paskelbtą žinią, esą uždaroma siena su Lietuva ir Lenkija.
Baltarusijos pasienietis palei sieną su Lietuva
Baltarusijos pasienietis palei sieną su Lietuva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Komiteto atstovas Antonas Byčkovskis tut.by pareiškė, kad pasienyje su Lietuva, Lenkija ir Ukraina vertinama „besivystanti situacija kiekviena specifine kryptimi“.

Jis pridūrė, kad stiprinama pasienio apsauga. Esą kontroliuoti pasienį padeda „taktiniai rezervai“. Visgi svarbiausia tai, kad siena nei su Lietuva, nei su Lenkija nėra uždaryta.

„Baltarusijos Respublikos valstybės sienos apsauga vykdoma sustiprintu pasienio tarnybos ir pasienio kontrolės variantu, panaudojant taktinius rezervus“, – savo kanalu platformoje „Telegram“ pranešė Komitetas.

„Perėjose įvažiavimas ir išvažiavimas forminami pagal pralaidumo galimybes, – sakoma pranešime. – Visos priemonės taikomos atsižvelgiant į kiekviena konkrečia kryptimi besiklostančią padėtį.“

Lietuvos pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas BNS penktadienio rytą teigė, kad eismas per sieną su Baltarusija vyksta įprastai. Visgi jau kelias dienas baltarusių pusė iš tiesų akyliau tikrino sieną su Lietuvą kertančius automobilius rentgeno įranga.

Kad A.Lukašenka galimai blefuoja ir tik skambiai kalba, liudija ir penktadienio ryto pranešimai iš Lenkijos. Šios šalies pasieniečiai naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad siena tarp Lenkijos ir Baltarusijos atidaryta.

„Siena atidaryta, nematome jokių trikdžių, laukti nereikia, nėra signalų, kad siena bus uždaryta“, – „Reuters“ teigė vienas lenkų pasienietis.

A.Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusija uždaro sieną su Vakarais ir stiprina valstybinės sienos su Ukraina apsaugą bei sakė siunčiantis „pusę kariuomenės“ stiprinti vakarinių sienų apsaugą.

A.Lukašenka pridūrė, kad su Rusijos valdžios pagalba stiprins Sąjunginės valstybės apsaugą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka moterų forume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka moterų forume

„Mes priversti išvesti kariuomenę iš gatvių. Kaip jau sakiau – pusę kariuomenės apginkluoti ir uždaryti valstybės sieną su Vakarais, pirmiausia su Lietuva ir Lenkija. Esame priversti stiprinti valstybės sieną, labai apgailestaudami, su savo broliška Ukraina, – sakė A.Lukašenka moterų forume.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį A.Lukašenkos pareiškimus apie sienos uždarymą ir stiprinamą apsaugą pavadino neadekvačiais.

Jis įspėjo, kad kaimyninės šalies ekonomikai esant „ant bankroto ribos“ visi panašūs žingsniai turėtų būti daromi pamatuotai ir atsakingai, nes gali atsigręžti prieš ją pačią.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjunga anksčiau patvirtino planus įvesti sankcijas už smurtą prieš protestuotojus Baltarusijoje atsakingiems asmenims. JAV Valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad ruošiasi įvesti sankcijas Minskui ir kad šiuo klausimu konsultuojasi su ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius