-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 06

Baltarusių ekspertas apie galimą Ukrainos puolimą: A.Lukašenkai tai gali kainuoti postą

Padėtis Baltarusijoje vis sudėtingesnė. Tą rodo paprasti dalykai – vos prieš kelis mėnesius buvo galima kalbinti vietos gyventojus nors ir apie geležinkelių diversijas – jos buvo vykdomos, kad jais negalėtų judėti rusų technika. Šiandien – viskas kitaip. Net žadant visišką anonimiškumą, baltarusiai bijo kalbėti net apie kasdieniškus dalykus.
Putinas, Lukašenka
Putinas, Lukašenka

Pasauliui nusukus akis į Ukrainos karą, kovotojai prieš „paskutinį Europos diktatorių“ arba buvo priversti išvykti iš šalies, arba suvokia, kokios kalėjimų bausmės jiems gresia dėl vieno paprasto interviu.

Kokia padėtis šiuo metu šalyje? Ar Baltarusija išties galėtų įsivelti į Ukrainos puolimą? Į tokius pokalbius dabar veliasi toli gražu ne visi baltarusiai, anksčiau mielai daliję interviu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Minske

Tiki sveiku protu

Liepos 28 dieną iš Baltarusijos pusės buvo apšaudytas Kyjivas, tą patvirtino ir britų žvalgyba.

Apie tai, kas vyksta šalyje šiuo metu prabyla drąsiausieji ir tie, kurie priverstinai pabėgę iš savo šalies dabar gali dalytis tiesiogiai gaunama informacija.

Baltarusijoje dirbanti ir gyvenanti Ana (vardas pakeistas – aut. past.) sutiko kalbėti tik pažadėjus neatskleisti jos gyvenamosios vietos ir kitų duomenų – prieš daugiau nei mėnesį moterį išsikvietė tardytojai ir privertė ją pasirašyti pasižadėjimą „nejuodinti“ Baltarusijos valdžios ir nieko nesakyti apie taip vadinamą „specialiąją karinę operaciją“ – Rusijos vykdomą karinį Ukrainos puolimą.

Dokumente buvo nurodyta – jei moteris pažeis nurodytas taisykles, jos laukia ilgi kalėjimo metai.

„Rusijos palaikymas Baltarusijoje dar priklauso nuo vietovės. Yra miestų, kur dauguma palaiko Rusiją, tai kariniai miesteliai, ten prieštaraujantys puolimui tiesiog tyli, nes bijo ką pasakyti.

Tačiau dauguma baltarusių nepalaiko taip vadinamos „specialiosios karinės operacijos“, Minske nepalaikančių išvis didžioji dauguma“, – kalbėjo pašnekovė.

Liepos 28 dieną iš Baltarusijos pusės buvo apšaudytas Kyjivas. Gyventojai pasakoja, kad nuo raketų smūgių pabudo paryčiais – apie 5 valandą.

„Vietos miestelio, (iš kur buvo paleistos raketos – aut. past.) Ziabrovkos, gyventojai gerokai išsigando, nes tos raketos buvo labai garsios. Taip pat žmonės bijo, kad Ukraina gali suduoti atsakomąjį smūgį. Bet bendrai žmonės tiki, kad ukrainiečiai turi daugiau sveiko proto, nei mes, ir to nepadarys“, – analizavo Ana.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius