Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių opozicija tikisi, kad po mėnesio ES priims ketvirtą sankcijų Minskui paketą

Ketvirtasis Europos Sąjungos sankcijų Baltarusijai paketas turėtų būti priimtas sausio pabaigoje ar vasario pradžioje, trečiadienį pranešė buvusios kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos atstovas tarptautiniams reikalams Valeras Kavalevskis.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Darbas jau prasidėjo. Paketas jau formuojamas. Dabar galime kalbėti, kad galime pildyti šį paketą naujomis pavardėmis. Iš esmės Europos Sąjunga nusiteikusi svarstyti ir priimti šį paketą. Kalbant apie laiką... Tikėtina, jog tai įvyks sausio pabaigoje ar vasario pradžioje“, – sakė jis žurnalistams per S.Cichanouskajos atstovų spaudos konferenciją, vykusią vaizdo ryšiu.

Pastarąjį kartą sankcijos Baltarusijai skelbtos gruodžio viduryje.

VIDEO: Svarbiausi 2020 m. užsienio įvykiai: nuo koronaviruso atneštų geopolitinių iššūkių iki A.Navalno apnuodijimo

„Trečias [sankcijų] paketas buvo šiek tiek mažesnis, nei buvo tikėtasi. Tačiau mes matome, kaip skausmingai reaguoja valdžia, Užsienio reikalų ministerija ir asmenys, patekę į sąrašą. Tai reiškia, kad sankcijos veikia“, – sakė V.Kavalevskis.

Gruodžio 17 dieną ES paskelbė trečią sankcijų Baltarusijai paketą, įtraukdama į „juodąjį sąrašą“ 29 fizinius ir septynis juridinius asmenis, artimus Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Tarp naujausių į šį sąrašą įtrauktų asmenų – verslininkai Aliaksandras Šakucinas ir Mikalajus Varabejus, kurių interesai svyruoja nuo statybų ir žemės ūkio iki naftos. Jie yra pirmieji verslininkai, kuriuos paveikė sankcijų režimas.

Be kita ko, sankcijos paskelbtos Baltarusijos generaliniam prokurorui, informacijos ministrui, vicepremjerui ir valstybinės televizijos vadovui.

Sankcijomis nusitaikyta ir į septynias A.Lukašenkos režimą remiančias kompanijas – tris privačias ir keturias valstybines.

VIDEO: 15/15: Iš pirmų lūpų – protestai Baltarusijoje, įkalinimas perpildytose areštinėse

Tarp jų yra ginklus ir karinę įrangą eksportuojanti „Beltecheksport“, viena pagrindinių nekilnojamojo turto vystytojų ir statytojų „Dana Holdings/Dana Astra“, Baltarusijos institucijoms sekimo platformą užtikrinanti bendrovė „Synesis“ ir kelios kompanijos, atsakingos už valstybės karo technikos politikos įgyvendinimą.

Sankcijomis draudžiama išduoti vizas „juodajame sąraše“ atsidūrusiems Baltarusijos pareigūnams ir įšaldomas jų turtas bloke.

Gruodžio 22 dieną Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus pareiškė, kad atsakydamas Minskas plečia sąrašą asmenų iš ES, kuriems bus draudžiama įvažiuoti į Baltarusijos ir Sąjunginės valstybės teritoriją.

Ministras taip pat pažadėjo, kad Minskas imsis „virtinės teisinio pobūdžio priemonių, reaguodamas į absoliučiai nepagrįstą tam tikrų įmonių ir asmenų įtraukimą į ES [sankcijų] sąrašą“.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius