-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių opozicijos aktyvistas R.Protasevičius ketina pareikšti ieškinį „Ryanair“

Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas Romanas Protasevičius, pernai suimtas po priverstinio „Ryanair“ lainerio nutupdymo Minske, ketvirtadienį pareiškė ruošiantis pareikšti ieškinį šiai oro linijų bendrovei.
Romanas Protasevičius
Romanas Protasevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar neatskleisiu visų detalių, bet planuoju iškelti ieškinį oro linijoms „Ryanair“. Taip pat raginu visus keleivius, kurie skrido tuo lėktuvu, iškelti identiškus ieškinius“, – provyriausybinės grupės „Sistemnaja pravaabarona“ („Sisteminė teisių gynyba“) kanale paskelbtame vaizdo įraše sakė R.Protasevičius.

Dėl vaidmens protestuose prieš Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą teisiamas aktyvistas pareiškė, kad prie ieškinio dirba teisininkų komanda, ir pažadėjo vėliau pateikti išsamesnės informacijos.

Jis pridūrė besitikįs, kad į jo pareiškimą atsižvelgs Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO).

„Nes esu pasirengęs pateikti dokumentais pagrįstus įrodymus, patvirtinančius visus mano žodžius. Oficialūs Baltarusijos Respublikos organai taip pat yra pasirengę pateikti tokius pat įrodymus, kurių jie turi“, – teigė tinklaraštininkas.

ICAO pernai pradėjo tyrimą po to, kai gegužės 23 dieną iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas su 126 keleiviais buvo nutupdytas Minske. Per šį incidentą į orą buvo pakeltas naikintuvas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Grįžęs „Ryanair“ lėktuvas iš Minsko
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Grįžęs „Ryanair“ lėktuvas iš Minsko

Laineris buvo priverstas nusileisti Minske, kur buvo sulaikytas R.Protasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Jų sulaikymas sulaukė tarptautinio pasipiktinimo.

„Ryanair“ sakė, kad Baltarusijos oro dispečeriai nurodė oro bendrovės pilotams nutupdyti lėktuvą dėl jame esą padėtos bombos. Patikrinus lėktuvą, jokių sprogmenų jame nebuvo rasta.

Peržiūrėjusi ataskaitą apie ICAO atliktą incidento tyrimą, agentūros 36 narių valdyba „paprašė ICAO tyrėjų grupės tęsti savo darbą“.

Savo pareiškime Monrealyje įsikūrusi agentūra nurodė, kad ICAO taryba „išreiškė susirūpinimą dėl spragų Baltarusijos pateiktoje informacijoje ir tyrimo metu prieinamų įrodymų neatitikimų, susijusių su esminiais faktinio įvykių atkūrimo aspektais“.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į „naujai atsirandančią informaciją, susijusią su FR4978 [reiso] įvykiais ir jų seka“, bet daugiau nedetalizavo.

Su tyrimu susipažinęs šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad šią naują informaciją pateikė Lenkija, „kuri sugebėjo apklausti tą dieną dirbusį skrydžių vadovą, po to pabėgusį iš šalies“.

„Jis tvirtino, kad vienas Baltarusijos slaptosios tarnybos narys nuo pat ryto buvo valdymo bokšte“, – sakė tas pats šaltinis.

Ataskaitoje, kurią peržiūrėjo AFP, nustatyta, kad įspėjimas apie bombą buvo „tyčia klaidingas“.

Baltarusijos valdžia, įskaitant autoritarinį prezidentą Aleksandrą Lukašenką, tvirtino, kad lėktuvas buvo nukreiptas į Minską dėl jame esą padėtos bombos.

ICAO ataskaitoje patvirtinta, jog per lėktuvo apžiūras prieš kylant ir nusileidus bombos nerasta, tad „laikoma, kad įspėjimas apie bombą buvo tyčia klaidingas“.

Vis dėlto tyrimas „negalėjo priskirti šio neteisėto kišimosi padarymo jokiam asmeniui ar valstybei“, teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje, kurioje 2021-ųjų gegužės 23-ioji nagrinėjama minutė po minutės, matyti, kad Baltarusija slepia tyrimui svarbią informaciją.

JAV Teisingumo departamentas sausį dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo Minske apkaltino keturis Baltarusijos pareigūnus oro piratavimu.

JAV, Kanada, Britanija ir Europos Sąjunga, reaguodamos į šį incidentą, oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams bei atskiriems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius