Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai: derybos su Kinija dėl prekybos bus pratęstos penktadienį

Lemiamos derybos su Kinija dėl prekybos bus pratęstos penktadienį, vėlų ketvirtadienio vakarą, likus maždaug 90 minučių iki padidintų muitų kiniškoms prekėms įsigaliojimo, pranešė Baltieji rūmai.
Kinijos vėliava iš aitriųjų pipirų
Kinijos vėliava iš aitriųjų pipirų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po pirmojo susitikimo su Kinijos delegacija JAV prezidentas Donaldas Trumpas susitiko su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu ir šalys „sutarė rytojaus rytą JAV prekybos atstovo biure pratęsti diskusijas“, nurodoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime.

Jame taip pat pažymima, jog R.Lighthizeris ir S.Mnuchinas taip pat „dalyvavo darbo vakarienėje su vicepremjeru Liu He“, kuris vadovauja Kinijos delegacijai.

Prieš šio – jau vienuoliktojo – derybų rato pradžią D.Trumpas reporteriams pareiškė, jog gavo laišką iš Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir kiek vėliau greičiausiai pasikalbės su juo telefonu.

„Tai įmanoma padaryti, – pareiškė D.Trumpas, paklaustas apie galimybes pasiekti susitarimą dėl prekybos. – Vakar vakare iš tiesų gavau labai gražų laišką iš prezidento Xi.“

Tačiau D.Trumpas taip pat įspėjo, jog „su mielu noru“ naudoja muitus, kad išspręstų nesutarimus su Kinija.

„Skiriuosi nuo daugelio žmonių. Iš tiesų manau, jog muitai yra labai galinga mūsų šalies priemonė.“

Abiejų šalių pareigūnai pastaraisiais mėnesiais vis kalbėjo apie derybose daromą pažangą ir tai skatino optimizmą rinkose. Tačiau šios savaitės pradžioje padėtis iš esmės pasikeitė, kai JAV pareigūnai supeikė Kiniją už tai, kad ši, anot jų, atsisako anksčiau sutartų įsipareigojimų, nors Pekinas šį kaltinimą griežtai atmetė.

„Jie atrinko daug, daug to susitarimo dalių ir jie dėl jų pakartotinai derasi. To negalima daryti“, – ketvirtadienį pareiškė D.Trumpas.

Tuo tarpu Kinijos prekybos ministerija įspėjo, jog Pekinas „nepasiduos jokiam spaudimui“, ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų, jeigu Jungtinės Valstijos penktadienį, kaip ir planavo, padidins 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus nuo 10 iki 25 procentų.

„Kinija laikosi savo pažadų ir taip buvo visada“, – pridūrė ministerijos atstovas. Kokių priemonių imsis Kinija, jis nenurodė, bet įspėjo, kad Pekinas „jau yra pasirengęs visiems galimiems atvejams“.

Nuo 2018 metų Vašingtonas ir Pekinas įvedė importo muitus daugiau kaip 360 mlrd. JAV dolerių vertės vienas kito prekėms. Dėl to gerokai nukentėjo JAV žemės ūkio produktų eksportas į Kiniją, taip pat abiejų šalių pramonės sektoriai.

Tuo tarpu Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ketvirtadienį vėl įspėjo, jog dviejų didžiausių pasaulio ūkių prekybos mūšis kelia „grėsmę“ pasaulio ekonomikos augimui, ir paragino kuo skubiau išspręsti ginčą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius