Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltieji rūmai kaltina Rusiją, Kiniją, Iraną ir Šiaurės Korėją tikslinėmis kibernetinėmis atakomis

Rusija, Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja rengia rafinuotas ir tikslingas kibernetines atakas dėl politinių, ekonominių ir karinių priežasčių, bet siekdamos skirtingų tikslų, sakoma anksčiau šį mėnesį paskelbtoje Baltųjų rūmų Ekonomikos patarėjų tarybos ataskaitoje.
Kompiuteris
Baltieji rūmai kaltina Rusiją, Kiniją, Iraną ir Šiaurės Korėją tikslinėmis kibernetinėmis atakomis / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Ekspertų vertinimu, kenkėjiški veiksmai kibernetinėje erdvėje 2016 metais JAV ekonomikai padarė 57–109 mlrd. dolerių žalą.

Dokumente pažymima, kad kibernetinių grėsmių šaltiniai skirstomi į šešias grupes: valstybės, konkuruojančios verslo įmonės, kompiuteriniai įsilaužėliai-aktyvistai, organizuotos nusikalstamos grupuotės, oportunistai (išgarsėti siekiantys įsilaužėliai diletantai), taip pat nepatenkinti arba buvę kompanijų darbuotojai, norintys atkeršyti arba finansiškai pasipelnyti.

„Valstybės: pagrindiniai veikėjai – Rusija, Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja. Šios grupės yra gerai finansuojamos ir dažnai rengia rafinuotas tikslines atakas. Valstybės paprastai yra motyvuotos politinių, ekonominių, techninių arba karinių priežasčių; jos turi įvairių tikslų, kurie įvairuoja skirtingais laikais“, – sakoma ataskaitoje.

„Valstybės dažnai užsiima pramonės šnipinėjimu. Jeigu joms iškyla lėšų poreikis, jos gali vykdyti išpirkų reikalaujančių (virusų) atakas arba elektronines lėšų vagystes. Valstybės dažnai taikosi į asmeninės informacijos išteklius, kad galėtų šnipinėti tam tikrus asmenis“, – pabrėžė ekspertai.

Dokumente taip pat pabrėžiama, kad kibernetinės atakos prieš verslo subjektu gali būti naudojamos kaip atsakas sankcijas arba kitokius tarptautinės bendruomenės veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius