Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 25 /18:22

Baltieji rūmai paskelbė D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio telefonu stenogramos santrauką

Baltieji rūmai trečiadienį savo tinklalapyje paskelbė JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio telefoninio pokalbio, įvykusio liepos 25-ąją, stenogramos nuotrauką.
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penkių puslapių dokumente JAV buvusio viceprezidento Joe Bideno vardas minimas kelis kartus. Pažymima, kad dokumentas parengtas remiantis Baltųjų rūmų pareigūnų, kurie buvo kabinete, kai D.Trumpas kalbėjosi su V.Zelenskiu, užrašais.

Vis dėlto Baltieji rūmai paskelbė ne visą prezidentų pokalbio stenogramą, o veikiau jo santrauką, sudarytą remiantis pokalbį girdėjusių ir šalia D.Trumpo buvusių jo administracijos pareigūnų užrašais.

Dokumentą galima skaityti čia.

Dokumentas paviešintas D.Trumpui ir V.Zelenskiui ruošiantis dvišaliam susitikimui Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Kiek anksčiau skandalą sukėlė JAV žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, kad liepos 25 dieną D.Trumpas telefonu stengėsi įtikinti Ukrainos prezidentą pradėti tyrimą dėl J.Bideno sūnaus Hunterio ir „apie aštuonis kartus“ ragino bendradarbiauti su jo asmeniniu advokatu Rudy Giuliani, tariantis dėl šio tyrimo.

„Daug kalbama apie Bideno sūnų, kad Bidenas sustabdė tyrimą, ir daug žmonių nori apie tai sužinoti, tad būtų puiku, jei kažką padarytume su generaliniu prokuroru. Bidenas gyrėsi, kad sustabdė tyrimą, tad jei į tai pažiūrėtume... Tai man skamba baisiai“, – V.Zelenskiui telefonu pasakė D.Trumpas.

VIDEO: V.Zelenskis galvojo, kad bus paviešinta tik D.Trumpo pokalbio dalis: „niekas negali daryti man spaudimo“

Per pokalbį D.Trumpas taip pat ne kartą paragino V.Zelenskį dirbti su jo asmeniniu advokatu Rudy Giuliani.

D.Trumpo atstovai tikina, kad kelių frazių negalima vadinti neleistinu spaudimu užsienio šalies vadovui.

Dirbdamas Baracko Obamos administracijoje viceprezidentu J.Bidenas ir kitų Vakarų valstybių lyderiai darė spaudimą Ukrainai, kad ji atsikratytų generalinio prokuroro Viktoro Šokino, nes buvo manoma, kad jis nepakankamai griežtai kovoja su korupcija.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Šokinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Šokinas

„Bidenas visur gyrėsi, kad sustabdė tyrimą, taigi, gal galėtumėte tai pažiūrėti?“ – tęsė JAV prezidentas.

Tačiau, JAV žiniasklaidos teigimu, D.Trumpas nesiejo šio savo prašymo su tolesniu pagalbos Ukrainai teikimu.

V.Zelenskis savo ruožtu sakė, kad žino apie tą situaciją ir pažadėjo, kad šio klausimo imsis naujasis Ukrainos generalinis prokuroras.

„Kadangi turime absoliučią daugumą parlamente, kitas generalinis prokuroras 100 proc. bus mano žmogus, mano kandidatas, jo kandidatūra bus patvirtinta parlamente, ir jis pradės darbą generalinio prokuroro poste rugsėjį. Jis arba ji išsiaiškins“, – teigė Ukrainos prezidentas.

„Noriu jus užtikrinti, kad rimtai užsiimsime šia byla ir tyrimu“, – tvirtino V.Zelenskis ir pridūrė, kad garantuoja atvirą ir sąžiningą tyrimų vykdymą, kol jis vadovaus Ukrainai.

D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbis telefonu yra tik viena dalis vieno pranešėjo skundo, pateikto rugpjūčio mėnesio viduryje.

Šis skundas yra svarbiausias demokratų pradėtame apkaltos tyrime, apie kurį antradienį paskelbė JAV Atstovų Rūmų lyderė Nancy Pelosi.

D.Trumpas taip pat patvirtino, kad kelios dienos iki skambučio nurodė įšaldyti beveik 400 mln. JAV dolerių pagalbą Ukrainai.

Prezidentas tvirtina nepadaręs nieko blogo.

„Kaip ten bebūtų, nebuvo jokio spaudimo“, – sakė D.Trumpas žurnalistams Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos užkulisiuose, praėjus dienai po demokratų sprendimo dėl šio skambučio pradėti apkaltos tyrimą.

„Tai buvo draugiškas pokalbis, nebuvo jokio spaudimo“, – pakartojo D.Trumpas, pasipiktinęs „didžiausia raganų medžiokle Amerikos istorijoje“.

Laikraštis „The Washington Post“ trečiadienį taip pat paskelbė, kad keletą mėnesių prieš D.Trumpo liepos 25 dienos pokalbį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Vašingtono administracijoje buvo bandoma užkirsti jam kelią. Leidinys remiasi dabartinės ir buvusios JAV valdžios atstovais.

Pasak jų, ištisa virtinė aukštus postus užimančių oficialių asmenų Baltųjų rūmų užkulisiuose bandė užkirsti kelią D.Trumpo telefoniniam pokalbiui arba susitikimui su V.Zelenskiu baimindamiesi, kad pasinaudodamas juo JAV prezidentas gali bandyti įtikinti Kijevą pateikti informacijos, galinčios pakenkti J.Bidenui ir jo sūnui.

Laikraštis priminė, kad anksčiau šiais metais iš Kijevo netikėtai buvo atšauktas JAV pasiuntinys, sustabdyta JAV gynybos ir valstybės departamentų milijonų dolerių karinė pagalba Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius