Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai sako tebesantys įsipareigoję branduolinėms deryboms su Iranu

Baltieji rūmai antradienį pareiškė tebesantys įsipareigoję branduolinėms deryboms su Iranu, nepaisant „provokuojančio“ Teherano pareiškimo apie ketinimus pradėti iki 60 proc. sodrinti uraną.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

„Tikrai esame sunerimę dėl šių provokuojančių pranešimų“, – žurnalistams sakė prezidento Joe Bideno atstovė spaudai Jen Psaki.

„Manome, kad diplomatinis kelias yra vienintelis kelias į priekį ir kad net netiesioginės diskusijos yra geriausias būdas priimti sprendimą“, – pridūrė ji.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) anksčiau antradienį patvirtino, jog Iranas ją informavo apie ketinimus pradėti urano sodrinimą iki 60 procentų.

Manoma, kad šį žingsnį Teheranas žengė atsakydamas į Izraeliui priskiriamą ataką prieš Irano branduolinį objektą Natanze.

Šis Irano pranešimas metė šešėlį Vienoje vykstančioms deryboms, kurių tikslas – išgelbėti ant žlugimo slenksčio atsidūrusį Irano ir pasaulio galių 2015 metų branduolinį susitarimą.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir sugrąžino Iranui skaudžias sankcijas. Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

J.Bidenas pareiškė esąs pasirengęs su tam tikromis sąlygomis vėl prisijungti prie branduolinės sutarties, tačiau Teheranas nesutinka tiesiogiai derėtis su Vašingtonu, kol Irano atžvilgiu galioja sankcijos.

Derybos Austrijos sostinėje turėtų būti atnaujintos ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius