-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltijos šalių premjerai ir Lenkijos vyriausybės vadovas: Holokausto įstatymas nepakeitė JAV pozicijos dėl regiono saugumo

Penktadienį Vilniuje su Lenkijos vyriausybės vadovu Mateuszu Morawieckiu susitikę Baltijos šalių premjerai teigė, kad neseniai priimtas prieštaringai vertinamas Lenkijos Holokausto įstatymas nepakeitė JAV pozicijos dėl regiono saugumo
Mateuszas Morawieckis, Juri Ratas, Saulius Skvernelis ir Maris Kučinskis
Mateuszas Morawieckis, Juri Ratas, Saulius Skvernelis ir Maris Kučinskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paklaustas apie praeitą mėnesį Lenkijoje priimtą Holokausto įstatymą, sukėlusį JAV ir Izraelio pasipiktinimą, M.Morawieckis teigė, kad tai nepakeitė Varšuvos ir Vašingtono santykių.

„Valstybės departamentas visus aiškiai informavo, kad tai, kas skelbiame internete, yra visiška netiesa. Mūsų santykiai su JAV tokie pat geri kaip ir anksčiau, ypač jei lygintume su situacija prieš 4-6 metus“, – teigė Vilniuje su Baltijos šalių vyriausybių vadovais susitikęs M.Morawieckis.

Praėjusį ketvirtadienį, kovo 1-ąją, įsigaliojęs įstatymas, kurį pasirašė prezidentas Andrzejus Duda, numato baudas arba laisvės atėmimą iki trejų metų už nacių Vokietijos nusikaltimų priskyrimą Lenkijos tautai ar valstybei.

Neseniai Lenkijos portalas „Wirtualna Polska“ paskelbė, kad prezidentui A.Dudai prieš tai, kai jis vasario 6-ąją pasirašė įstatymą, skambino JAV valstybės sekretorius R.Tillersonas.

Tačiau A.Duda tiesiog nekėlė ragelio – esą JAV valstybės sekretoriaus rangas jam pasirodė per žemas. Suprask, būtų kalbėjęsis tik su D.Trumpu.

„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos prezidentas A.Duda atsiprašė žydų už 1968-ųjų persekiojimą
„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos prezidentas A.Duda atsiprašė žydų už 1968-ųjų persekiojimą

Taip pat Lenkijos premjeras kalbėjo, kad Varšuva ir Vašingtonas užbaigė milijardų dolerių vertės derybas dėl karinės įrangos atnaujinimo, Lenkija sieks „suvienodinti įrangą su JAV“.

Savo ruožtu S.Skvernelis ir Estijos premjeras Juri Ratas pridūrė, kad Holokausto įstatymas neturėtų paveikti JAV pozicijos dėl Baltijos šalių saugumo.

Anot J.Rato, Lenkijai ir Baltijos valstybėms „transatlantiniai ryšiai yra esminiai“.

„Mes norime, kad JAV pajėgos būtų nuolat dislokuotos regione (Baltijos šalyse ir Lenkijoje – red.). Prieš savaitę lankiausi Estijos (karinėje) Amari oro bazėje, apžiūrėjau F-16 naikintuvus. Mums bendradarbiavimas – labai svarbus, jis tampa artimesnis“, – sakė Estijos vyriausybės vadovas.

Šiltėjantys Lietuvos ir Lenkijos santykiai

Ryte su M.Morawieckiu susitikęs S.Skvernelis pasidžiaugė, kad prekybos srautai tarp abiejų valstybių toliau auga, o lenkų energetikos bendrovės „PNK Orlen“ investicijas Lietuvoje pavadino labai svarbiomis „ne tik ekonominiu, bet ir energetinio saugumo aspektu“.

S.Skvernelis priminė pernykštį „PNK Orlen“ ir „Lietuvos geležinkelių“ bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo buvo užbaigti bendrovių nesutarimai dėl krovinių perdavimo tarifų ir susidariusių tarpusavio skolų.

Į Vilnių M.Morawieckis atvyko tiesiai iš Briuselio, kur Europos Komisijos vadovams Jeanui-Claude'ui Junckeriui ir Franzui Timmermansui įteikė vadinamąją „baltąją knygą“, paaiškinančią, kodėl Lenkijos vyriausybė vykdo teismų reformas.

„Visa ta atsitiktinė, fragmentuota ir nepilna informacija – manau, kad visi tai supranta – neparodo, kodėl reikėjo šių reformų“, – Briuselyje pareiškė M.Morawieckis, pridūręs, kad „baltąją knygą“ perduos visų ES narių vadovams, žinoma, ir S.Skverneliui penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius