Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bangladešui ir Indijai smogęs superciklonas pareikalavo mažiausiai 22 žmonių gyvybių

Mažiausiai 22 žmonės žuvo smarkiausiam nuo šio šimtmečio pradžios ciklonui smogus daliai Bangladešo ir rytų Indijos, kur milijonams žmonių teko pasitraukti į laikinus prieglobsčius, nepaisant koronaviruso grėsmės.

Milijonai gyventojų liko be elektros ciklono Amphan atneštiems vėjams, kurių greitis siekė 150 km per valandą, išvarčius daugybę elektros perdavimo linijų atramų ir medžių, taip pat sugriovus namų sienų ir nuplėšus stogų, ketvirtadienį sakė pareigūnai, pradėję vertinti žalą.

Indijoje smarkiai nuo audros nukentėjusios Vakarų Bengalijos valstijos sostinės Kalkutos gyventojai ryte atsikėlę pamatė užlietas gatves ir automobilius. Televizijos reportaže buvo parodytas vandeniu užlietas oro uostas.

VIDEO: Indijai ir Bangladešui stichija smogė stipriau nei tikėtasi: superciklonas jau nusinešė mažiausiai 22 žmonių gyvybes

„Amphan poveikis blogesnis nei koronaviruso“, – vietos žiniasklaidai sakė Vakarų Bengalijos vyriausioji ministrė Mamata Banerjee. Pasak jos, valstijoje žuvo mažiausiai 12 žmonių.

„Scanpix“ nuotr./Indijai ir Bangladešui smogė superciklonas Amphan
„Scanpix“ nuotr./Indijai ir Bangladešui smogė superciklonas Amphan

„Tūkstančiai drėbto molio trobelių buvo sulygintos su žeme, išvartyta medžių, nuplauta kelių ir sunaikinta pasėlių“, – skundėsi ji.

Bangladešo pareigūnai pranešė, kad šalyje žuvo mažiausiai 10 žmonių, įskaitant vieną penkiametį ir 75 metų vyrą, žuvusius virstant medžiams. Be to, nuskendo vienas savanoris gelbėtojas.

„Scanpix“ nuotr./Indijai ir Bangladešui smogė superciklonas Amphan
„Scanpix“ nuotr./Indijai ir Bangladešui smogė superciklonas Amphan

Pareigūnai sakė laukiantys pranešimų iš Sundarbano nacionalinio parko – į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktos teritorijos, garsėjančios savo mangrovėmis ir nykstančių Bengalijos tigrų populiacija. Šiai teritorijai teko smarkus Amphan smūgis.

„Vis dar neturime dabartinio žalos paveikslo. Esame ypač susirūpinę dėl kai kurių laikinių gyvūnų. Jie galėjo būti nunešti vandens per audros patvanką ir aukštą potvynį“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausiasis miškininkas Moyeenas Uddin Khanas.

Bengalijos pakrantes kasmet niokojantys ciklonai kelia didėjančią grėsmę. Per pastaruosius dešimtmečius audros ir jų sukelti potvyniai nusinešė šimtus tūkstančių žmonių gyvybių.

Nors pastaraisiais metais šios audros dažnėjo – kaip manoma, bent iš dalies prisidedant klimato kaitai – patobulintos meteorologinės perspėjimo sistemos suteikė galimybę tarnyboms geriau pasiruošti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius