-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama paviešino laišką, skirtą amerikiečiams

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį paskelbtame laiške Amerikos žmonėms priminė savo administracijos pasiekimus ir gynė padarytą pažangą sveikatos apsaugos bei kitose srityse.
JAV prezidentas Barackas Obama kalba apie šaudynių šalyje prevenciją
JAV prezidentas Barackas Obama kalba apie šaudynių šalyje prevenciją

Baltieji rūmai išplatino prezidento laišką kartu su visų jo administracijos sekretorių ataskaitomis, kuriose apibūdinta pažanga, pasiekta nuo 2009 metų, kai B.Obama pradėjo savo kadenciją, o pasaulio ekonomika buvo atsidūrusi gilioje krizėje.

„Besiruošdamas perduoti estafetės lazdelę ir tapti privačiu piliečiu, didžiuojuosi galėdamas pasakyti, kad paklojome naujus pagrindus Amerikai“, – sakė jis.

Tarp svarbiausių savo administracijos pasiekimų jis paminėjo pakeistas JAV ekonomikos tendencijas, sumažintus karinių operacijų mastus Afganistane bei Irake, smarkiai sumažintą priklausomybę nuo naftos iš užsienio bei pasiektą Paryžiaus klimato susitarimą.

Be to, jis į svarbiausių darbų sąrašą įtraukė ir savo iniciatyva priimtą Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą, pramintą „ObamaCare“, kurį respublikonas D.Trumpas ne kartą grasino panaikinti.

Siekdamas išsaugoti šį teisės aktą, B.Obama trečiadienį apsilankė Kongrese ir agitavo demokratus už jį kovoti. Greičiausiai jo likimas bus pirmas didesnis nesutarimas naujojoje administracijoje.

Išrinktasis viceprezidentas Mike'as Pence'as savo ruožtu lankėsi Kapitolijuje, kur su respublikonais aptarė strategijas. Ši partija jau valdo Senatą ir Atstovų Rūmus, o po D.Trumpo inauguracijos sausio 20-ąją ji perims ir Baltuosius rūmus.

„Pirmasis darbotvarkės punktas yra „ObamaCare“ atšaukimas ir pakeitimas“, – sakė išrinktasis viceprezidentas žurnalistams Kapitolijuje po susitikimo su Atstovų Rūmų respublikonais.

Savo ruožtu D.Trumpas įspėjo vengti skubotų sprendimų.

„Respublikonai turi būti budrūs ir atminti, kad demokratai yra atsakingi už „ObamaCare“ įstatymo visišką katastrofą“, – rašė išrinktasis prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“. Jis taip pat įspėjo respublikonus leisti tam teisės aktui „sugriūti pačiam“.

Vis dėlto savo laiške B.Obama teigė, kad Jungtinės Valstijos „pradėjo ilgą darbą naikinti nelygybę“.

„Čia nepadės sveikatos apsaugos atėmimas iš 30 mln. amerikiečių, kurių dauguma yra baltaodžiai ir darbininkų klasės atstovai; užmokesčio už viršvalandžius panaikinimas darbuotojams, kurie tai tikrai užsitarnavo, arba sveikatos draudimo ir socialinės apsaugos sistemos privatizacija bei leidimas „Wall Street “ vėl save reguliuoti. Nė už vieną iš šių dalykų nebalsavo viduriniosios klasės amerikiečiai“, – rašė jis.

Demokratai kritikuojami, kad dėl B.Obamos reformų išaugo draudimo įmokos. Be, to „Obamacare“ įgyvendinimą temdė virtinė techninių problemų.

Tačiau tam tikri reformos elementai, ypač nuostatos, draudžiančios sveikatos draudimo kompanijoms atsisakyti drausti asmenis dėl jau esamų sveikatos sutrikimų bei leidžiančios tėvams įtraukti savo vaikus į šeimyninius sveikatos draudimo planus, kol šiems sukaks 26 metai, tebėra palankiai vertinami visuomenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius