-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barselonoje tūkstančiai demonstrantų reikalavo Katalonijos nepriklausomybės

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį išėjo į Barselonos gatves, reikalaudami suformuoti naują Ispanijos Katalonijos regiono vyriausybę, kuri vestų jį į nepriklausomybę nuo Madrido, nors tokiam žingsniui kyla didžiulių teisinių kliūčių.
Barselonoje tūkstančiai demonstrantų reikalavo Katalonijos nepriklausomybės
Barselonoje tūkstančiai demonstrantų reikalavo Katalonijos nepriklausomybės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie 45 tūkst. žmonių su šūkiu „Respubliką – dabar“ („Republica ara“) dalyvavo eitynėse, inicijuotose už regiono nepriklausomybę pasisakančios įtakingos visuomeninės grupės ANC, nurodė miesto policija.

A.Alcoberro: „Yra daugiau kaip du milijonai mūsų, Katalonijos piliečių, norinčių žengti į priekį – aišku, katalonų respublikos link.“

„Yra daugiau kaip du milijonai mūsų, Katalonijos piliečių, norinčių žengti į priekį – aišku, katalonų respublikos link“, – žurnalistams sakė ANC pirmininko pavaduotojas Agusti Alcoberro.

Per gruodžio 21-ąją surengtus pirmalaikius rinkimus separatistų partijos laimėjo absoliučią daugumą 135 vietų Katalonijos parlamente, bet iki šiol nesuformavo vyriausybės.

Praeitą savaitę dvi Katalonijos pagrindinės separatistų partijos pasiūlė surengti naują referendumą dėl Katalonijos respublikos konstitucijos.

Susitarimą, pasiektą partijos „Kartu už Kataloniją“ (Junts per Catalunya), vadovaujamos atstatydinto ir į užsienį pasitraukusio regiono prezidento Carleso Puigdemont'o, ir Katalonijos kairiųjų respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), dar turi ratifikuoti maža kraštutinė kairioji separatistų partija „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP).

7,5 mln. gyventojų turintis regionas dabar yra tiesiogiai valdomas Madrido. Ši tvarka galioja nuo 2017 m. spalio, kai premjeras Mariano Rajoy paleido Katalonijos parlamentą po nepriklausomybės referendumo, kurio teisėtumo Madridas nepripažįsta.

Planuota, kad pirmadienį bus surengti debatai dėl naujojo regiono prezidento, tačiau jie buvo neribotam laikui atidėti, nes vienintelis kandidatas, buvęs ANC pirmininkas Jordi Sanchezas, šiuo metu yra laikomas kalėjime ir kaltinamas maišto kurstymu – kartu su trimis kitais separatistų lyderiais.

VIDEO: 15min paaiškina: kodėl daug katalonų nori nepriklausomybės?

Į Belgiją pasitraukęs C.Puigdemont'as dėl teisinių kliūčių atmetė savo galimybę kandidatuoti.

„Faktas, kad mūsų dienomis, XXI amžiuje, žmonės laikomi kalėjime už savo idėjas, yra gėdingas, – sekmadienį per eitynes sakė 56 metų pediatrė Maria Soria. – Tai – antidemokratiška.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius