-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 08 /14:27

Baskų teroristinė grupuotė ETA paskelbė apie nusiginklavimą

Baskų separatistų grupuotė ETA pateikė Prancūzijos policijai ginklų saugyklų sąrašą, įgyvendindama savo vienašališką iniciatyvą iki šeštadienio nusiginkluoti, pranešė nepriklausoma tikrinimo grupė. ETA sako, kad ši iniciatyva galutinai užbaigs dešimtmečius trukusią jos ginkluotą kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose.
Baskų separatistų grupuotė ETA
Baskų separatistų grupuotė ETA / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spaudos konferencijoje Prancūzijos baskų mieste Bajonoje grupė pavadinimu „Tarptautinė tikrinimo komisija“ (IVC) patvirtino iš tarpininkų gavusi ginklų saugyklų sąrašą, kuris buvo perduotas „prancūzų pareigūnams“.

Anksčiau informuoti šaltiniai sakė, kad ETA pateikė Prancūzijos policijai šalies pietryčių regione esančių 12 ginklų saugyklų sąrašą. Pasak šaltinių, šios ginklų saugyklos yra Žero, Atlanto Pirėnų ir Aukštutinių Pirėnų departamentuose.

Vėliau sąrašas buvo patikslintas, jame liko aštuonios saugyklos Atlanto Pirėnų departamente.

Prancūzija pareiškė, kad ETA atliko „didelį žingsnį“ ir kad tai yra „nepaneigiamai svarbi diena“.

„Šis ginklų ir sprogmenų arsenalo neutralizavimo etapas yra didelis žingsnis“, – sakė vidaus reikalų ministras Matthiasas Feklas.

1959 metais įkurta ETA, kurią Europos Sąjunga laikė teroristine grupuote, yra kaltinama dėl 829 žmonių žūties nuo 1968 metų. Per jos kovotojų išpuolius dar tūkstančiai žmonių buvo sužeisti.

2011 metais, po virtinės areštų ir masinių protestų prieš ypač kruvinas atakas, ETA paskelbė, kad atsisako ginkluotos kovos, bet g inklų nesudėjo.

Vėliau grupuotė siekė derėtis dėl išformavimo mainais į amnestijas arba geresnes kalinimo sąlygas maždaug 350-čiai Ispanijoje ir Prancūzijoje kalinamų narių, taip pat – jos nariams pogrindyje.

Tačiau ir Prancūzija, ir Ispanija užėmė griežtą poziciją ir atsisakė daryti kokių nors nuolaidų.

ETA ekspertai anksčiau buvo apskaičiavę, kad likusį grupuotės arsenalą sudaro 130 pistoletų ir dvi tonos sprogmenų.

IVC, įsteigtos stebėti ETA 2011 metų ugnies nutraukimo pažado, nepripažįsta nei Prancūzijos, nei Ispanijos vyriausybė, bet jos dalyvavimą remia Ispanijos autonominio baskų regiono vyriausybė.

IVC atstovas Ramas Manikkalingamas, buvęs taikos proceso Šri Lankoje patarėjas, per spaudos konferenciją Bajonoje sakė, kad komisija ginklų sandėlių sąrašą gavo per „taikos kūrėjus“ – prancūzų pilietinės visuomenės grupę, kuriai vadovauja aplinkosaugininkas Txetxas Etcheverry.

Prancūzijos policija yra pasirengusi perimti ginklus, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnai.

Nusiginklavimo diena

Bajonoje šeštadienį po pietų planuojamas renginys „nusiginklavimo dienai“ paminėti, jo tema – „Visi mes – taikos kūrėjai“.

Madride vyriausybė penktadienį ETA nusiginklavimą atmetė kaip vienašališką reikalą ir perspėjo, kad ši grupuotė „mainais negaus nieko“.

„Ji negaus jokio politinio pranašumo ar naudos“, – sakė Ispanijos kultūros ministras ir vyriausybės atstovas Inigo Mendezas de Vigo.

„Tegul ji nusiginkluoja, tegul likviduojasi, tegul prašo atleidimo ir padeda išaiškinti nusikaltimus, kurie nebuvo išaiškinti“, – sakė jis.

Valdančioji konservatorių Liaudies partija vėlai penktadienį surengė „atsakomąjį renginį“ Baskijos Vitorijos mieste, kurio metu vyko ceremonija už „ETA pralaimėjimo pagrindinius veikėjus“. Šiame renginyje dalyvavo ETA aukų giminaičiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius