Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 16 /15:44

Į situaciją Afganistane sureagavo J.Bidenas – savo sprendimą laiko teisingu

Talibanas pirmadienį kontroliuoja Afganistaną, iš šalies pabėgusiam prezidentui Ashrafui Ghani pripažinus, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą. Stebėtinai greitas vyriausybės žlugimas ir prezidentūros užėmimas sekmadienio vakarą sostinėje sėjo baimę ir paniką, o jau kitą dieną pasaulis pakraupęs stebėjo chaosą ir neviltį Kabulo oro uoste.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

J.Bidenas palaiko sprendimą dėl Afganistano

23:40 Atnaujinta 23:51

Pirmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad „tvirtai palaiko“ savo sprendimą išvesti JAV pajėgas iš Afganistano ir kad Afganistano vyriausybė žlugo greičiau, nei tikėtasi.

Kaip skelbia AP naujienų agentūra, J.Bidenas teigė, kad jam teko rinktis: laikytis anksčiau suderėto susitarimo išvesti JAV karius šiais metais arba siųsti tūkstančius karių atgal į Afganistaną „trečiajam karo dešimtmečiui“.

J.Bidenas taip pat teigė, kad mieliau prisiimtų kritiką dėl padarinių Afganistane, nei paliktų šį sprendimą kitam prezidentui. 

„Visuomet žadėjau Amerikos žmonėms, kad būsiu su jumis atviras. Tiesa, kad tai vystėsi greičiau negu mes tikėjomės“, – J.Bidenas sakė kreipdamasis į tautą.

„Mes jiems [Afganistano vyriausybei] suteikėme visas galimybes patiems spręsti savo ateitį. [Tačiau] negalėjome parūpinti jiems valios kovoti už tą ateitį“, – pridūrė prezidentas.

„Tvirtai ginu savo sprendimą. Per 20 metų sunkiuoju būdu pasimokiau, kad niekada nebūna gero laiko išvesti JAV pajėgas“, – J.Bidenas kalbėjo Baltuosiuose rūmuose, jo kalbą tiesiogiai transliuojant televizijai.

Amerikos lyderis pridūrė, kad JAV nacionaliniai interesai visuomet buvo labiausiai susiję su pastangomis neleisti rengti teroro atakų prieš Jungtines Valstijas iš šios karo nualintos šalies.

„Niekada nemanyta, kad misija Afganistane bus formuoti valstybę“, – pabrėžė J.Bidenas.

Tačiau jis perspėjo Talibaną nemėginti trikdyti amerikiečių diplomatų ir JAV pajėgoms talkinusių tūkstančių afganistaniečių evakuacijos per Kabulo oro uostą.

J.Bidenas sakė, kad atsakas į bet kokią ataką bus „staigus ir galingas“.

„Prireikus ginsime savo žmones niokojama jėga“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Vokietijos karinis transporto lėktuvas negalėjo nusileisti Kabule

21:30

Vokietijos karinis transporto lėktuvas, pasiųstas į Afganistaną evakuoti šalies piliečių, pirmadienį negalėjo nusileisti Kabulo oro uoste dėl jo takus užplūdusių žmonių ir buvo nukreiptas į Uzbekistaną papildyti degalų atsargų, pranešė vokiečių dienraštis „Bild“.

Dienraštis nurodė, kad karinis transporto lėktuvas „Airbus A400M“ nuo 17 val. 45 min. Vokietijos (18 val. 15 min. Lietuvos) laiku skraidė ratu aplink Kabulą po 11 valandų trukusio skrydžio, bet negalėjo saugiai nusileisti.

Tai buvo pirmasis lėktuvas iš keturių, išskridusių pirmadienį ryte evakuoti žmonių iš Kabulo.

 

NATO pasiuntiniai antradienį rengia pasitarimą dėl Afganistano

19:11

NATO pasiuntiniai antradienį rengia skubų pasitarimą dėl padėties Afganistane, Vakarų galybėms skubant evakuoti savo žmones iš Talibano užimto Kabulo, sakė vienas Aljanso pareigūnas.

Po pasitarimo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas 13 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku surengs spaudos konferenciją. Tai bus pirmas nuo birželio jo pasirodymas žiniasklaidai ir jis rengiamas Aljansui bandant atsitokėti po Afganistano vyriausybinių pajėgų žlugimo.

 

Talibanas negalės naudotis JAV laikomomis Afganistano atsargomis

18:32

Talibanas negalės naudotis jokiomis sąskaitose JAV laikomomis Afganistano atsargomis, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV administracijos pareigūnas.

Talibanui žaibiškai užėmus Kabulą ir JAV pajėgoms evakuojant žmones iš sostinės, pareigūnas sakė: „Talibanui nebus leista naudotis jokiu centrinio banko turtu, Afganistano vyriausybės laikomu Jungtinėse Valstijose.“

Centrinio banko bendrosios atsargos balandžio pabaigoje sudarė 9,4 mlrd. dolerių (8 mlrd. eurų), nurodo Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Tačiau dauguma šių lėšų laikoma ne Afganistane, sakė informuotas šaltinis.

Kol kas neaišku, kokia šių atsargų dalis yra laikoma Jungtinėse Valstijose.

JAV kariai Kabulo oro uoste nušovė du ginkluotus vyrus

18:09 Atnaujinta 19:25

JAV kariai pirmadienį nukovė du ginkluotus vyrus Kabulo oro uoste, kurį užplūdo tūkstančiai žmonių, trokštančių išvykti iš Afganistano, kuriame valdžią susigrąžino Talibanas, pranešė vienas Pentagono pareigūnas.

„Tarp taikiai ten buvusių tūkstančiai žmonių du vyrai turėjo ginklų ir jais grasinamai mojavo. Jie abu buvo nukauti“, – nurodė amerikiečių pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Pasak pareigūno, JAV kariuomenės Centrinio štabo viršininkas generolas Kennethas McKenzie sekmadienį per Dohoje įvykusį susitikimą su Talibano pareigūnais pasakė jiems nepulti oro uosto.

 

JAV kariškiai paragino Talibaną netrikdyti evakuacijos iš Kabulo

17:58

JAV kariuomenės Centrinio štabo viršininkas praeitą savaitgalį asmeniškai susitiko su aukšto rango Talibano lyderiais ir paragino kovotojus netrikdyti amerikiečių vykdomų karinės evakuacijos operacijų Kabulo oro uoste, pirmadienį pranešė vienas JAV gynybos pareigūnas.

Pasak šaltinio, per sekmadienį Kataro sostinėje Dohoje surengtą susitikimą generolas Frankas McKenzie užsitikrino Talibano pažadą įkurti „konfliktų prevencijos mechanizmą“, turintį leisti netrikdomai tęsti evakuacijos operacijas, talibams perėmus valdžią Afganistane.

Pareigūnas kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes apie šias politiškai opias derybas dar nebuvo viešai paskelbta. Pasak jo, F.McKenzie paragino Talibaną netrikdyti evakuacijos ir sakė, kad kad amerikiečių kariškiai prireikus oro uostą gins jėga.

Talibanas skelbia Kabule areštavęs daug „su nusikaltimais susijusių“ žmonių

17:35

Talibanas paskelbė, kad Kabule areštavo daug „su nusikaltimais susijusių“ žmonių, ir dar kartą pagrasino griežtai bausti plėšikautojus.

„Padėtis Kabule valdoma. Areštuota daug asmenų, susijusių su nusikaltimais. Niekam neleidžiama eiti į buvusių valdininkų namus, reikalauti iš jų mašinų, jiems grasinti. Į juos (plėšikautojus) bus žiūrima rimtai, jie pajus rimtas pasekmes“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Praėjusią naktį vienas iš kučių genties lyderių tviteryje pasiskundė, kad į jo namus įsiveržė ginkluoti asmenys ir kad jie pareikalavo raktų nuo mašinos ir namo.

J.Bidenas netrukus pakomentuos padėtį Afganistane, sako padėjėjas

17:16

JAV prezidentas Joe Bidenas, griežtai kritikuojamas dėl Talibano pergalės Afganistane, netrukus pakomentuos padėtį šioje šalyje, pirmadienį sakė vienas svarbus jo padėjėjas.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani sekmadienį vakare paliko savo šalį, Talibanui apsupus Kabulą ir sukrečiančiai staigiai užbaigus 20 metų trukusį Afganistano karą.

„Jie (amerikiečiai) gali tikėtis netrukus išgirsti prezidento [komentarą]. Šiuo metu jis aktyviai dirba su savo nacionalinio saugumo komanda. Jis smarkiai užsiima šia situacija“, – transliuotojui ABC sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Jis nepatikslino dėl J.Bideno būsimo komentaro laiko ar formos. JAV prezidentas savaitgalį praleido prezidentinėje Kemp Deivido rezidencijoje ir joje turėtų likti iki savaitės vidurio. Tačiau gali kilti spaudimas keisti šį planą, Talibanui staigiai užėmus Kabulą.

J.Bidenas sulaukė piktos kritikos, kad JAV pajėgų išvedimas iš Afganistano buvo vykdomas netinkamai. JAV šiuo metu skuba evakuoti savo didžiulę ambasadą, nors vos prieš mėnesį J.Bidenas nelaikė labai reikšmingais nuogąstavimų, kad Afganistano vyriausybė greitai žlugs.

„Amerikos priešininkai žino, kad gali mums grasinti, o mūsų sąjungininkai šį rytą klausia, ar gali dėl ko nors mumis pasikliauti“, – sekmadienį interviu ABC sakė Atstovų Rūmų narė, respublikonų griežtosios linijos šalininkė Liz Cheney.

Vėliausias J.Bideno komentaras dėl Afganistano pasirodė praėjusią savaitę. Prezidentas tuomet sakė nesigailintis dėl savo sprendimo išvesti amerikiečių pajėgas iš Afganistano ir pridūrė, kad afganistaniečiai privalo „kovoti už save“.

Baltieji rūmai savaitgalį paskelbė informacijos, rodančios, kad J.Bidenas stebi įvykius Afganistane. Socialiniame tinkle „Twitter“ sekmadienį buvo paskelbta nuotrauka, kurioje prezidentas įamžintas per pasitarimą vaizdo ryšiu.

J.Bidenas yra sakęs, kad nebuvo kito pasirinkimo, tik išvesti amerikiečių pajėgas. Jis taip pat sakė, kad „neperduos šio karo“ kitam prezidentui.

Vis dėlto Vašingtoną pribloškė žaibiškas Afganistano vyriausybės žlugimas, o kritikai sako, kad Jungtinių Valstijų, kaip pasaulio galybės, reputacijai suduotas skaudus smūgis.

Muša muzikantus

16:48

Žurnalistų, bendraujančių su šaltiniais Kabule, teigimu, Talibano kovotojai muš muzikantus ir naikina jų instrumentus. Istorija, panašu, kartojasi – prieš daugiau nei du dešimtmečius Afganistaną valdę talibai draudė muziką.

Vaizdai iš Afganistano

16:10

Vaizdai iš chaoso apimto Afganistano – galerijoje.

 

Uzbekistane numuštas Afganistano karinis lėktuvas

15:51

Vienas Afganistano karinis lėktuvas buvo numuštas kaimyniniame Uzbekistane, kai be leidimo įskrido į šios šalies oro erdvę, pirmadienį pranešė šios Centrinės Azijos šalies gynybos ministerija.

Ministerijos pranešime sakoma, kad per sekmadienį vakare įvykusį incidentą lėktuvas nukrito Uzbekistano pietinėje Surchondarjos provincijoje, besiribojančioje su Afganistanu. Abu orlaivio pilotai buvo sunkiai sužeisti ir yra gydomi ligoninėje.

„Rugpjūčio 15 dieną Uzbekistano karinių oro pajėgų Oro erdvės gynybos pajėgos užkirto kelią Afganistano kariniams lėktuvams neteisėtai kirsti  šalies oro sieną“, – nurodė ministerija.

Ministerija pridūrė, kad įvykis tiriamas.

Incidentas įvyko byrant Vakarų remiamai Afganistano vyriausybei, kurios pajėgos neatlaikė žaibiško Talibano puolimo, iš šalies baigiant išvesti JAV vadovaujamas užsienio pajėgas.

Surchondarjos provincijos gydytojas Bekpulatas Okbojevas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sekmadienį vakare į jo ligoninę buvo atvežti du pacientai, vilkėję Afganistano kariuomenės uniformas.

Gydytojas pasakojo, kad vienas iš pacientų nusileido „parašiutu“, ir pridūrė, kad jis patyrė kaulų lūžių.

Centrinės Azijos šalys su nerimu stebėjo staigų Afganistano vyriausybės kolapsą.

Su šia šalimi ribojasi trys buvusios sovietinės respublikos – Tadžikistanas, Turkmėnija ir Uzbekistanas.

Sekmadienį Uzbekistanas pranešė, kad šalies teritorijoje buvo sulaikyti sieną perėję 84 afganistaniečiai kariai ir kad vedamos derybos su Afganistanu dėl šių karių grąžinimo.

Žmonės kabinasi už lėktuvų ir krenta į pražūtį

15:40

Socialiniuose tinkluose plinta kraują stingdantys vaizdai, kuriuose matyti, kaip afganistaniečiai, desperatiškai siekiantys ištrūkti iš šalies, kabinasi už lėktuvų, kuriais vykdomos evakuacijos.

Jau pranešta, kad mažiausiai trys asmenys nukrito nuo jau pakilusių JAV lėktuvų ir užsimušė. Tai irgi užfiksuota vaizdo įraše.

Chaotiškos ir tragiškos scenos oro uoste neabejotinai taps Vakarų nesėkmės stabilizuoti Afganistaną simboliu. Jau sekmadienį sraigtasparniais evakuoti JAV ambasados darbuotojai - tie vaizdai priminė 1975-ųjų kapituliaciją Saigone.

Afganistane vėl įsitvirtinęs Talibanas ilgai aiškino, kad nebus keršijama civiliams, bet jau yra liudijimų, jog žmonėms rengiamos egzekucijos, tad tūkstančiai jų bando bėgti.

 

Kabule į italų medicinos centrą atvežta per 100 oro uoste sužeistų žmonių

14:38

Į Kabule veikiantį italų nevyriausybinį medicinos centrą „Emergency“ vežami miesto tarptautiniame oro uoste sužeisti žmonės, pirmadienį pranešė šios ligoninės medicininių klausimų koordinatorius.

„Priimame pacientus iš oro uosto. Šį rytą mūsų ligoninėje yra 115 sužeistųjų. Stengiamės atlaisvinti kuo daugiau lovų... ir kreipėmės pagalbos į kitas ligonines, kad nukentėjusieji būtų nukreipiami į jas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė koordinatorius.

Pasak jo, po sekmadienio chaoso daug žmonių ligoninėse ieško artimųjų.

Liudininkai pranešė, kad nuo sekmadienio Afganistano sostinės tarptautiniame oro uoste tvyro panika.

Nors oro uosto valdžia įspėjo, kad civilinių lėktuvų skrydžiai kuriam laikui sustabdyti, prie kilimo ir tūpimo tako susirinko baimės apimtų žmonių, trokštančių pabėgti iš Kabulo, minios.

Televizija „Sky News“ remdamasi liudininkais pranešė, kad oro uoste per šaudymą žuvo mažiausiai penki žmonės.

Irano prezidentas: JAV pralaimėjimas Afganistane – galimybė tvariai taikai

14:38

Irano naujasis ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentas Ebrahimas Raisi pirmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų „pralaimėjimas“ Afganistane turi atnešti tvarią taiką kaimyninėje karo nualintoje valstybėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebrahimas Raisi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebrahimas Raisi

„Karinis pralaimėjimas ir JAV pasitraukimas iš Afganistano turėtų suteikti galimybę atkurti gyvenimą, saugumą ir tvarią taiką toje šalyje“, – sakoma prezidentūros išplatintame E. Raisi pareiškime, paskelbtame Talibanui perėmus kontrolę sostinėje Kabule.

JK: Talibano įsigalėjimas Afganistane yra pasaulio nesėkmė

14:37

Talibano įsigalėjimas Afganistane yra „tarptautinės bendrijos nesėkmė“, pirmadienį pareiškė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as.

Jo nuomone, Vakarų darbas Afganistane liko nebaigtas.

„Visi žinome, kad Afganistano [klausimas] nebaigtas. Tai neišspręsta problema... ir pasauliui reikia padėti ją [spręsti]", – BBC televizijai sakė jis.

Šis buvęs britų armijos karininkas praėjusią savaitę sakė, kad JAV prezidento Joe Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas pasiekė „prastą susitarimą“ su islamistų kovotojais, sudariusį sąlygas jiems sugrįžti.

B. Wallace'o teigimu, 20 metų trukusi JAV vadovaujamų pajėgų intervencija Afganistane „nebuvo tuščia, nenuėjo perniek“, bet Vakarų galybės pademonstravo politinį trumparegiškumą.

„Jei tai nesėkmė, tai yra tarptautinės bendrijos nesugebėjimas suvokti, kad per naktį nieko neišspręsi, – sakė jis. – Gaila, bet turint reikalų su tokia šalimi kaip Afganistanas, iš esmės 1 000 metų istorija ir pilietiniu karu, problemos yra sprendžiamos ir jas gali reikėti spręsti 100 metų.“

„Nėra taip, kad tik įpultum, išpultum ir tikėtumeisi, kad kažkas bus sutvarkyta“, – pridūrė jis.

B. Wallace'as taip pat sakė, jog „nesugebėta pripažinti, kad vien karine jėga“ negalima visiškai išspręsti situacijos Afganistane.

„Pusė misijos... buvo visiškai sėkminga“, – sakė jis ir paminėjo Talibano nušalinimą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, grupuotės „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno žūtį – įvykius, padariusius pasaulį saugesnį.

Tačiau „tai nereiškia, kad ateinantys 20 metų bus tokie pat“, pabrėžė B. Wallace'as, kilus susirūpinimui dėl to, kaip Talibano atsigavimas paveiks pasaulio saugumą.

Didžioji Britanija praėjusį mėnesį išvedė daugumą iš 750 Afganistane dislokuotų savo karių, bet praėjusią savaitę paskelbė, kad 600 karių sugrįš padėti vykdyti repatriacijos.

Gynybos sekretorius televizijai „Sky News“ sakė, kad savaitgalį buvo išskraidinta 370 ambasados darbuotojų ir JK piliečių, o per ateinančias 24–36 valandas turi išvykti 782 afganai.

Pareigūnai siekia per dieną evakuoti iš Afganistano 1,2–1,5 tūkst. žmonių, pridūrė jis.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas yra sakęs, kad šalis padės išvykti maždaug 3 tūkst. piliečių.

Aukšto rango politikai ir karininkai griežtai kritikuoja tarptautinių pajėgų išvedimą iš Afganistano.

Trečiadienį šaukiama neeilinė JK parlamento sesija padėčiai aptarti. Be kitų dalykų, parlamentarai aptars prieglobsčio ir paramos pabėgusiems Afganistano piliečiams klausimus.

Rusų ambasadorius Afganistane ketina susitikti su talibais Kabule

11:03

Rusijos ambasadorius Afganistane antradienį Kabule susitiks su Talibano atstovais, pranešė rusų užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Zamiras Kabulovas.

„Mūsų ambasadorius palaiko ryšį su Talibano lyderiais, rytoj jis susitiks su Talibano saugumo koordinatoriumi“, – pirmadienį interviu radijui „Echo Moskvy“ sakė Z. Kabulovas.

Jo teigimu, Rusijos ambasadorius Dmitrijus Žirnovas su talibais aptars, kaip islamistų judėjimas planuoja užtikrinti Maskvos atstovybės Afganistano sostinėje saugumą.

Sekmadienį, talibams bebaigiant užimti Afganistaną, Z. Kabulovas pareiškė, kad Rusija neketina evakuoti savo ambasados. Vis dėlto pirmadienį jis nurodė, kad dalis jos darbuotojų bus evakuoti.

Pasak Z. Kabulovo, Maskva spręs dėl naujos Talibano vyriausybės pripažinimo remdamasi „naujosios valdžios elgesiu“.

„Atidžiai stebėsime, kaip atsakingai jie valdys šalį artimiausioje ateityje. Ir remdamiesi rezultatais Rusijos lyderiai padarys reikiamas išvadas“, – teigė URM pareigūnas.

Rusija nori „civilizuoto Afganistano“

Duodamas interviu iš Kabulo valstybinei televizijai „Rossija 24“, ambasadorius D. Žirnovas pareiškė, kad Talibanas pradėjo „įsikurti“ Kabule ir įtvirtino „viešąją tvarką“.

„Talibai jau saugo mūsų ambasadą, – sakė jis. – Jie vėl patikino, kad nuo Rusijos diplomatų galvos nenukris nė plaukas.“

D. Žirnovo teigimu, Rusija nori „kad Afganistanas būtų civilizuotas, kad ten nebūtų terorizmo, kad ten nebūtų narkotikų ir kad Afganistanas palaikytų gerus santykius su visomis pasaulio šalimis“.

Pasak ambasadoriaus, Talibanas visa tai pažadėjo įgyvendinti, o Maskva tikėsis, kad šie pažadai bus ištesėti.

Diplomatas teigiamu signalu pavadino faktą, kad Kabule „tebedirba mergaičių mokyklos“.

Praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje Maskva įsivėlė į dešimtmetį trukusį niokojantį Afganistano karą. Tas konfliktas pareikalavo iki 2 mln. afganų ir 14 tūkst. sovietų karių gyvybių, taip pat privertė 7 mln. žmonių palikti namus.

10-ojo dešimtmečio pradžioje kovotojai iš sovietams besipriešinusių modžahedų gretų padėjo įkurti Talibaną.

Maskva antradienį dalyvaus neeiliniame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje dėl Afganistano.

Pastaraisiais metais Rusija siekė užmegzti ryšį su Talibanu ir kelis kartus, vėliausiai – praėjusį mėnesį, priėmė talibų atstovus Maskvoje.

Maskva taip pat atidžiai stebi galimą nestabilumo išplitimą į kaimynines Centrinės Azijos šalis, kuriose Rusija tebeturi karines bazes.

Čekijoje nusileido pirmas lėktuvas su iš Kabulo evakuotais asmenimis

10:24

Prahoje pirmadienį nutūpė pirmas iš Kabulo tarptautinio oro uosto pakilęs lėktuvas su evakuotais asmenimis.

Ministras pirmininkas Andrejus Babišas nurodė, kad šiuo reisu atvyko 46 žmonės.

Tarp jų yra Čekijos piliečių, Čekijos ambasados Afganistane darbuotojų ir vertėjų afganų, kurie padėjo čekų ginkluotosioms pajėgoms NATO misijų metu, bei jų šeimų narių.

A. Babišas kol kas nepateikė išsamesnės informacijos. Lieka neaišku, kiek dar bus surengta tokių skrydžių.

Tuo metu čekų vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas tviteryje parašė, kad, atsižvelgiant į prastėjančią padėtį Kabulo oro uoste, „stebuklas“, kad Čekijos lėktuvui apskritai pavyko pakilti.

Kabulo oro uoste susirinko tūkstančiai norinčiųjų išvykti, informavo vietos žiniasklaida.

A.Ghani išvyko į Omaną – žiniasklaida

10:19

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani, palikęs savo šalį Talibanui užėmus Kabulą, išskrido į Omaną, pirmadienį pranešė „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Tadžikistano redakcija, remdamasi Dušanbei artimais šaltiniais.

Pasak RFE/RL šaltinių, Tadžikistanas suderino su Uzbekistano, Turkmėnistano ir Irano pareigūnais A. Ghani lėktuvo skrydį virš šių šalių teritorijų.

Be to, Rohila Dostum, Afganistano karo vado Abdul Rashido Dostumo duktė, išvakarėse feisbuke parašė, kad A. Ghani lėktuvas kurį laiką suko ratus virš Dušanbės, o vėliau nuskrido Omano link.

Tarptautinis Kabulo oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą

09:31

Tarptautinis Kabulo Hamido Karzai oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą, sakoma pirmadienį oro uosto išplatintame pranešime.

Oro uosto administracija paragino piliečius į jį nevykti, „kad būtų užkirstas kelias plėšimui ir grobstymui“, nurodoma pranešime, kurį cituoja vietos žiniasklaida.

Toks pareiškimas pasirodė oro uoste tvyrant chaosui ir tūkstančiams žmonių bandant palikti šalį po to, kai Talibanas vėl perėmė valdžią Afganistane.

Dramatiškuose socialinių tinklų vaizdo įrašuose matyti chaotiška scena prie kilimo ir tūpimo tako, civiliams gyventojams karštligiškai bandant pakilti jau ir taip perpildytais orlaivių laiptais.

Tai buvo desperatiškas mėginimas patekti į stovintį keleivinį lėktuvą ir pabėgti iš miesto, praėjus dienai nuo vyriausybės subyrėjimo.

Stebint didelei miniai, tie, kas sėkmingai užlipo laiptais, padėjo kitiems, kol kai kurie žmonės kybojo laikydamiesi už laiptų turėklų.

Pabėgti iš sostinės mėginančios panikos apimtos šeimos gabenosi perpildytą bagažą ir vedėsi paskui išsigandusius vaikus.

Padėtis peraugo į tokį sąmyšį, kad JAV kariams teko paleisti į orą įspėjamųjų šūvių, kad atkurtų tvarką, o visi komerciniai reisai buvo atšaukti.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariai kontroliuoja oro uosto perimetrą evakuojant ambasados darbuotojus ir tūkstančius afganų, bendradarbiavusių su Vašingtonu, Vakarų šalims nuvertus Talibano režimą po rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

Ryga: buvęs afganų meras pasiprašė prieglobsčio Latvijoje

09:18

Buvęs Afganistano šiaurės vakarinio Maimanos miesto meras pasiprašė prieglobsčio Latvijoje, pirmadienį latvių žiniasklaidai pranešė gynybos ministras Artis Pabrikas.

Maimanoje – Fariabo provincijos sostinėje – anksčiau buvo dislokuota ir Latvijos karių.

Kaip buvo pranešta, A. Pabrikas paprašė identifikuoti Afganistano piliečius, padėjusius Rygos misijai šalyje, ir apsvarstyti galimybę suteikti jiems prieglobstį.

Prieglobstis siūlomas iki 15 šeimų, kurioms gali grėsti pavojus Afganistane perimant valdžią Talibano islamistams.

Gynybos ministras pripažino, jog bus ir daugiau pabėgėlių iš karo draskomos šalies, o ten susiklosčiusią padėtį apibūdino kaip tragišką.

Pasak A. Pabriko, besąlygiškas Vakarų ginkluotųjų pajėgų išvedimas iš Afganistano buvo klaida, nes tai leido Talibanui greitai įžengti į sostinę Kabulą ir perimti valdžią.

Tadžikistanas ir Kazachstanas neigia, kad A.Ghani yra jų teritorijoje

08:33

Tadžikistanas ir Kazachstanas pirmadienį paneigė pranešimus, kad Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani, palikęs Afganistaną Talibanui užėmus Kabulą, yra jų teritorijoje.

„Lėktuvas su ponu Mohammadu Ashrafu Ghani neįskriejo į Tadžikistano oro erdvę ir nenusileido šalies teritorijoje. Taip pat reikėtų pažymėti, kad Tadžikistano pusė nesulaukė iš Afganistano pusės atitinkamo prašymo“, – nurodoma pareiškime, išplatintame Užsienio reikalų ministerijos Dušanbėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ashrafas Ghani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ashrafas Ghani

Tuo metu Kazachstano užsienio reikalų ministerija pranešė naujienų agentūrai „Interfax“, kad afganų prezidento nėra ir šios valstybės teritorijoje.

„Jo Kazachstane nėra“, – pažymėjo URM atstovai.

Talibanui apsupus Kabulą, A.Ghani paliko šalį ir, remiantis žiniasklaidos pranešimais, galėjo išskristi į Tadžikistaną ar kurią nors kitą Vidurio Azijos valstybę.

Kabule tvyro panika

07:21

Tūkstančiai žmonių pirmadienį bandė pabėgti iš Kabulo baimindamiesi, kad islamistai vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per jų ankstesnį valdymą 1996–2001 metais, o oro uoste, kur susirinko minios žmonių, tvyrojo chaosas.

A.Ghani iš Afganistano pabėgo sekmadienį, kai sukilėliai apsupo Kabulą, o Talibanas paskelbė galutinę karinę pergalę prieš vyriausybę, iškovotą vos per 10 dienų.

„Talibanas laimėjo savo kardais ir šautuvais. Dabar jis yra atsakingas už jų tėvynainių garbę, turtą ir išlikimą“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtoje A.Ghani žinutėje – pirmojoje nuo jo išvykimo.

Socialiniuose tinkluose pasidalintame vaizdo įraše vienas iš Talibano įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaras taip pat paskelbė apie savo judėjimo pergalę.

„Dabar atėjo laikas išbandyti ir įrodyti, dabar turime parodyti, kad galime tarnauti savo tautai ir užtikrinti saugumą bei gyvenimo komfortą“, – sakė jis.

Talibai žaibiškai užiminėjo šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be JAV karinio palaikymo. Jungtinės Valstijos baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno planą – iki rugpjūčio 31 dienos užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Greita griūtis

07:19

JAV administracija liko šokiruota dėl greitos Afganistano vyriausybės griūties.

Nepaisant to, kad tvirtino, jog nebus panikos kupinos evakuacijos iš Kabulo, kaip per amerikiečių pasitraukimą iš Saigono, žymėjusį Vietnamo karo pabaigą, JAV pareigūnai, jų sąjungininkai Afganistane ir kiti Talibano besibaiminantys gyventojai pirmadienį bandė palikti šalį.

Jungtinės Valstijos į oro uostą išsiuntė 6 000 karių, kurie padėjo evakuoti ambasados darbuotojus, taip pat afganus, kurie pagelbėjo Jungtinėms Valstijoms kaip vertėjai ar kitaip.

JAV ir jų sąjungininkės ragina Talibaną leisti išvykti norintiems afganams palikti šalį

06:35

Jungtinės Valstijos ir dar per 65 valstybes sekmadienį paragino vėl įsigalėjusį Talibaną leisti norintiems išvykti afganams palikti savo šalį ir perspėjo dėl atsakomybės už bet kokius pažeidimus.

„Jungtinės Valstijos prisijungia prie tarptautinės bendruomenės ir patvirtina, kad afganams ir užsienio piliečiams, norintiems išvykti, turi būti leista tai padaryti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė valstybės sekretorius Antony Blinkenas, Valstybės departamentui paskelbus pareiškimą, pasirašytą artimų sąjungininkų.

„Visose Afganistano valdžios pareigose esantys asmenys yra atsakingi ir atskaitingi už žmogaus gyvybės apsaugą“, – sakoma bendrame pareiškime.

Tuo metu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino Talibaną ir visas šalis „būti santūrius“ ir sakė, kad turi būti ginamos moterų ir mergaičių, nukentėjusių per ankstesnį Talibano režimą, teisės.

JT taip pat sakė, kad pirmadienį vyks Saugumo Tarybos posėdis dėl Afganistano.

Valstybės departamentas: JAV kariai saugo Kabulo oro uostą

06:27

JAV kariuomenė saugo Kabulo oro uosto teritoriją, sekmadienį pranešė Valstybės departamentas, pridūręs, kad Vašingtono ambasada Afganistano sostinėje buvo visiškai evakuota.

„Visas ambasados personalas yra Hamido Karzai tarptautinio oro uosto patalpose, jo perimetrą saugo JAV kariuomenė“, – pranešime sakė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as, kelios valandos po to, kai Talibanas perėmė Kabulo kontrolę.

Paskutinis atnaujinimas 2021-08-16 06:27

Tūkstančiai gyventojų ir užsienio piliečių bando pabėgti iš Kabulo, o jo oro uoste matyti chaoso ir panikos scenos.

Oro uostą užplūdus tūkstančiams žmonių, jį saugantys JAV kariai mėgino suvaldyti minią, šaudydami į orą. Visi komerciniai skrydžiai buvo atšaukti.

Viename vaizdo įraše matyti šimtai žmonių, bėgančių paskui riedantį JAV karinių oro pajėgų lėktuvą, o kai kurie laikėsi įsikibę ant jo važiuoklės.

Dar keli žmonės buvo nušauti oro uoste, nors nėra aišku, kokiomis aplinkybėmis.

Kituose vaizdo įrašuose matyti, kaip dar daugiau civilių karštligiškai ropščiasi ant oro uosto trapo, vos atlaikančio ant jo sulipusių žmonių svorį.

Panikos apimtos šeimos, tempiančios išsigandusius vaikus ir bagažą, mėgino pabėgti nuo Talibano režimo, sugrįžtančio į valdžią praėjus dviem dešimtmečiams po brutalaus islamistų režimo nuvertimo per JAV vadovaujamą karinę intervenciją.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

JAV Valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariai kontroliuoja oro uosto prieigas evakuojant ambasados darbuotojus ir tūkstančius afganistaniečiųų, bendradarbiavusių su Vašingtonu, Vakarų šalims nuvertus Talibano režimą po Rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

Vaizdai Kabulo oro uoste labai priminė chaosą per amerikiečių pasitraukimą iš Vietnamo 1975 metais, nors JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas tokius lyginimus atmetė.

„Tai nėra Saigonas“, – jis pareiškė žurnalistams.

Anksčiau sekmadienį JAV baigė savo ambasados evakuaciją ir nuėmė vėliavą savo diplomatinėse patalpose.

Aktyvistai reiškia susirūpinimą dėl moterų Afganistane, nes pranešama, kad Talibanas kai kuriose šalies dalyse jau verčia pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius