-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijoje prasideda įtariamų Paryžiaus atakų bendrininkų teismas

Belgijoje antradienį griežto saugumo sąlygomis prasidėjo 14 žmonių, kaltinamų padėjus kruvinų 2015 metų atakų Paryžiuje vykdytojams, teismas.
Teismas Belgijoje
Teismas Belgijoje / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Buvusioje NATO būstinėje vykstantis procesas turėtų trukti iki gegužės 20-osios, o verdikto laukiama dar keliomis savaitėmis vėliau.

Tuo metu Prancūzijoje nuo rugsėjo vyksta 20 įtariamųjų, taip pat kaltinamų dėl tų pačių atakų, teismas, turintis trukti iki birželio pabaigos.

Už 2015-ųjų lapkričio atakas Prancūzijos sostinėje atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Prie stadiono „Stade de France“, koncertų salėje „Bataclan“ ir gatvės barų bei restoranų terasose šaudę ir susisprogdinę ekstremistai iš viso nužudė 130 žmonių.

Dalis šių atakų buvo planuojama Belgijoje, sako prokurorai.

14 bylos Belgijoje atsakovų – 13 vyrų ir moteris – kaltinami kai kurių atakų kaltininkų pervežimu, apgyvendinimu ar finansine pagalba jiems. Vienas kaltinimas susijęs su vieno įtariamo užpuoliko nuvežimu į oro uostą, kad jis galėtų nuvykti į Siriją.

Du įtariamieji, Belgijos piliečiai, teisiami už akių. Manoma, kad jie mirė Sirijoje.

Kai kurie įtariamieji yra artimi 32 metų Prancūzijos piliečiui Salahui Abdeslamui, vieninteliam gyvam likusiam įtariamam atakų vykdytojui, šiuo metu teisiamam Paryžiuje. S. Abdeslamui per atakas nepavyko susprogdinti mirtininko diržo, o po jų jis atvyko į Briuselio Molenbeko rajoną, kur yra užaugęs, bet 2016 metų kovą buvo suimtas.

Kaltintojai teigia, kad Belgijos bylos atsakovai žinojo apie džihadistų grupės ketinimus arba padėjo S.Abdeslamui keturis mėnesius po atakų slapstytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius