Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijos teatras atsiprašė už buvusių „Islamo valstybės“ kovotojų atrankos skelbimą

Vienas belgų teatras penktadienį atsiprašė už anksčiau laikraštyje išspausdintus skelbimus, kad naujam spektakliui ieškoma aktorių, dalyvavusių džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovose arba žudžiusių savo brolius.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gento mieste esantis teatras renka aktorius šveicarų režisieriui Milo Rau. Šis režisierius jau pernai buvo sukėlęs skandalą, atsirinkdamas vaikų spektakliui apie liūdnai pagarsėjusį belgų pedofilą.

Teatro skelbimas: „Ar kada nors esate nužudęs arba sunkiai sužeidęs savo brolį (ar seserį). Galbūt metaforiškai? Gal norite apie tai pasikalbėti?“

„Ar kada nors kovojote už savo įsitikinimus? Už Dievą? Ar kovojote už IS arba kitas religijas? Susisiekite su mumis“, – rašoma viename teatro „NTGent“ skelbime, išspausdintame nemokamai dalinamame olandų kalba leidžiamame savaitraštyje.

„Ar kada nors esate nužudęs arba sunkiai sužeidęs savo brolį (ar seserį). Galbūt metaforiškai? Gal norite apie tai pasikalbėti?“ – rašoma kitame skelbime, kuriame nurodytas tas pats teatro elektroninio pašto adresas.

Rugsėjo mėnesį turintis pasirodyti spektaklis vadinsis „Paslaptingasis avinėlis“. Jo pavadinimas – aliuzija į brolių Van Eyckų sukurtą garsųjį Gentro altorių „Paslaptingojo avinėlio garbinimas“ (The Adoration of the Mystic Lamb).

Vėliau, kilus skandalui, teatras atsiprašė už „komunikacijos trūkumus“.

Teatras "prisipažįsta, kad kreipiantis į IS kovotojus galėjo susidaryti įspūdis, jog suteikiama jiems tribūną; todėl (teatras) pripažįsta savo komunikacijos trūkumus ir už tai atsiprašo“, rašoma naujienų agentūrai AFP penktadienį atsiųstame pareiškime.

Olandiškai kalbančio šiaurinio Flandrijos regiono kultūros ministras Svenas Gatzas šią savaitę pareiškė, kad „meninė laisvė turi savo ribas“.

Maždaug 400 belgų prisidėjo prie IS kovotojų Sirijoje ir Irake 2013-2014 metais. Belgija yra viena daugiausiai „užsienio kovotojų“ šiai džihadistų grupei parūpinusių Europos šalių.

Paprastai namo sugrįžtantys kovotojai Belgijoje yra suimami.

M.Rau norėjo sukurti „liudininkų teatrą“ ir ieškojo maždaug 12 žmonių pagrindiniams vaidmenims, tarp jų ir Adomo, Ievos bei jų sūnaus Kaino, nužudžiusio savo brolį, skelbia „NTGent“.

„Mes kitaip interpretuojame pagrindinius „Paslaptingojo avinėlio“ veikėjus ir matome, kad jie tebėra gyvi tarp mūsų... Mūsų kreipimasis buvo skirtas visiems, taip pat ir katalikų bei protestantų ekstremistams, ir kitiems“, – priduriama teatro pareiškime.

M.Rau buvo paskirtas Gento teatro meno vadovu 2018-2019 metų sezonui. Šį režisierių išgarsino didelio pripažinimo sulaukęs jo spektaklis „Paskutinės Ceausescų dienos“ (The Last Days of the Ceausescus) apie Rumunijos buvusį komunistų diktatorių Nicolae Ceausescu ir jo žmoną.

Pernai daug diskusijų sukėlė režisieriaus sprendimas priimti vaikus vaidinti spektaklyje apie Belgiją pašiurpinusį, šešias mažas mergaites pagrobusį ir išprievartavusį pedofilą Marcą Dutroux.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius