Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Belgijos teismas sprendimą dėl katalonų lyderio ekstradicijos paskelbs gruodžio 14 dieną

Belgijos teismas gruodžio 14 dieną paskelbs, ar nušalintas Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemont 'as bus perduotas Ispanijai, kur jo laukia kaltinimai maišto skatinimu ir antivyriausybine veikla.
Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas
Belgijos teismas sprendimą dėl Carleso Puigdemonto ekstradicijos paskelbs gruodžio 14 dieną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Madridas išdavė Europos arešto orderį suimti buvusį Katalonijos vadovą ir keturis buvusius jo vyriausybės ministrus po to, kai jie spalio mėnesį pabėgo į Briuselį ir ignoravo šaukimus atvykti į teismą. Politikų advokatai pirmadienį Briuselio teisme tvirtino, kad Ispanijoje jiems nebus garantuotas sąžiningas teismo procesas.

„Mūsų nuomone, už dalykus, kuriais kaltinama Katalonijos vyriausybė, Belgijoje nebaudžiama, o (C.Puigdemont'o ir buvusių ministrų) perdavimas Ispanijai pažeistų jų pagrindines teises“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė dviejų buvusių katalonų ministrų advokatas Christophe'as Marchandas.

„Teisėjas savo sprendimą paskelbs gruodžio 14 dieną“, – pridūrė jis.

Manoma, jog tai tebus pirmasis etapas ilgoje teisinėje kovoje, nes abi pusės pralaimėjimo atveju veikiausiai skųs teismo sprendimą.

Teismo sprendimas bus paskelbtas likus savaitei iki gruodžio 21 dieną Katalonijoje vyksiančių regioninių rinkimų. Jie organizuojami Madrido nurodymu, siekiant „atkurti normalią padėtį“ turtingame šiaurės rytiniame regione, vienašališkai paskelbusiame nepriklausomybę po teismų uždrausto spalio 1-osios referendumo.

Ispanijos prokurorai nori teisti C.Puigdemont'ą ir jo buvusius ministrus už maištą, už kurį jiems gali būti skirta iki 30 metų kalėjimo, taip pat už antivyriausybinę veiklą ir netinkamą viešųjų lėšų panaudojimą.

Tuo tarpu Ispanijos Aukščiausiasis Teismas pirmadienį nusprendė, kad nušalintas Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junquerasas ir dar trys separatistų lyderiai liks kalėjime, kol vyksta tyrimas dėl jų vaidmens regionui siekiant nepriklausomybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius