Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgrade protestai prieš kovos su koronavirusu priemones vėl virto susirėmimais

Serbijos sostinėje trečiadienį antrą vakarą iš eilės vyko protestuotojų, pasipiktinusių vyriausybės veiksmais kovojant su koronaviruso pandemija, susirėmimai su policija.
Protestai Belgrade
Protestai Belgrade / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per chaotiškas scenas miesto centre tvyrojo ašarinių dujų ir dūmų debesys. Įvykiai priminė antradienio vakaro smurtą, kai tūkstančiai žmonių buvo išėję protestuoti dėl karantino savaitgaliui, paskelbto padaugėjus naujų užsikrėtimo virusu atvejų.

Nors prezidentas Aleksandras Vučičius trečiadienį sakė, kad savaitgalio komendanto valandos tikriausiai bus atsisakyta, keli tūkstančiai žmonių vėl susirinko priešais parlamentą protestuoti.

Pyktis yra nukreiptas pirmiausia į įtakingą prezidentą, kurį kritikai kaltina rizikavus antra koronaviruso banga, kai jis nusprendė prieš birželio rinkimus greitai atšaukti pradines karantino priemones.

„Vyriausybė tik siekia apsaugoti savo pačios interesus, o žmonės yra atsitiktinės civilių aukos“, – sakė ir kairiuosius, ir kraštutinius dešiniuosius sutraukusiame mitinge dalyvavusi 53 metų Jelina Jankovič.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Belgrade
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Belgrade

A.Vučičiaus centro dešinioji Serbijos pažangos partija (SNS) didžiule persvara laimėjo birželio rinkimus, kuriuos boikotavo pagrindinė opozicija.

Nuo tada per parą užregistruojamų užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų skaičius šoktelėjo ir viršija 300, o ligoninės patiria didžiulį krūvį.

„Užtenka manipuliavimo duomenimis apie COVID-19“, – sakė protestuotoja Danijela Ognenovič, turėdama galvoje kaltinimus, kad valdžia skelbia ne visus mirties nuo COVID-19 atvejus.

Per taikiai prasidėjusį trečiadienio mitingą protestuotojai svaidė signalines raketas ir kitus daiktus į policiją, kuri atsakė ašarinėmis dujomis.

Opozicijos lyderis Boško Obradovičius, kuris boikotavo birželio rinkimus, regioninei televizijai N1 sakė, kad per grumtynes policininkai jį sumušė.

Kai pagrindinė minia prie parlamento buvo išvaikyta, riaušių policija ir demonstrantų grupės susirėmė aplinkinėse gatvėse.

Buvo sužeista 10 policijos pareigūnų, sakė vidaus reikalų ministras Neboiša Stefanovičius.

„Nuspręs rytoj“

Anksčiau trečiadienį A.Vučičius sakė, kad vis tiek pritaria savaitgalio karantinui, bet vyriausybės krizės valdymo komanda dėl to „nuspręs rytoj“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Vučičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Vučičius

„Priemonės Belgradui tikrai bus griežtinamos“, tačiau „krizės valdymo komanda, regis, galvoja, kad komendanto valandos neturėtų būti“, sakė prezidentas, atsiribodamas nuo šio sprendimo.

50 metų lyderis, kaltinamas autoritariškumu, nors užima reprezentacinį postą, pavadino protestuotojus fašistais ir sakė, kad esama įtarimų dėl „užsienio žvalgybos kišimosi“, bet įrodymų nepateikė.

A.Vučičius taip pat pripažino, kad kai kurie policijos pareigūnai, kaltinti per didelės jėgos naudojimu antradienio vakarą, „susikirto“ ir bus patraukti atsakomybėn.

Televizija N1 parodė, kaip antradienį pareigūnai lazdomis daužė tris ant suoliuko ramiai sėdėjusius vyrus.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič pasmerkė „smurtinį demonstrantų vaikymą“ ir sakė, kad tai „kelia rimtą susirūpinimą žmogaus teisėmis“.

Serbijos policijos vadovas Vladimiras Rebičius savo ruožtu sakė, kad pareigūnai „jėgą naudojo tik tada, kai ji būdavo panaudojama prieš mus“, ir pridūrė, kad per antradienio susirėmimus nukentėjo apie 40 pareigūnų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Belgrade
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Belgrade

Naujų COVID-19 atvejų šalyje gerokai padaugėjo praėjus dviem mėnesiams po to, kai Serbija panaikino beveik visus suvaržymus, kad galėtų vykti dideli sporto renginiai su tūkstančiais žiūrovų ir nacionaliniai rinkimai birželį.

Per pastarąsias dvi savaites užsikrėtimo atvejų paros skaičius šoktelėjo, o antradienį šalis pranešė kol kas didžiausią per parą užregistruotų mirties atvejų skaičių: 13.

7 mln. gyventojų turinčios šalies vyriausybė yra pranešusi apie kone 17 tūkst. užsikrėtimo ir 330 mirties atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius