-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bellingcat“ sekliai skelbia nustatę, kas nuodijo Rusijos opozicionierių A.Navalną

Rusijoje į opozicijos aktyvisto Aleksejaus Navalno gyvybę pasikėsino šalies Federalinės saugumo tarnybos (FSB) operatyvininkų grupė, skelbia tarptautinė tyrėjų ir žurnalistų komanda. Jos išvadomis pasidalijo ir pats A.Navalnas, kuris per ataką išgyveno.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „Bellingcat“, po FSB priedanga veikę smogikai A.Navalną chemine medžiaga nunuodyti pabandė rugpjūtį, nors aktyvistą per pastarojo keliones sekė jau seniai – nuo 2017 metų.

Operacijai – A.Navalno eliminavimui – esą pritarta po to, kai opozicionierius paskelbė apie planus prezidento rinkimuose mesti iššūkį Vladimirui Putinui. FSB agentai jį esą sekė per daugiau nei 30 kelionių ir skraidė į tuos pačius miestus.

VIDEO: Дело раскрыто. Я знаю всех, кто пытался меня убить

Bilietus agentai pirkdavo ir tikrais, ir išgalvotais vardais. Tyrimo autoriai skelbia visų tokioje sekimo operacijoje dalyvavusių agentų pavardes ir slapyvardžius, o į Sibirą per rugpjūčio kelionę kartu su A.Navalnu vyko Aleksejus Aleksandrovas (Frolovas), Vladimiras Paniajevas ir Ivanas Osipovas (Spiridonovas).

Anot „Bellingcat“ (visą tyrimą skaitykite čia), gali būti, kad pirmą kartą A.Navalną pabandyta nunuodyti šių metų liepą, kai jis su žmona Julija nuvyko į Kaliningradą trumpam romantiškam atokvėpiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę

Per tą kelionę Julija Navalnaja staiga pasijuto blogai. Esą prisėdusi paplūdimio kavinėje ji sugebėjo grįžti į viešbutį ir atsigavo tik kitą rytą. „Jaučiausi blogiausiai per visą gyvenimą“, – prisiminė Julija.

Po mėnesio A.Navalnas išvyko į Sibirą ir susmuko skrisdamas iš Tomsko į Maskvą. Lėktuvas skubiai nusileido Omske, o iš šio miesto ligoninės aktyvistas netrukus buvo perkeltas į kliniką Berlyne, Vokietijos sostinėje.

Vokiečiai medikai patvirtino, kad A.Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ tipo nervus paralyžiuojančia medžiaga – panašia į tą, kuria taikytasi į Sergejų ir Juliją Skripalius Anglijos Solsberio mieste.

Tąkart esą dirbo Rusijos karinės žvalgybos GRU agentai, o dabar, pasak „Bellingcat“, veikė FSB. Tokios pat nuomonės laikosi ir Vakarų šalių tarnybos.

123RF.com nuotr./„Novičiok“
123RF.com nuotr./„Novičiok“

FSB komandos narių tapatybės esą buvo nustatytos sugretinus autonominėse duomenų bazėse sukauptą informaciją su mobiliųjų telefonų sąskaitomis. Keli agentai buvo atvykę ir į Omską, kur kelias dienas komos būklės praleido A.Navalnas.

Tomske skrydžio išvakarėse jis išgėrė „beskonį“ kokteilį viešbučio restorane – gėrimas A.Navalnui taip nepatiko, kad jo tik paragavo. Tai greičiausiai išgelbėjo jo gyvybę.

Smogikai per visą misiją komunikavo vienas su kitu, o prieš pat apnuodijimo akimirkas buvo pastebėtas staigus suaktyvėjimas. „Bellingcat“ manymu, operacijai pritarė „aukščiausi sluoksniai Kremliuje“, o ji buvo Maskvos vykdomos oponentų šalies viduje žudymo programos dalis.

Pats A.Navalnas vaizdo įraše „YouTube“ bandymą jį nužudyti pavadino „valstybinio terorizmo aktu“ ir pridūrė, kad tokiai operacijai žalią šviesą galėjo uždegti tik V.Putinas. Jis neva įsakė FSB vadovui Aleksandrui Bortnikovui įvykdyti išpuolį.

Aktyvistas taip pat teigė manantis, kad žino, kada tiksliai buvo nunuodytas. Esą Tomske skrydžio išvakarėse jis išgėrė „beskonį“ kokteilį viešbučio restorane – gėrimas A.Navalnui taip nepatiko, kad jo tik paragavo. Tai greičiausiai išgelbėjo jo gyvybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius