Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Benjaminas Netanyahu: Europos Sąjunga, jei nepakeis politikos Izraelio atžvilgiu, nyks ir mirs

Trečiadienį Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu Budapešte susitiko su Rytų Europos lyderiais. Susitikimo už uždarų durų metu B.Netanyahu užsipuolė Europos Sąjungą (ES) sakydamas, kad Bendrija, jei nepakeis politikos Izraelio atžvilgiu, „nyks ir mirs“, rašo „The Guardian“.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu: Europos Sąjunga, jei nepakeis politikos Izraelio atžvilgiu, nyks ir mirs. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios žurnalistų nugirstos pastabos, turėjusios pasiekti tik susitikime dalyvavusių Rytų Europos lyderių ausis, paryškino nė nesistengiamą nuslėpti B.Netanyahu panieką ES atžvilgiu.

Bendrija ne kartą kritikavo žydų nausėdijų statybas okupuotose Palestinos teritorijose ir Izraelio nesugebėjimą užtikrinti taikos proceso.

B.Netanyahu taip pat viešai pareiškė, kad Izraelis „tuzinus kartų" Sirijoje sustabdė Irano ginklų konvojus, skirtus teroristinei grupuotei „Hezbollah“.

Nugirstas B.Netanyahu pastabas paviešino apie politiko vizitą Budapešte rašantis Izraelio žurnalistas.

Komentarai nuskambėjo Izraelio premjero susitikimo su Vengrijos, Slovakijos, Čekijos ir Lenkijos lyderiais metu, kuriame B. Netanyahu ragino juos neįsileisti pabėgėlių iš Afrikos ir Vidurio Rytų.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Viktoras Orbanas
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Viktoras Orbanas

Vis dėlto santykiai su Izraeliu nėra pirmo svarbumo klausimas ES darbotvarkėje, kadangi šiuo metu Bendrija susiduria su imigracijos, „Brexit“ ir ekonominio augimo iššūkiais.

B.Netanyahu: „Europos Sąjunga yra vienintelė šalių asociacija pasaulyje, kuri kelia politines sąlygas santykiams su Izraeliu, gaminančiu technologijas visose srityse. Vienintelė! Daugiau niekas to nedaro.“

„Manau, kad Europa turi nuspręsti, ar nori gyvuoti ir klestėti, ar trauktis ir pranykti, – sakė B. Netanyahu. – Nesu labai politiškai korektiškas. Žinau, kad kai kuriems iš jūsų tai – šokas. Tačiau tiesa yra tiesa – ir dėl Europos saugumo, ir dėl Europos ekonominės ateities. Abu šie rūpesčiai įpareigoja keisti politiką Izraelio atžvilgiu.“

„Europos Sąjunga yra vienintelė šalių asociacija pasaulyje, kuri kelia politines sąlygas santykiams su Izraeliu, gaminančiu technologijas visose srityse. Vienintelė! Daugiau niekas to nedaro“, – kalbėjo B.Netanyahu prieš pareigūnams suvokiant, kad juos girdi žurnalistai.

„Tai beprotiška. Tai tikrai beprotiška“, – pridūrė Izraelio premjeras, ragindamas lyderius padėti pagreitinti ES ir Izraelio Asociacijos susitarimo pasirašymą, kuris buvo pristabdytas dėl dabartinės Izraelio politikos.

Tokius komentarus B.Netanyahu išsakė tuomet, kai problemos jo laukia ir namuose. Čia dėl Izraelio premjero policija pradėjo du tyrimus, jo vyriausybę krečia korupcijos skandalas dėl povandeninių laivų iš Vokietijos pirkimo.

B.Netanyahu: „Nustokite pulti Izraelį. Pradėkite remti Izraelį... Pradėkite remti Europos ekonomikas darydami tai, ką daro amerikiečiai, kinai ir indai.“

„Manau, kad jei galiu pasiūlyti, jog šio susitikimo rezultatai priklauso nuo jūsų sugebėjimo komunikuoti su kolegomis kitose Europos dalyse. Padėkite Europai... Nepakenkite vienai Vakarų šaliai, kuri gina Europos vertybes ir interesus bei užkerta kelią dar vienai masinės imigracijos bangai Europoje“, – pridūrė B.Netanyahu

„Nustokite pulti Izraelį. Pradėkite remti Izraelį... Pradėkite remti Europos ekonomikas darydami tai, ką daro amerikiečiai, kinai ir indai“, – sakė Izraelio premjeras, omenyje turėdamas išaugusį bendradarbiavimą technologijų srityje.

„Čia nėra jokios logikos. ES kenkia savo saugumui kenkdama Izraeliui. Europa stabdo savo progresą stabdydama ryšius su Izraelio inovacijomis“, – tikino B.Netanyahu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius