-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26 /17:16

Berlynas atmetė A.Lukašenkos raginimą įsileisti 2 tūkst. įstrigusių migrantų

Berlynas penktadienį nesutiko su Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimu, kad Vokietijai „nėra didelė našta“ priimti 2 tūkst. migrantų, įstrigusių jo šalies pasienyje.
A.Lukašenka apsilankė migrantų centre
A.Lukašenka apsilankė migrantų centre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Yra pranešimas, esą ponas Lukašenka šiandien pasienyje su Lenkija pareiškė, jog 2 tūkst. žmonių nėra didelė problema Vokietijai, o kanclerė A.Merkel sutinka įsileisti šiuos žmones į Vokietiją.

Kanclerės vardu norėčiau pasakyti, kad šis pareiškimas yra neteisingas“, – žurnalistams sakė vokiečių vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

„Tai netiesa“, – pabrėžė jis.

Anksčiau penktadienį Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BelTA pranešė, kad A.Lukašenka paragino Vokietiją priimti prie sienos su Lenkija įstrigusius migrantus, daugiausia iš Vidurinių Rytų, norinčius patekti į ES.

„Dauguma šių žmonių nori susijungti su savo šeimomis, priimkite šiuos žmones. Vokietijai tai nėra didelė našta. Tačiau lenkai visa tai blokuoja“, – pareiškė A.Lukašenka apžiūrėdamas logistikos centrą šalia Kuznicos-Bruzgių kontrolės punkto, kur šiuo metu apgyvendinti atvykėliai.

Baltarusių lyderio teigimu, lenkų pareigūnai surengė „skerdynes pasienyje“, kad „nukreiptų dėmesį nuo vidaus problemų“.

ES kaltina A.Lukašenkos režimą sąmoningai manipuliuojant migrantų srautais, siekiant sukelti chaosą pasienyje ir atkeršyti sankcijų Minskui paskelbusiam blokui.

Irakas siunčia daugiau lėktuvų

Tuo metu Irakas siunčia daugiau lėktuvų į Baltarusiją, siekdamas repatrijuoti per 800 pasienyje su Lenkija įstrigusių migrantų, penktadienį pranešė pareigūnai.

Nuo repatriacijos operacijos pradžios lapkričio 18 dieną į šalį grąžinta jau maždaug 1 tūkst. Irako piliečių, daugiausia kurdų.

Tūkstančiai atvykėlių, besitikinčių patekti į Europos Sąjungą, jau keletą savaičių stovyklauja pasienyje, neretai atšiauriomis sąlygomis – kai kurie sugrįžusieji į Iraką demonstruoja dėl šalčio patirtus sužalojimus.

Penktadienį kitu reisu į Iraką bus pargabentas 431 žmogus, o šeštadienį – dar 430, informavo Užsienio reikalų ministerijos Bagdade atstovas Ahmedas al Sahafas.

Dauguma iš tūkstančių pasienyje įstrigusių irakiečių teigia, kad jie išleido savo santaupas, pardavė vertingus daiktus ir net paėmė paskolą, norėdami išvengti ekonominių sunkumų Irake ir pradėti naują gyvenimą ES, tačiau taip ir neperžengė sienos.

Vakarai kaltina Baltarusiją priviliojant potencialius migrantus, daugiausia iš Artimųjų Rytų, melagingais pažadais, kad jie galės patekti į Vakarų Europą per Lenkiją ir Lietuvą.

Minskas tai neigia ir kritikuoja ES nares, kad šios neįsileidžia atvykėlių.

Humanitarinių organizacijų nurodo, kad nuo vasarą prasidėjusios krizės abipus sienos žuvo mažiausiai 11 žmonių, taip pat kritikuoja lenkų vyriausybę dėl jos vykdomos migrantų apgręžimo politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius