TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Berlynas po išpuolio: lietuvės ir vokiečio pora Vokietijos sostinę regi kaip viltį praradusių pabėgėlių miestą

Markusas Mülleris ir Indrė Kiudelytė, išgirdę apie išpuolį Berlyno kalėdinėje mugėje, kai sunkvežimis įsirėžė į pramogavusių žmonių minią, šoko nepatyrė. Netgi nenustebo. I.Kiudelytė 15min pasakojo, kad Berlynas jau pora metų nebėra tokia saugi vieta, kaip būdavo anksčiau, o M.Mülleris prabilo, kad tai padarys didelę įtaką rinkimų rezultatams.
Išpuolis Berlyne
Išpuolis Berlyne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pabėgėliai, praradę viltį

Indrė Kiudelytė, jau ketverius metus Berlyne gyvenanti kultūrologė, paklausta apie tai, kaip jaučiasi dėl išpuolio Berlyne, pirmiausia prakalbo apie masinę žiniasklaidos isteriją. Jos pačios įvykis ne tik kad neišgąsdino, bet ir nenustebino.

„Visi artimieji saugūs. Iš tiesų apie tokį įvykį pagalvojau dar penktadienį, būdama Alexanderplatz. Ten buvo susirinkę tūkstančiai žmonių, sutriko transportas, buvo piko metas. Mobilusis internetas neveikė, policininkų beveik nebuvo. Daryti galima ką nori“, – pirmadienio vakarą 15min sakė ji.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/ Indrė Kiudelytė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/ Indrė Kiudelytė

Nors Berlynas turistams atrodo saugi vieta, I.Kiudelytė taip nemano.

„Smarkiai padaugėjo įsilaužimų į butus, labai daug ir kišenvagių, policininkai gaudo afrikiečius, nes politiškai tai labai gerai atrodo“, – skepsio neslėpė mergina.

Jai pačiai tenka bendrauti ir su pabėgėliais. Mergina pasakojo, kad labai daug jų yra praradę viltį.

„Pabėgėlių centre bent kartą per savaitę kas nors bando nusižudyti. Žodžiu, tai parodo policijos neveiklumą, imigracijos institucijų griuvėsius ir žmones be vizijos“, – portalui sakė I.Kiudelytė.

VIDEO: Berlyne į Kalėdų mugės vietą įsirėžė sunkvežimis

Turės didelę įtaką rinkimams

Jos vaikinas Marcusas Mülleris Berlyne gyvena daugiau nei dešimt metų. Jis mano, kad šis išpuolis padarys didelę įtaką rinkimų rezultatams.

„Nebuvome šokiruoti“, – portalui sakė būsimas politikos ir medijų daktaras.

„Per pastarąją savaitę Sirijoje žuvo šimtai, o gal ir kur kas daugiau žmonių. Nesvarbu, kas už tai atsakingas, bet, Vakarams pastaruosius penkiolika metų kišantis į Artimųjų Rytų reikalus būtent tokiu būdu, gyvename su nuolatine terorizmo grėsme“, – kalbėjo M.Mülleris.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marcusas Miulleris
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marcusas Mülleris

Be to, pridūrė jis, savo mastu išpuolis Vokietijoje yra labai menkas, palyginti su teroro aktais Prancūzijoje.

„Jeigu vertinsiu tik statistiką, tai tikrai nebijau tapti išpuolio auka“, – M.Mülleris pridūrė, kad išpuolis gali padaryti didelę įtaką rinkimams Vokietijoje.

Jis mano, kad kitais metais į Bundestagą šalyje pateks penkios ar šešios partijos, tarp kurių daug bus dešiniojo sparno populistų, kurie ir dabar turi didelį pasisekimą kai kuriuose Vokietijos regionuose.

„Prognozuoju, kad jie surinks 10–15 procentų. Aš daug labiau bijau jų, nes jie priims sprendimus, kurie gali sukelti terorizmą.

Kairieji kartais galbūt yra pernelyg naivūs ir mano, kad pabėgėlių srautų kontroliuoti nereikia. Žinoma, visiška šalies izoliacija tik dar labiau destabilizuotų situaciją pasaulyje ir padidintų tikimybę, kad kažkas panašaus ateityje gali nutikti“, – sakė M.Mülleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius