Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlynas ruošiasi galimam Graikijos pasitraukimui iš euro zonos?

Vokietija ėmėsi prevencinių priemonių, atsižvelgdama į galimo Graikijos pasitraukimas iš euro zonos padarinius, įskaitant tikėtiną masinį indėlių atsiėmimą iš Graikijos bankų, trečiadienį pranešė vienas Vokietijos laikraštis, neįvardydamas savo šaltinių.
Graikijos ir Vokietijos vėliava
Graikijos ir Vokietijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Bild“ rašo, kad kanceliarija Berlyne išnagrinėjo scenarijus, kurie gali susiklostyti, jeigu Graikijos parlamento pirmalaikius rinkimus sausio 25 dieną laimėtų radikali kairioji partija „Syriza“.

Ta partija žadėjo atšaukti reformas, kurias Graikija vykdo pagal įsipareigojimus tarptautiniams skolintojams, taip pat iš naujo derėtis dėl finansinės pagalbos sąlygų.

Jeigu būtų prieita iki Graikijos pasitraukimo iš euro zonos, vyriausybės ekspertai baiminasi klientų antplūdžio Graikijos bankuose, žmonėms siekiant apsaugoti santaupas eurais. Pasekmės būtų banko griūtis

„Bild“ nurodė, jog jeigu Atėnai nuspręstų atsisakyti griežto taupymo ir reformų politikos, Graikija gali netekti 10 mlrd. eurų, kuriuos ji dar turėtų gauti pagal finansinio gelbėjimo paketą.

„Jeigu būtų prieita iki Graikijos pasitraukimo iš euro zonos, vyriausybės ekspertai baiminasi klientų antplūdžio Graikijos bankuose, žmonėms siekiant apsaugoti santaupas eurais. Pasekmės būtų banko griūtis“, – pažymėjo skaitomiausias Europoje dienraštis.

Jeigu taip nutiktų, Europos bankininkystės sąjunga – kaip rašo „Bild“, „paprastai tariant, Europos mokesčių mokėtojai“ – tikriausiai turėtų įsikišti, skirdama Atėnams milijardus eurų.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ citavo vyriausybei artimus šaltinius, sakiusius, kad kanclerė yra pasiruošusi leisti Graikijai pasitraukti iš euro zonos, jeigu graikai išsirinktų vyriausybę, kuri atmestų dabartinę šalies griežto taupymo politiką.

Berlynas tame straipsnyje išdėstytų minčių nepaneigė, bet pabrėžė, kad vyriausybė nepakeitė pozicijos Graikijos atžvilgiu ir savo europinės politikos.

Tačiau po „Der Spiegel“ publikacijos A.Merkel sulaukė kritikos – taip pat iš Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo, kuris trečiadienį dienraštyje „Die Welt“ kaltino kanclerę „neatsakingomis prielaidomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius