Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 24 /20:35

Berlyno ligoninė: Aleksejaus Navalno tyrimų rezultatai „rodo apnuodijimą“

Rusijos opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui atlikti tyrimai rodo apnuodijimą, pirmadienį pranešė Berlyno ligoninė „Charite“, į kurią jis buvo pristatytas savaitgalį.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

44-erių Kremliaus kritikas ir kovos su korupcija aktyvistas į Vokietijos sostinę buvo atskraidintas šeštadienį. Praėjusią savaitę A.Navalnui prastai pasijutus ir praradus sąmonę į Maskvą skridusiame lėktuve, jis buvo atgabentas į Omsko ligoninę Sibire, kur gydytojai jam nustatė medžiagų apykaitos sutrikimą.

„Klinikiniai tyrimai rodo apnuodijimą medžiaga iš cholinesterazės inhibitorių grupės“, – sakoma garsios Berlyno ligoninės pranešime tviteryje.

Cholinesterazės inhibitoriai yra didelė medžiagų grupė, kurių yra įvairiuose vaistuose, bet jų taip pat yra pesticiduose ir nervus paralyžiuojančiose medžiagose. Kokia būtent medžiaga apnuodytas A.Navalnas, kol kas neaišku, sakė ligoninė.

„Pacientas gydomas intensyviosios terapijos skyriuje ir tebėra medikamentinės komos būsenos. Nors jo būklė sunki, jo gyvybei šiuo metu nėra pavojaus“, – sakoma ligoninės pranešime.

Cholinesterazės inhibitoriai blokuoja svarbios organizme išskiriamos cheminės medžiagos, acetilcholino, kuris perduoda signalus tarp nervų ląstelių, skilimą.

Tai lemia per didelę nervų ir raumenų jungties stimuliaciją. Kasmet šimtai tūkstančių žmonių apsinuodija cholinesterazės inhibitoriais, daugiausia dėl pesticidų poveikio.

Kaip pranešė ligoninė, A.Navalnas gydomas atropinu.

„Prognozė Aleksejui Navalnui išlieka neaiški. Negalima atmesti vėlyvojo poveikio tikimybės, ypač nervų sistemos srityje“, – priduriama ligoninės pranešime.

Ligoninė pridūrė, kad palaiko glaudų ryšį su A.Navalno žmona Julija, kuri lankė savo vyrą sekmadienį ir pirmadienį.

A.Merkel: atsakingieji už apnuodijimą privalo „būti patraukti atsakomybėn“

Kiek anksčiau Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas žurnalistams sakė, jog „visiškai tikėtina“, kad A. Navalnas buvo apnuodytas.

Ligoninei paskelbus, kad A.Navalno tyrimų rezultatai „rodo apnuodijimą“, A.Merkel pareiškė, kad už jį atsakingi asmenys privalo „būti patraukti atsakomybėn“.

„Atsižvelgus į pono Navalno iškilų vaidmenį Rusijos politinėje opozicijoje, tenykščiai pareigūnai dabar skubiai raginami nuodugniai ištirti šį aktą ir padaryti tai visiškai skaidriai“, – sakė A.Merkel bendrame pareiškime su vokiečių diplomatijos vadovu Heiko Maasu.

„Atsakingieji privalo būti nustatyti ir patraukti atsakomybėn“, – priduriama jame.

A.Navalno padėjėjai sako manantys, kad jis buvo apnuodytas ir kad nuodų buvo jo išgertoje arbatoje. Jų nuomone su šiuo pasikėsinimu yra susijęs prezidentas Vladimiras Putinas, kurį A.Navalnas dažnai kritikuoja.

A.Navalną Omske gydę gydytojai pirmadienį ryte surengė spaudos konferenciją, kurioje neigė, kad jiems pareigūnai darė įtaką dėl gydymo.

Šeštadienį A.Navalno giminaičių prašymu jis specialiu lėktuvu buvo nuskraidintas į kliniką Vokietijoje. Giminaičiai skundėsi, kad Omsko ligoninė prastai aprūpinta, ir sakė, kad nepasitiki jos gydytojais.

Omsko regiono Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad A.Navalno šlapime aptikta kofeino ir alkoholio, bet „ne traukulius sukeliančių ar sintetinių nuodų“.

„Taip, žinoma, radome medžiagų“, – sakė ligoninės vadovo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka ir pridūrė, kad A.Navalnas neapsinuodijo alkoholiu.

Gydytojai pakartojo, kad kraujo tyrimai neparodė buvus kokių nors nuodų.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

„Kraujyje nieko nebuvo“, – sakė A.Murachovskis.

„Jei būtume nustatę apnuodijimą, ką nors patvirtinę, mums būtų daug lengviau“, – pabrėžė A.Kaliničenka.

Pasak Omsko gydytojų, A.Navalnui, tikriausiai „sutriko medžiagų apykaita“ ir smarkiai sumažėjo cukraus kraujyje.

Gydytojai teigė, kad elgėsi tinkamai.

„Išgelbėjome jo gyvybę, stabilizavome jo būklę“, – sakė A.Kaliničenka ir pridūrė, kad A.Navalno būklė buvo kritinė.

„Iš pradžių pusantros paros praktiškai kiekvieną akimirką kovojome dėl jo gyvybės“, – sakė jis.

Kas tai yra?

Cholinesterazės inhibitoriai pažeidžia nervų sistemos ir smegenų funkcijas. „Radio Svoboda“ praneša, kad šie cheminiai junginiai naudojami nervus paralyžiuojančiose medžiagose.

Tarp jų – zarinas, zomanas, V-dujos ir „Novičiok“ tipo medžiagos, kurių viena buvo panaudota bandant nunuodyti Sergejų ir Juliją Skripalius. Į Didžiąją Britaniją pabėgęs buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas S.Skripalis ir jo dukra 2018 m. kovo 4 dieną jie buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste. Vėliau buvo nustatyta, jog Skripalius bandė nunuodyti specialiai į Didžiąją Britaniją iš Rusijos atvykę du su šios šalies slaptosiomis tarnybomis siejami asmenys.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

S.Skripalis ir jo duktė daug dienų buvo komos būsenos, bet pasveiko ir dabar gyvena slaptai. Viena moteris, kurią taip pat paveikė toji nervus paralyžiuojanti medžiaga, mirė, be to, nukentėjo dar keli kiti žmonės. Mirusi moteris parke atsitiktinai rado išmestą buteliuką nuo nuodingos medžiagos ir jį atidarė, galvodama, kad tai kvepalai.

Cholinesterazės inhibitoriai taip pat naudojami ir kaip vaistai, gydant Alzheimerio liga sergančius pacientus.

Apsinuodijimas cholinesterazės inhibitoriais gali sukelti negrįžtamų pasekmių. Vienas iš nervus paralyžiuojančių dujų „Novičiok“ kūrėjų Andrejus Železniakovas 1987 m. atsitiktinai apsinuodijo nedideliu kiekiu „Novičiok-5“. Jį ėmė pykinti, prasidėjo haliucinacijos. Praradęs sąmonę mokslininkas buvo skubiai pristatytas į ligoninę. Daugiau nei savaitę jis balansavo tarp gyvybės ir mirties, o atgavęs sąmonę pusę metų negalėjo vaikščioti, jį kankino depresija, nesugebėjimas sukoncentruoti dėmesio. A.Železniakovas negalėjo net skaityti. Jis taip ir nebesugrįžo į darbą bei, taip ir neatsigavęs nuo apsinuodijimo, mirė 1993 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius