Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik 40 šalių paragino JT teigiamai vertinti Kinijos veiksmus Sindziange

Ambasadoriai prie Jungtinių Tautų, atstovaujantys 37 šalims, penktadienį paskelbė laišką, ginantį Kinijos veiksmus uigūrų ir kitų mažumų atžvilgiu Sindziango regione ir tapusį tiesioginiu atsaku į anksčiau šiai savaitę Vakarų valstybių Pekinui pareikštą kritiką.
Uigūrė Sindziange
Uigūrė Sindziange / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungos narių, taip pat Australijos, Kanados, Japonijos ir Naujosios Zelandijos pasiuntiniai anksčiau pasirašė kreipimąsi, smerkiantį Kinijos veiksmus Sindziange, kur, kaip pranešama, apie milijonas žmonių, daugiausiai uigūrų etninės mažumos narių, yra laikomi vadinamosiose perauklėjimo stovyklose.

Penktadienį marga šalių grupė, įskaitant Rusiją, Saudo Arabiją, Nigeriją, Alžyrą ir Šiaurės Korėją, savo ruožtu užtarė Pekiną.

„Gerai vertiname Kinijos išskirtinius pasiekimus žmogaus teisių srityje, – sakoma laiške, kurį taip pat pasirašė Mianmaras, Filipinai, Zimbabvė ir kitos šalys. – Atkreipiame dėmesį, kad terorizmas, separatizmas ir religinis ekstremizmas padarė didžiulės žalos visų Sindziango etninių grupių žmonėms.“

Žmogaus teisių grupės ir internuotųjų stovyklose Sindziange laikyti žmonės šias įstaigas vadina „koncentracijos stovyklomis“, kur musulmonai uigūrai ir kitų mažumų atstovai verčiami asimiliuotis į šalyje daugumą sudarančių kinų visuomenę.

Penktadienį paskelbtame laiške palaikoma Kinijos oficialioji pozicija ir šios stovyklos įvardijamos „profesinio švietimo ir mokymo centrais“.

„Dabar į Sindziangą grįžo saugumas“, – sakoma kreipimesi.

Grupė ambasadorių paprašė, kad šis laiškas būtų įregistruotas kaip Žmogaus Teisių Tarybos, penktadienį Ženevoje užbaigusios savo 41-ąją sesiją, oficialus dokumentas.

Vakarų diplomatai pateikė tokį patį prašymą dėl savo kreipimosi.

Pekinas ketvirtadienį Vakarų laišką pasmerkė kaip „šmeižtą“.

Retai nutinka, kad JT aukščiausiosios žmogaus teisių institucijos skirtingos stovyklos skelbtų atvirus laiškus. Paprastai jos oficialios rezoliucijos derinamos per uždaras derybas.

Nors iš pradžių neigė stovyklų Sindziange egzistavimą, Pekinas pradėjo didelę viešųjų ryšių kampaniją, kad atremtų pasaulio pasipiktinimą.

Nuo pernai spalio vietos vyriausybė taip pat organizavo ekskursijas į šias įstaigas diplomatams ir žiniasklaidos atstovams.

JT žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet paprašė, kad į Sindziangą būtų pasiųsta komisija faktams nustatyti.

Pekinas sakė neprieštaraujantis, bet JT žmogaus teisių biuras pabrėžė, kad tokia inspekcija galėtų būti atlikta tik užtikrinus tam tikras sąlygas, įskaitant nevaržomą prieigą prie pagrindinių objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius