Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Bidenas atvyko į Europą: bandys parodyti, kad Amerika čia grįžo

Būti pirmuoju Amerikos lyderiu, besilankančiu Europoje po Donaldo Trumpo prezidentavimo, neturėtų būti labai sunku.
Joe Bidenas Europoje
Joe Bidenas Europoje / „The New York Times“/Doug Mills nuotr.

Tačiau trečiadienį išvykusio prezidento Joe Bideno laukia ne vienas iššūkis, ypač dabar, kai JAV susiduria su joms pagalius į ratus kaišiojančia Rusija ir kylančia Kinija, tuo pat metu bandydamos vėl suburti ir sutelkti pakrikusį Vakarų aljansą, pamažu atsigaunantį po koronaviruso pandemijos.

J.Bidenas, kuris atvyko dalyvauti daugybėje aukščiausiojo lygio susitikimų, kuriuos surengti įkvėpė sėkminga vakcinacijos programa ir atgaivinta ekonomika, kitą savaitę praleis mėgindamas parodyti, kad Amerika grįžo ir yra pasirengusi iš naujo vadovauti Vakarams vykstant, jo žodžiais tariant, egzistenciniam konfliktui tarp demokratijų ir autokratijos.

Darbotvarkėje yra susitikimai Didžiojoje Britanijoje su 7 tautų grupės lyderiais, paskui – vizitai į NATO ir Europos Sąjungą. Paskutinę savo kelionės dieną J.Bidenas Ženevoje pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Didžioji J.Bideno užduotis yra įnešti diplomatinės ramybės, kurios tokiuose susibūrimuose trūko per tuos ketverius metus, kai D.Trumpas smarkiai pakenkė ilgalaikiams santykiams su artimais sąjungininkais, grasino pasitraukti iš NATO, šlovino V.Putiną ir kitus autokratus, žavėdamasis jų stiprybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius