-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blėsta viltys parengti „Brexit“ sutartį ES viršūnių susitikimui lapkritį

Europos Sąjungos pareigūnai antradienį perliejo šaltu vandeniu viltis, kad šį mėnesį bus surengtas ypatingas viršūnių susitikimas, per kurį bus priimtas susitarimas dėl „Brexit“.
Eitynės prieš „Brexit“ Londone
Eitynės prieš „Brexit“ Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak jų, per derybas buvo pasiekta tam tikros pažangos, bet nepakankamai.

„Aišku, kad per „Brexit“ derybas reikia atlikti daugiau darbo. Liekame pasiryžę susitarimą pasiekti“, – po susitikimo Helsinkyje su Suomijos pareigūnais per „Twitter“ parašė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

Vienas deryboms su Londonu artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė: „Manau, viršūnių susitikimas bus gruodį. Kol kas nepakanka pažangos Airijos sienos klausimu, kad būtų galima surengti viršūnių susitikimą lapkritį.“

Kitas pareigūnas nebuvo linkęs kategoriškai atmesti galimybės, jog susitikimas bus surengtas lapkritį, bet pripažino, kad net jeigu artimiausiomis dienomis netikėtai būtų pasiektas proveržis, šiam renginiui suorganizuoti reikėtų iki dviejų savaičių.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį telefonu pasikalbėjo su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May, bet jokio proveržio nebuvo, o vienas iš minėtų pareigūnų sakė, kad „valstybėms narėms reikės laiko“ bet kokio susitarimo projektui išnagrinėti.

Planuojama, kad Britanijos narystė 28 šalių bloke pasibaigs ateinančių metų kovo 29-ąją, bet išstojimo sutarties detalės dar nesuderintos, o ankstesni viršūnių susitikimai baigdavosi be rezultatų, kai kada – aštriais ginčais.

Daugiausiai nesutariama dėl sienos tarp ES narės Airijos ir Britanijos valdomos Šiaurės Airijos provincijos būsimo statuso.

Abi pusės sako norinčios, kad realios sienos tarp abiejų teritorijų neatsirastų, nes tai gali pažeisti 1998 metų Didžiojo penktadienio taikos susitarimą. Vis dėlto Londonas nenori, kad Šiaurės Airija neribotą laiką liktų ES muitų sąjungos narė.

Dublinas ir Briuselis pasisako už apsauginį planą (backstop), numatantį, jog tuo atveju, jeigu Britanija per 21 mėnesio pereinamąjį laikotarpį nesugebėtų susitarti per dėl laisvosios prekybos sutarties, Šiaurės Airija privalėtų likti bendrojoje rinkoje.

Th.May sakė, kad joks Britanijos premjeras negalėtų sutikti padaryti tokią nuolaidą, bet pranešama, kad derybininkai derina „tikrinimo mechanizmo“, turinčio valdyti apsauginio plano įgyvendinimą, formuluotes.

Airijos premjeras Leo Varadkaras, atvykęs į Helsinkyje suorganizuotą Europos centro dešiniųjų partijų susitikimą, sakė, kad „sulig kiekviena praeinančia diena tikimybė, kad ypatingasis viršūnių susitikimas bus surengtas lapkritį, tampa vis mažesnė“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Kita vertus, esame suplanavę (viršūnių susitikimą) gruodžio 13–14 dienomis, todėl jeigu tai nebus padaryta lapkritį, nereiškia, kad negalėsime to padaryti per pirmąsias dvi gruodžio savaites, – pridūrė jis. – Tačiau manau, kad kitokiu atveju tai nusikeltų į ateinančius metus, ir tai, manau, nebūtų geras dalykas.“

Antradienį, po pasitarimo su britų pareigūnais Londone Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas perspėjo, kad „Brexit“ susitarimo gali nepavykti suderinti iki šių metų galo.

M.Barnier leido suprasti, kad bet kokios derybos dėl Bendrijos ateities ryšių su Britanija turės palaukti, kol susitarimas dėl išstojimo bus paverstas teisiškai galiojančia sutartimi.

D.Tuskas irgi sakė nešauksiantis viršūnių susitikimo tokiam susitarimui patvirtinti, kol M.Barnier jam praneš apie „lemiamą pažangą“ derybose.

Nepakankamas palaikymas

M.Barnier šią savaitę dalyvauja Helsinkyje vykstančiame Europos liaudies partijos suvažiavime. Jo artimiausių dienų viešojoje darbotvarkėje nenumatytas joks susitikimas su Britanijos „Brexit“ sekretoriumi Dominicu Raabu.

Tačiau pirmadienį M.Barnier informuos kitų 27 ES šalių ministrus apie derybų būklę, net jeigu Bendrijos sostinės jau intensyvina planavimą, kaip galėtų būti elgiamasi, jeigu Jungtinė Karalystė išstotų be jokios sutarties.

Tuo metu Th.May turi užtikrinti, kad bet kokį susitarimą palaikys jos Konservatorių partija ir parlamentas. ES derybininkai sakė bijantys, kad nė vienas iš šiuo metu svarstomų variantų nesulauks daugumos palaikymo Bendruomenių Rūmuose.

Antradienį Europos Komisijos generalinis sekretorius Martinas Selmayras, atsakingas už ES planus didelę sumaištį galinčiam sukelti „Brexit“ be susitarimo scenarijui, kalbėjo pesimistiniu tonu.

„Derybos su JK šiek tiek panašios į Echternacho pavasario procesiją: trys žingsniai į priekį, du – atgal“, – jo žodžius viešintiems vokiečių politikams citavo savaitraščio „Der Spiegel“ žurnalistas Peteris Muelleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius