Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bloomberg“: 27 ES valstybės narės ketina oficialiai suteikti kandidatės statusą Ukrainai

Anot leidinio „Bloomberg“, pasak su šiuo klausimu susipažinusių asmenų, 27 Europos Sąjungos valstybės narės ketina vėliau šią savaitę oficialiai suteikti Ukrainai kandidatės statusą po pirmadienį įvykusio ES ambasadorių susitikimo, kuriame niekas neprieštaravo šiam sprendimui.
Ukrainos, Europos Sąjungos vėliavos
Ukrainos, Europos Sąjungos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Praėjusią savaitę Europos Komisija rekomendavo suteikti Ukrainai šį statusą, kuris yra pirmas, bet labai simbolinis žingsnis ilgame kelyje į narystę ES.

ES taip pat ketina pritarti Komisijos nuomonei dėl kandidatės statuso suteikimo Moldovai, taip pat Sakartvelui, jei jis įvykdys konkrečias papildomas sąlygas, „Bloomberg“ sakė žmonės, kurie prašė neviešinti jų pavardžių, nes diskusijos yra privačios. Šis statusas ypač svarbus Ukrainai, kuri daug savo politinės ateities investavo į glaudesnius santykius su Europa, nes siekia moralinės paramos kovojant su Rusijos agresija.

Birželio 23–24 d. ES vadovai susitiks Briuselyje, kur tikimasi, kad Komisijos rekomendacijoms bus uždegta žalia šviesa, sakė minėti asmenys. Galutiniam sprendimui dėl statuso suteikimo ir visoms su juo susijusioms sąlygoms turės pritarti visos valstybės narės, kad jis taptų galutinis. Remiantis aukščiausiojo lygio susitikimo išvadų projektu, su kuriuo susipažino agentūra „Bloomberg“, siūloma formuluotė dar turi būti pateikta raštu.

„Dabar atėjo laikas pripažinti, kad Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo ateitis yra ES, – laiške, kuriuo vadovai kviečiami į šią savaitę vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis. - Kviesiu jus suteikti Ukrainai ir Moldovai kandidatės statusą“.

Pasak vieno ES pareigūno, diskusijos vyksta teisinga linkme, o Ukrainos kandidatės statusas yra pakeliui į patvirtinimą. Pirmadienį vykusiame susitikime kelios valstybės narės pabrėžė, kad Ukraina turi įvykdyti Komisijos nustatytas sąlygas, prieš pradedant derybas dėl narystės, kad būtų pasiekta tolesnė pažanga, viršijanti kandidatės statuso suteikimą, sakė vienas iš asmenų. Kiti norėtų, kad galimoms naujoms kandidatėms nebūtų sudarytos palankesnės sąlygos nei Vakarų Balkanų šalims, kurių pažanga siekiant narystės įstrigo.

Komisija aiškiai nurodė, kad stojimo procesas vyks pagal tuos pačius kriterijus ir taisykles visoms kandidatėms. Nėra jokio greito kelio, kuriuo būtų galima paspartinti sudėtingus narystės kriterijus, kurie paprastai gali trukti ilgiau nei dešimtmetį. Paskutinė į bloką įstojusi šalis buvo Kroatija, kurios paraiška truko 10 metų, kol 2013 m. ji buvo oficialiai priimta.

Vengrija yra viena iš kelių valstybių narių, kurios paprašė, kad Bosnijai ir Hercegovinai taip pat būtų suteiktas kandidatės statusas, o šis prašymas yra problemiškas, sakė asmuo.

Siūlomi veiksmai, kurių Kyjivas turės imtis:

  • Įgyvendinti teisės aktus dėl Konstitucinio Teismo teisėjų atrankos procedūros
  • Užbaigti kandidatų į įvairias teismų tarybas sąžiningumo patikrinimą
  • Stiprinti kovą su korupcija, be kita ko, paskiriant naują Specializuotos kovos su korupcija prokuratūros vadovą
  • Užtikrinti, kad kovos su pinigų plovimu teisės aktai atitiktų Finansinių veiksmų darbo grupės standartus.
  • Įgyvendinti kovos su oligarchais teisės aktus
  • Kovoti su privačių interesų įtaka priimant naują žiniasklaidos įstatymą, suderintą su ES žiniasklaidos direktyvomis
  • Užbaigti tautinių mažumų teisinės sistemos reformas

Komisija planuoja stebėti Ukrainos pažangą vykdant šias sąlygas ir sieks pateikti ataskaitą apie jas naujaisiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius