Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 04 /12:57

Bolivija gegužės 3-ąją surengs prezidento rinkimus

Bolivija naują prezidentą rinks gegužės 3-ąją, praėjus daugiau kaip pusmečiui po ginčijamo balsavimo, išprovokavusio protestus gatvėse, atvedusius prie ankstesnio lyderio Evo Moraleso atsistatydinimo.
Evo Moralesas
Evo Moralesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

E.Moralesui pabėgus iš šalies, šalies vairą laikinai perėmė Senato pirmininko antroji pavaduotoja Jeanine Anez.

Nauji prezidento rinkimai vyks „pirmąjį gegužės sekmadienį, galiu jums pasakyti tik tiek“, nurodė Aukščiausiojo rinkimų tribunolo pirmininko pavaduotojas Oscaras Hassenteufelis.

Planuojama parengti išsamesnę rinkimų darbotvarkę, įskaitant kandidatų registracijos terminus, kampanijos planą, politinės reklamos taisykles ir potencialaus antrojo rinkimų rato taisykles.

Bolivija yra apimta neramumų nuo spalio 20-ąją įvykusių prezidento rinkimų. Keturiolika metų šalį valdęs E.Moralesas tvirtino, kad per daugelio ginčytus rinkimus buvo perrinktas ketvirtai kadencijai; tai paskatino didelius ir smurtinius gatvės protestus.

Lapkričio 10-ąją praradęs kariuomenės palaikymą pirmasis indėnų kilmės Bolivijos prezidentas atsistatydino ir pabėgo į Meksiką, o vėliau išvyko į Argentiną.

Socialistas E.Moralesas gruodžio 24 dieną naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad buvo nuverstas per JAV paremtą valstybės perversmą, kurio sumanytojai esą siekia pasinaudoti gausiais šios Pietų Amerikos valstybės ličio ištekliais.

Prognozuojama, kad ličio paklausa palaipsniui augs visame pasaulyje, nes ši elementas yra vienas pagrindinių akumuliatorių, naudojamų pažangiuose įrenginiuose ir mašinose, tokiose kaip nešiojamieji kompiuteriai ir elektriniai automobiliai, komponentų.

Bolivija iš tikrųjų turi didžiausius patvirtintus ličio išteklius pasaulyje, tačiau daugelis ekspertų laiko juos prastos kokybės, o šaliai trūksta infrastruktūros, kuri leistų pelningai juos naudoti.

E.Moraleso vadovaujamas Judėjimas už socializmą (MAS) paskyrė jį būsimų rinkimų kampanijos vadovu.

Pasak eksprezidento, naujas MAS kandidatas bus išrinktas per sausio 15 dieną planuojamą partijos suvažiavimą, galintį įvykti arba Bolivijoje, arba Argentinoje.

Kad ir kas taps kandidatu, E.Moralesas pareiškė norįs, kad šį balsavimą stebėtų tarptautinės organizacijos.

Kol kas apie dalyvavimą gegužę turinčiuose įvykti rinkimuose galvoja keli veikėjai.

Laikraščio „Pagina Siete“ gruodžio mėnesį atlikta apklausa rodo, kad šiuo metu pirmauja E.Moraleso politiniu įpėdiniu laikomas jaunas kokamedžių augintojas Andronicus Rodriguezas, turintis 23 proc. rinkėjų palaikymą; jį vejasi 21 proc. elektorato palaikomas konservatorius Carlosas Mesa.

A.Rodriguezas tebelaukia galutinio savo partijos ir E.Moraleso sprendimo.

Buvęs užsienio reikalų ministras Davidas Choquehuanca taip pat nori būti MAS kandidatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius