-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boriso Nemcovo nužudymas: įtarimai krenta ant Luhansko ir Donecko veikėjų?

Rusijos teisėsauga ir specialiosios tarnybos tiria net šešias penktadienio nakties nužudymo, kurio auka tapo 55 metų opozicijos lyderis Borisas Nemcovas, Maskvos centre versijas. Tiesa, šiuo metu ryškėja dvi pagrindinės, kurios abi meta šešėlį ekstremistiškai nusiteikusioms nacionalistų grupėms, rašo rosbalt.ru.
Igoris Strelkovas ir Aleksandras Borodajus
Igoris Strelkovas ir Aleksandras Borodajus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nemcovo nužudymas visiškai atitinka planus, kuriuos savo laiku ketino įgyvendinti BORN (karinė Rusijos nacionalistų organizacija) nariai: nužudyti politinius lyderius ar žymius asmenis, taip sukeliant chaosą ir „ant bangos“ prasiveržiant į valdžią, kaip tai bandė daryti Šiaurės Airijos IRA ar Irako Ba'ath partijos“, – aiškino vienas specialiųjų tarnybų pareigūnas.

Jo teigimu, daugybė veidų, figūravusių BORN veikloje, dabar matomi tarp apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų vadų. Pavyzdžiui, vienas iš buvusių nacionalistų lyderių Leonidas Simuninas dabar tituluojamas Luhansko „liaudies respublikos“ energetikos ministru.

Pavelas Karpovas sukinėjosi buvusio Donecko „liaudies respublikos“ premjero Aleksandro Borodajaus aplinkoje. Igoris Girkinas (dar žinomas Strelkovo slapyvardžiu) skelbėsi esąs Donecko „liaudies respublikos“ gynybos ministras. Visi šie žmonės įtraukti į valstybės tarnybų užvestą BORN bylą, o savo laiku buvo šios ekstremistinės organizacijos nariai.

Visi šie veikėjai, turintys tiesioginį ryšį su Rusijos FSB ir karine žvalgyba GRU, turi ir tiesioginį ryšį su už advokato Stanislavo Markelovo ir žurnalistės Anastasijos Baburovos nužudymą nuteistu Nikita Tichonovu. Liudininkų parodymai leidžia spręsti, kad L.Simuninas pagelbėjo N.Tichonovui reketo ir šantažo atvejais, o P.Karpovas dažnai patardavo politiniais klausimais.

Tuo metu I.Girkinas buvo geras bičiulis su BORN ideologiniu lyderiu Ilija Goriačovu. Po N.Tichonovo teismo, kai jis buvo nubaustas 18 metų laisvės atėmimo bausme, ši organizacija šiek tiek nusilpo, tačiau įtariama, kad jos uždaviniai ir strategija vis dar gyvi.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Igoris Girkinas (Strelkovas)
Kadras iš filmuotos medžiagos/Igoris Girkinas (Strelkovas)

N.Tichonovo bylos metu buvo atskleista ir programa „Strategija-2020”, kurioje atvirai kalbama apie planus vykdyti politines žmogžudystes ir sukelti chaosą šalyje bei tokiu būdu įsiveržti į valdžią ir įvykdyti griežtas nacionalistines pertvarkas Rusijoje.

Šią versiją, teigiančią, jog dabartiniai apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų vadovai yra atsakingi už B.Nemcovo politinę žmogžudystę, kategoriškai neigia buvęs tariamas Donecko premjeras Aleksandras Borodajus: „Tai visiškas absurdas ir kvailystė.“

„Jokios minties žudyti poną Nemcovą, kuris dešimtajame dešimtmetyje buvo ryški Rusijos politinė figūra, patriotai neturėjo ir tai niekada nebuvo jokiuose planuose“, – aiškino A.Borodajus.

Tokią versiją suskubo neigti ir kitas ekstremistinių Rusijos gaujų vadukas Dmitrijus Diomuškinas. Pasak jo, B.Nemcovas nacionalistams nebuvo įdomi figūra, tad kalbėti apie kažkokius motyvus yra nerealu.

Tiesa, neatmestina ir versija, kad Rusijos karių veiksmus ir įtaką Ukrainoje aiškinęsis B.Nemcovas galėjo atsekti būtent buvusių BORN organizacijos veikėjų veiklos pėdas bei jų santykį su Kremliumi.

Galimas daiktas, kad nuoroda ieškoti žudikų iš BORN yra patogi išeitis ir V.Putinui, kuriam B.Nemcovo nužudymas nepridėjo balų santykiuose su Vakarais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius