Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bosnijos partija prašo aktyvistų atšaukti planuojamą gėjų paradą

Viena Bosnijos ir Hercegovinos politinė partija penktadienį paragino LGBT aktyvistus atsisakyti planų ateinantį mėnesį surengti Sarajeve pirmąjį gėjų paradą ir perspėjo, kad ši iniciatyva gali „eskaluoti“ politinę įtampą bei sukelti „neigiamų pasekmių“.
LGBT vėliava
LGBT vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Eitynės numatytos rugsėjo 8 dieną ir būtų pirmoji tokia akcija šalyje. 2008 ir 2014 metais lytinių mažumų organizuotų renginių dalyvius puolė chuliganai ir radikalieji islamistai.

Centro dešinės partija „Narod i Pravda“, priklausanti valdančiajai koalicijai Sarajevo kantone, išreiškė nuogąstavimą, kad dėl parado sostinėje gali „pablogėti saugumo padėtis“.

„Bet koks ir šiaip itin neramios politinės padėties eskalavimas gali sukelti neigiamų pasekmių“, – perspėjo partija.

Sarajevas yra paskutinė sostinė Vakarų Balkanuose, kur iki šiol neįvyko nė vieno gėjų parado.

Nors daugelis sveikina šią iniciatyvą, šalies pagrindinė Bosnijos musulmonų politinė partija (SDA) tučtuojau pasmerkė aktyvistų planus, paskelbtus balandžio mėnesį.

Viena išrinkta SDA atstovė tuomet parašė socialiniuose tinkluose norinti, kad „tokie žmonės būtų izoliuoti ir kuo įmanoma labiau atskirti nuo mūsų vaikų ir visuomenės“.

Padėtį žmogaus teisių srityje stebinti Europos Taryba pasmerkė tokius pasisakymus, o „Facebook“ šiuos komentarus pašalino, nes įžvelgė juose „neapykantos kurstymą“.

Bosnijos ir Hercegovinos įstatymai draudžią diskriminaciją, bet nepripažįsta tos pačios lyties santuokų. Be to šalyje, kaip ir daugumoje kitų Balkanų regiono valstybių, itin netoleruojama LGBT bendruomenė.

Maždaug pusė Bosnijos gyventojų yra nuosaikūs musulmonai, dar trečdalis – stačiatikiai serbai ir 15 proc. – katalikai kroatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius