Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Bosnijos pasiuntinys atšaukė taikos susitarimui prieštaraujančius serbų įstatymus

Bosnijos taikos susitarimo įgyvendinimą prižiūrintis tarptautinis pasiuntinys Christianas Schmidtas šeštadienį panaikino prieštaringai vertinamus šalies serbų parlamento įstatymus, prieštaraujančius taikos susitarimui, kuriuo užbaigtas pilietinis karas šalyje.
Christianas Schmidtas
Christianas Schmidtas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Neseniai priimti Serbijos Respublikos Asamblėjos įstatymai yra tiesioginis Bosnijos ir Hercegovinos konstitucinės santvarkos, taip pat Deitono taikos susitarimo, pažeidimas“, – Sarajeve žurnalistams sakė Ch.Schmidtas.

Ch.Schmidto, kaip tarptautinio vyriausiojo įgaliotinio, vaidmuo – užtikrinti, kad būtų laikomasi Deitono taikos susitarimo.

Antradienį Bosnijos serbų parlamento įstatymų leidėjai balsavo už tai, kad būtų sustabdytas Konstitucinio Teismo sprendimų galiojimas, ir taip dar labiau pakurstė etninę įtampą smarkiai susiskaldžiusioje šalyje.

Tai buvo paskutinis iš daugybės įtampą didinančių politinių žingsnių, kuriuos inicijavo Bosnijos serbų lyderis Miloradas Dodikas, jau seniai siekiantis atsiskyrimo nuo centrinių institucijų.

Birželio 21 dieną Serbijos parlamentas taip pat priėmė įstatymą, kuriuo siekiama apeiti Ch.Schmidto priimtus įstatymus.

Vokiečių politikas Ch.Schmidtas pasinaudojo savo specialiais įgaliojimais pagal Deitono susitarimą, kad atšauktų du neseniai priimtus serbų darinio sprendimus, kurie sukėlė stiprią Bosnijos musulmonų lyderių reakciją.

Kai kurie iš šių lyderių laikė juos tiesiogine grėsme taikai Bosnijoje.

Serbijos darinio iniciatyvas taip pat kritikavo Vašingtonas, Paryžius ir Berlynas. Šeštadienį Didžiosios Britanijos ir JAV ambasados Sarajeve paskelbė pareiškimus, kuriuose pritarė Ch.Schmidto žingsniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius