Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos miestuose, įskaitant San Paulą ir Rio de Žaneirą, vyksta merų rinkimai

Brazilijos miestuose, įskaitant didžiausius – San Paulą ir Rio de Žaneirą, sekmadienį vyksta merų rinkimai. Tai yra paskutinysis balsavimas prieš artėjančius prezidento rinkimus 2022 metais, kuriuose kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro sieks perrinkimo.
Rio de Žaneiras koronaviruso pandemijos metu
Rio de Žaneiras koronaviruso pandemijos metu / „Scanpix“/AFP

Brazilijos ekonominėje sostinėje San Paule dabartinis meras, centristas Bruno Covasas varžosi su kairiųjų pažiūrų atstovu, Benamių darbininkų judėjimo (MTST) lyderiu Guilherme Boulosu.

38 metų G.Boulosas, rinkimuose atstovaujantis kylančiai Socializmo ir laisvės partijai (PSOL), apklausose nuo varžovo atsilieka maždaug 10 procentų.

Visgi jis yra užsitikrinęs nemažą palaikymą, nes lapkričio 15 dieną pirmajame rinkimu ture G.Boulosui pavyko aplenkti tiek J.Bolsonaro kandidatą, tiek kairiųjų varžovą iš gausesnės Darbininkų partijos (PT).

Jaunas ir charizmatiškas G.Boulosas vadinamas naujuoju Brazilijos kairiųjų veidu, kurie po prezidentės Dilmos Rousseff apkaltos 2016-aisiais ir jos pirmtako, Darbininkų partijos įkūrėjo Luizo Inacio Lulos da Silvos įkalinimo dėl korupcijos tebėra silpni ir susiskaldę.

Rinkimuose netikėtas posūkis įvyko liko dviem dienomis iki balsavimo, kai G.Boulosas pranešė, jog jo tyrimas dėl COVID-19 buvo teigiamas, ir buvo priverstas atšaukti paskutinius kandidatų debatus.

Tuo metu vėžį įveikęs B.Covasas, kurį remia įtakingas San Paulo gubernatorius ir paties B.Covaso pirmtakas bei mokytojas Joao Doria, laikomas pagrindiniu J.Bolsonaro varžovu būsimoje kovoje dėl prezidento posto.

Birželį B.Covasui taip pat buvo diagnozuotas koronavirusas.

COVID-19 jau paženklino savivaldybių rinkimus 212 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Rinkimai dėl pandemijos buvo nukelti šešiomis savaitėmis, o laikotarpis tarp pirmojo ir antrojo turo sutrumpėjo nuo keturių iki dviejų savaičių.

Valdžia ragina rinkėjus atsinešti savo rašiklius, laikytis socialinio atstumo ir dažnai dezinfekuoti rankas.

J.Bolsonaro, kuris yra pavadinęs koronavirusą „menku gripu“, sulaukia daug kritikos dėl to, kaip Brazilijoje mėginama suvaldyti pandemiją, kuri šalyje lėmė jau daugiau nei 172 000 žmonių mirtį. Pagal šį rodiklį Braziliją pasaulyje lenkia tik JAV.

Visuomenės apklausos rodo, kad antrajame pagal dydį Brazilijos mieste Rio de Žaneire dabartinis meras Marcelo Crivella – evangelikų pastorius ir J.Bolsonaro sąjungininkas – kaip prognozuojama, didele balsų persvara pralaimės buvusiam merui Eduardo Paesui iš tradicinės dešiniųjų Demokratų partijos (DEM).

Daug dėmesio sulaukia ir kova šiaurės rytų Resifės mieste, kur dėl mero posto grumiasi pusbrolis ir pusseserė – Joao Camposo iš centro kairiosios Brazilijos socialistų partijos (PSB) bei Marilia Arraes iš PT, taip pat kova pietinėje šalies dalyje įsikūrusiame Porto Alegrės mieste.

Pastarajame mieste kylanti kairiųjų žvaigždė, Manuela D'Avila, atstovaujanti Brazilijos komunistų partijai, metė iššūkį centristų kandidatui Sebastiao Melo. Po pirmojo rinkimų turo miestą sukrėtė protestų banga, kilusi, kai du baltieji apsaugininkai nužudė juodaodį prekybos centro klientą.

Iš viso Brazilijoje antrasis rinkimų turas vyksta 57 miestuose.

Pranešimų apie rezultatus tikimasi maždaug nuo pirmadienio 3 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius