Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos parlamento pirmininkui, buvusiam prezidentui Eduardo Cunhai gresia rimti nemalonumai

Brazilijos prokurorai ketvirtadienį pateikė kaltinimus dėl korupcijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkui – svarbiai figūrai šiuo metu šalį krečiančioje politinėje krizėje – bei buvusiam šalies prezidentui.
Brazilijos Deputatų rūmų vadovas Eduardo Cunha
Brazilijos Deputatų rūmų vadovas Eduardo Cunha / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Deputatų Rūmų pirmininkas Eduardo Cunha įtariamas paėmęs mažiausiai 5 mln. JAV dolerių (4,47 mln. eurų) kyšių pagal didžiulio masto vadinamųjų dėkingumo mokesčių schemą, kurios epicentre yra valstybinė naftos milžinė „ Petrobras“.

Generalinis prokuroras Rodrigo Janotas teigia, kad E.Cunha gavo dėkingumo mokesčius, kurie susiję su kontraktais dėl dviejų gręžybos laivų statybos įmonei „Petrobras“. Rūmų pirmininkas kaltinamas korupcija ir pinigų plovimu.

Pasak prokuroro, E.Cunhos atveju baudos ir restitucijos suma siekia 80 mln. JAV dolerių. E.Cunha savo kaltę neigia ir sako, jog jam „palengvėjo“, kad byla keliaus į teismą. Jis taip pat pabrėžė neketinantis atsistatydinti.

„Toliau eisiu pareigas, į kurias buvau išrinktas daugumos įstatymų leidėjų. Jaučiuosi visiškai ramus“, – sakė E.Cunha.

Buvęs prezidentas Fernando Colloras de Mello, kuriam 1992 metais teko palikti valstybės vadovo postą dėl kito korupcijos skandalo, tačiau vėliau jis grįžo į politiką jau kaip senatorius, taip pat tapo kaltinamuoju „Petrobras“ byloje.

Aukščiausiasis teismas, nagrinėjantis visas bylas, susijusias su federalinio lygio politikais, patvirtino, kad eksprezidentui buvo pareikšti kaltinimai, tačiau jokių detalių nepateikė. Policija liepą surengė kratą F.Colloro de Mello namuose ir konfiskavo jo „Ferrari“, „Porsche“ ir „Lamborghini“.

Eksprezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog tapo „žiniasklaidos cirko, pažeidžiančio asmens teises ir garantijas, auka“.

Operacija „Automobilių plovykla“ praminto tyrimo dėl lėšų grobstymo ir kyšininkavimo tinklo valstybės įmonėje „Petrobras“ taikiklyje atsidūrė daug Brazilijos elito atstovų, tačiau E.Cunha ir F.Colloras de Mello yra tarp įtakingiausių figūrų, patekusių į šio skandalo sūkurį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius