-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos prezidentas kaltinimą korupcija vadina „muilo opera“

Brazilijos prezidentas Michelis Temeras jam pateiktus kaltinimus korupcija antradienį pavadino „muilo operos siužetu“ ir bandė priversti suabejoti šalies generalinio prokuroro motyvais.
Michelis Temeras
Michelis Temeras kaltinimą korupcija vadina „muilo opera“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas bando išsilaikyti poste Brazilijos generaliniam prokurorui Rodrigo Janotui pirmadienį apkaltinus jį kyšininkavimu ir įstūmus didžiausią Lotynų Amerikos valstybę į naują ir galbūt ilgą politinį sąmyšį.

Kaltinamajame akte teigiama, kad M.Temeras ėmė kyšius iš didelės mėsos perdirbimo įmonės JBS vadovo mainais į pagalbą siekiant paveikti valstybinių institucijų sprendimus.

Prokurorai „sukūrė muilo operos siužetą“, žurnalistams ir sąjungininkams pareiškė M.Temeras, pirmą kartą komentuodamas kaltinimus.

„Nebijodamas suklysti sakau, kad šie kaltinimai yra fikcija“, – pareiškė jis.

M.Temeras: „Galbūt tie gautų atlyginimų milijonai buvo skirti ne tik šiam patikimam padėjėjui, bet ... Aš nespėliosiu.“

M.Temeras taip pat užsiminė, kad pats R.Janotas gali būti susijęs su viena „dėkingumo mokesčių“ schema. Prezidentas atkreipė dėmesį, kad vienas buvęs prokuroro padėjėjas uždirba „milijonus“ teisės firmoje, atstovaujančioje su kaltinimais prezidentui siejamai kompanijai.

„Galbūt tie gautų atlyginimų milijonai buvo skirti ne tik šiam patikimam padėjėjui, bet ... Aš nespėliosiu“, – sakė M.Temeras.

R.Janoto įstaigos pareiškime sakoma, kad prezidento paminėtas buvęs padėjėjas nedalyvavo derybose dėl JBS susitarimo su prokurorais. Generalinė prokuratūra dar kartą patvirtino R.Janoto „sąžiningumą, skaidrumą ir atsakomybę dirbant viešojoje sferoje“.

Prezidentūra neatsakė į prašymą pakomentuoti plačiau.

M.Temeras pažėrė paniekinamų būdvardžių jam pareikštiems kaltinimams: pavadino juos šmeižikiškais, negarbingais, gėdingais, nepatikimais, pavojingais, neatsakingais, silpnais ir nepagrįstais.

Net pranešimų apie politikų korupciją praktiškai užgrūdintiems brazilams kaltinimai M.Temero atžvilgiu pasirodė šokiruojantys. Jie buvo pateikti vykdant prieš trejus metus pradėtą didžiausią per šalies istoriją korupcijos tyrimą, vadinamą „Operacija „Automobilių plovykla“ (Lava Jato).

Jei būtų patvirtinta, kad prezidentas prašė kyšių tuo metu, kai teismai kone kas savaitę siuntė politikus į kalėjimus, toks elgesys tikriausiai būtų vertinamas kaip neįtikimas įžūlumas, laidojantis viltis, kad „Automobilių plovyklos“ tyrimas išgąsdins Brazilijos lyderius ir išgyvendins kyšininkavimo kultūrą.

R.Janoto kaltinamasis aktas netapo staigmena, o finansų rinkos antradienį į jį reagavo daugiausia abejingai.

R.Janoto kaltinamasis aktas netapo staigmena, o finansų rinkos antradienį į jį reagavo daugiausia abejingai.

Tačiau patys kaltinimai nuo praėjusio mėnesio, kai ėmė aiškėti numanomos korupcinės veiklos detalės, drumstė Brazilijos politiką ir kėlė klausimų, ar M.Temeras išsilaikys visą kadenciją, turinčią baigtis kitais metais.

Nors politikų padėtis galbūt susvyravo, daug brazilų sąmyšį savo šalyje vertina su „tamsiu“ humoru. Po M.Temero kreipimosi daug kas tviteryje šaipėsi iš jo pareiškimo, kad jis didžiuojasi esąs prezidentas ir „nežino, kaip Dievas (jį) čia pastatė“. Daug vartotojų skelbė nuotraukas, kuriose matyti, pavyzdžiui, karvė ant namo stogo arba arklys balkone.

Teisinės peripetijos

M.Temeras jau galbūt pralaimėjo visuomenės nuomonės teismą – pritarimas jo darbui šiuo metu yra 7 procentai. Vis dėlto jo likimas priklauso nuo Kongreso žemųjų rūmų – šie dabar turi nuspręsti, ar patvirtinti prezidentui pateiktus kaltinimus ir tęsti procesą.

Jeigu du trečdaliai deputatų balsuos už kaltinamojo akto patvirtinimą, prezidento įgaliojimai bus sustabdyti laikotarpiui iki 180 dienų, kol vyks teismas. Šiuo laikotarpiu prezidento pareigas eitų žemųjų rūmų pirmininkas Rodrigo Maia, M.Temero sąjungininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Maia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Maia

Daugelis stebėtojų mano, kad Kongresas prezidento nenušalins.

„Keli senatoriai ir deputatai yra toje pačioje valtyje kaip jis, taip pat kaltinami, ir bando ... skęsdami laikytis vienas kito, kad apsisaugotų, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo“, – sakė Rio de Žaneiro Getulio Vargaso fondo universiteto politologijos profesorė Sonia Fleury.

Jei būtų pripažinta jo kaltė, M.Temerui grėstų 3 mln. dolerių (2,7 mln. eurų) bauda ir 2–12 metų įkalinimas.

Taip pat vyksta tyrimas dėl įtarimų, kad M.Temeras trukdė teisingumui ir dalyvavo nusikalstamame sąmoksle. Tikimasi, kad R.Janotas šiuos kaltinimus atskirai pateiks artimiausiomis dienomis.

Taip pat vyksta tyrimas dėl įtarimų, kad M.Temeras trukdė teisingumui ir dalyvavo nusikalstamame sąmoksle. Tikimasi, kad R.Janotas šiuos kaltinimus atskirai pateiks artimiausiomis dienomis.

Kaltinamajame akte M.Temeras vertinamas piktai: teigiama, kad jis pademonstravo visišką nesiskaitymą su savo postu ir kad jo veiksmai, įskaitant slaptus susitikimus, rodo jį bandžius nuslėpti „nusikalstamus veiksmus“.

M.Temeras kaltinimus neigė. Jis tvirtino neatsistatydinsiantis ir kovosiantis su kaltinimais.

Iš tiesų kaltinimai tik skatina M.Temerą laikytis posto kaip įmanoma ilgiau, sakė Rio de Žaneiro valstijos universiteto politologas Mauricio Santoro. Kol jis eina šias pareigas, M.Temerą gali teisti tik Aukščiausiasis Federalinis Tribunolas, šalies aukščiausios instancijos teismas.

Jeigu jis pasitrauktų iš posto, galėtų būti teisiamas žemesnės instancijos teismuose, kur procesas galėtų vykti sparčiau ir su mažesne pagarba.

„Jeigu Temeras šią savaitę atsistatydintų, jau kitą savaitę galėtų būti kalėjime“, – sakė M.Santoro.

Pritarimas M.Temero, kuris prezidento postą perėmė pernai gegužę, po ankstesnės prezidentės Dilmos Rousseff apkaltos ir nušalinimo, darbui yra mažiausias kalbant apie Brazilijos prezidentus nuo 1989 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius