Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Breitbart“: JAV dešiniųjų propaganda atkeliauja į Europą

Tinklalapio „Breitbart“ pavadinimą dažnas Amerikos žurnalistas ištaria su neslepiamu pasibjaurėjimu. Jų manymu, šio portalo turinys – ne žurnalistika, o propaganda. Vis dėlto pripažįstama, kad svetainė supurtė JAV, o dabar ji atvyksta į Europą, rašo „Politico“.
Titulinis britiškojo „Breitbart“ puslapis
Titulinis britiškojo „Breitbart“ puslapis / „Breitbart“ nuotr.

Stephenas Bannonas nusiteikęs atvesti Donaldą Trumpą į Baltuosius rūmus, o tuo pat metu – ir užkariauti Europą.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Bannonas
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Bannonas

Jis vadinamas pačiu pavojingiausiu politiniu agentu Amerikoje, o dabar – jau ir naujasis D.Trumpo kampanijos vadovas. S.Bannonas vadovauja „Breitbart News“ – įtakingam, bet itin prieštaringai vertinamam portalui, kuris per šių JAV prezidento rinkimų kampaniją aktyviai ir agresyviai palaiko skandalingąjį milijardierių.

Vien tai, kad S.Bannonas gavo darbą D.Trumpo kampanijoje, rodo, kad „Breitbart“ įtaka Amerikos politikoje auga. Šis portalas įžūlus, piktas ir skaitomas milijonų.

„Breitbart“ kasdien grįžtama prie D.Trumpo pamėgtų populistinių nacionalistinių temų – nedorėlių musulmonų, tinginių meksikiečių ir, visų svarbiausia, galimybės nuversti „elitą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as dalyvavo respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo kampanijos renginyje Misisipės valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as dalyvavo respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo kampanijos renginyje Misisipės valstijoje

„Bannonas apie visus turi ką negero pasakyti“, – pripažino ir demokratų kandidatė į JAV prezidentus Hillary Clinton, pati dažnai tampanti šio tinklalapio taikiniu.

O kai „Breitbart“ lapkritį užbaigs misiją – sėkmingai ar ne – JAV, S.Bannonas užmes tinklus Europoje. Dešiniųjų propagandininkai Amerikoje puikiai mato, kad toks populizmas vis dažnesnis ir Senajame žemyne.

Žvalgosi į Prancūziją

„Be jokios abejonės, žvalgomės daugybėje vietų Europoje“, – neseniai pareiškė „Breitbart“ vyriausiasis redaktorius Alexanderis Marlow, užsiminęs, kad greičiausiai biuras bus atidarytas Briuselyje.

Kokią informaciją toks biuras praneštų, maždaug aišku – „Breitbart“ entuziastingai rėmė „Brexit“ šalininkus Jungtinėje Karalystėje, o Europos Sąjunga šiam portalui yra kone blogio simbolis.

Europoje jau daugiau nei metus sparčiai auga įtampa dėl imigracijos, o parama nacionalistinių pažiūrų politikams didėja, tad „Breitbart“ tikisi, kad portalui seksis gerai.

Erdvės tikrai yra, atsižvelgiant į tai, kaip smarkiai į dešinę pakrypo Prancūzijos visuomenė. Rinka ideologinėms naujienoms egzistuoja.

Yra planų dėl Briuselio, Vokietijos, tačiau ypač daug vilčių dedama į Prancūziją – juk būtent šioje šalyje įvykdyti išpuoliai Paryžiuje ir Nicoje, būtent čia pastaraisiais mėnesiais aktyviai diskutuojama apie islamą, būtent čia nestinga kraštutinės dešinės politikų.

Visa tai yra pagrindiniai „Breitbart“ patiekalo ingredientai, be to, kitų metų gegužę Prancūzijoje vyks prezidento rinkimai, tad S.Bannono kariauna jaučia, kad metas įsikišti į kampaniją.

„Paryžius būtų puiki vieta „Breitbart“ ir mes tikrai apie ją svarstome. Mums tai būtų protingas pasirinkimas“, – „Politico“ teigė A.Marlow.

Prancūzijos spaudos instituto komunikacijų profesorius Arnaud'as Mercier sutinka: „Erdvės tikrai yra, atsižvelgiant į tai, kaip smarkiai į dešinę pakrypo Prancūzijos visuomenė. Rinka ideologinėms naujienoms egzistuoja.“

Būtina prancūzų kalba

„Breitbart“ jau veikia Jungtinėje Karalystėje ir Londone kepa daugybę provokatyvių pranešimų. Portale siautėja dešiniųjų pažiūrų „mąstytojas“ Milo Yiannopoulos, kurio paskyra tinkle „Twitter“ dėl rasizmo ir seksistinių pasisakymų jau uždaryta.

„Scanpix“/AP nuotr./Marion Marechal-Le Pen ir Marine Le Pen
„Scanpix“/AP nuotr./Marion Marechal-Le Pen ir Marine Le Pen

Tinklalapiui rimtesnė Prancūzijos politikos analizė pernelyg nerūpi. Visas dėmesys – Marine Le Pen ir jos Nacionaliniam frontui. Be galo daug informacijos – ir apie M.Le Pen dukterėčią, 26 metų Marion Marechal-Le Pen, kuria labai žavisi JAV respublikonė Sarah Palin.

Portale siautėja dešiniųjų pažiūrų „mąstytojas“ Milo Yiannopoulos, kurio paskyra tinkle „Twitter“ dėl rasizmo ir seksistinių pasisakymų jau uždaryta.

„Jaunoji Le Pen remia Trumpą“, – skelbė viena antraštė. „Susipažinkite su nauja Europos dešiniųjų roko žvaigžde“, – skelbė kita.

Tiesa, susižavėjimas – bent jau kol kas – nėra abipusis. M.Le Pen patarėjas Sebastienas Chenu, paklaustas apie „Breitbart“, atsakė: „Niekada apie juos negirdėjau.“

Prancūzijoje tradicinei spaudai pastaraisiais metais sekasi sunkiai, tad vietos agresyviam naujokui „Breitbart“ tikrai būtų. Vis dėlto tinklalapis turėtų būti prancūziškas.

„Nacionalinio fronto rinkėjai tikrai neskaitys straipsnių anglų kalba“, – neabejoja A.Mercier.

Taikomasi ir į Vokietiją. „Prasmės tikrai būtų, juolab kad kažkam reikia kalbėti apie migrantų krizę. Į Europą grįžta nacionalizmas ir populizmas“, – patikino A.Marlow.

Giria radikalų sėkmės žygius

Redakcija Londone pradėjo veikti 2014 metais, o S.Bannonas tada sakė: „Europoje netrukus prasidės kultūrinis karas. Londoną ir Teksasą (ten veikia dar vienas „Breitbart“ biuras, – red.) matome kaip du šio karo frontus. Auga sukilimas prieš elitą ir politines klases.“

Garsiausias padalinio Londone darbuotojas – Jamesas Delingpole'as, britas, neigiantis žmonijos įtaką pasauliniam atšilimui.

Iš Londono daugiausia rašoma apie migracijos iššūkius, islamo ekstremizmo iššūkius ir populistinių kraštutinių dešiniųjų partijų sėkmės žygius po Europą.

Portalą redaguoja Raheemas Kassamas, buvęs Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos ekslyderio Nigelo Farage'o patarėjas.

Tiesa, šiuo metu 30-metis R.Kassamas darbuojasi JAV. Kol S.Bannonas ieško kelių į D.Trumpo pergalę, R.Kassamas pavaduoja bosą kasdien transliuojamoje „Breitbart“ radijo laidoje per „Sirius Xm“.

Iš Londono daugiausia rašoma apie migracijos iššūkius, islamo ekstremizmo iššūkius ir populistinių kraštutinių dešiniųjų partijų sėkmės žygius po Europą. Pasak A.Karlow, rašiniai apie „Brexit“ buvo itin populiarūs.

Vis dėlto šiemet daugiausia paspaudimų sulaukė istorija, kaip BBC perspėjo Anglijos futbolo aistruolius per Europos čempionatą Prancūzijoje nesipuošti kryžiuočių uniformomis, kad neįsižeistų vietos musulmonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius