Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Brexit“ ideologas Nigelas Farage'as: Donaldas Trumpas nėra žmogėdra

Vienas pagrindinių Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos aktyvistų Nigelas Farage'as pirmadienį pareiškė, kad JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas nėra „žmogėdra“ ir paragino šalies vyriausybę pradėti gerinti santykius su šiuo prieštaringai vertinamu turtuoliu.
Donaldas Trumpas ir Nigelas Farage'as Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“
Donaldas Trumpas ir Nigelas Farage'as Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ / „Twitter“ nuotr.

„Kad ir kokia galbūt buvo kieta, netgi nuožmi kampanija, jis pasakė malonių dalykų, kaip prezidentas Barackas Obama ir Hillary Clinton su juo elgėsi“, – dienraščio „The Daily Telegraph“ paskelbtame straipsnyje rašo N.Farage'as, anksčiau susitikęs su D.Trumpu Niujorke.

„Įtariu, kad prezidentas Trumpas nebus žmogėdra, kaip kai kurie bijojo“, – pridūrė N.Farage'as.

Jis buvo pirmasis britų politikas, susitikęs su D.Trumpu po jo netikėtos pergalės praeitą antradienį vykusiuose rinkimuose.

„Mačiau dėmesingą ir mąslų Donaldą Trumpą“, – pažymėjo N.Farage'as.

N.Farage'as, kurio Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija per praeitus rinkimus liko trečia, bet turi tik vieną deputatą parlamente, buvo vienas iš pagrindinių vadinamojo „Brexit“ šalininkų judėjimo lyderių, agitavusių už šalies pasitraukimą iš ES prieš birželį įvykusį referendumą šiuo klausimu.

N.Farage'o ryšiai su D.Trumpu vyriausybės Londone narių vertinami prieštaringai.

Kai kurie pareigūnai laiko jį potencialiu tarpininku, bet vienas šaltinis iš ministrės pirmininkės Theresos May biuro Dauningo gatvėje atmetė šį vaidmenį ir pareiškė, kad N.Farage'as yra „nereikšmingas“.

Borisas Johnsonas: „Vienintelė priežastis, kodėl nesilankyčiau kai kuriose Niujorko dalyse – reali rizika susitikti Donaldą Trumpą.“

Po šeštadienį įvykusį susitikimą su D.Trumpu N.Farage'as sakė, kad jiedu kalbėjosi apie „perspektyvą, kad Jungtinė Karalystė bus eilės priekyje“.

Kadenciją baigiantis B.Obama per šiemet įvykusį vizitą Londone sakė, kad Jungtinė Karalystė atsidurs „eilės gale“ per derybas dėl prekybos, jeigu nubalsuos išstoti iš ES.

Pasak N.Farage'o, per susitikimą su D.Trumpu jis pastebėjęs tik vieną neigiamą dalyką – kad labai daug britų pareigūnų „nepaliaudami neigiamai atsiliepdavo apie Donaldą“.

„Aišku, kad santykius reikia gerinti“, – pridūrė jis.

Th.May, kai dar ėjo vidaus reikalų ministrės pareigas, kritikavo D.Trumpo pareiškimus, kad jis ketina uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas. Pasak jos, tokios idėjos yra „priešinančios, nenaudingos ir klaidingos“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Taip pat buvo griežtai kritikuojami D.Trumpo komentarai apie Jungtinėje Karalystėje neva esančius musulmonų ekstremistų kontroliuojamus rajonus, kur nedrįsta įkelti kojos policija.

Tuometis Londono meras ir dabartinis užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas tąsyk pareiškė: „Vienintelė priežastis, kodėl nesilankyčiau kai kuriose Niujorko dalyse – reali rizika susitikti Donaldą Trumpą.“

N.Farage'as savo ruožtu pasisiūlė tapti tarpininku Londono derybose su naująja D.Trumpo administracija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as dalyvavo respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo kampanijos renginyje Misisipės valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as viename Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos renginių

„Labai mielai padėčiau susipažinti ir pradėti būtiną santykių gerinimo procesą. Tikiuosi, kad šioje srityje mūsų nacionalinis interesas paims viršų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius