Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 24 /12:52

„Brexit“ įvyko: Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą

Ketvirtadienį 22 val. Didžiosios Britanijos laiku (vidurnaktį Lietuvos laiku) uždarytos rinkimų apylinkės ir pradėti skaičiuoti istorinio referendumo dėl šalies likimo Europos sąjungos (ES) sudėtyje rezultatai. Jie buvo gana netikėti: Jungtinė Karalystė palieka ES, o Davidas Cameronas trauksis iš premjero posto. Tiesa, ne iškart.
Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę
Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Jungtinė Karalystė ketvirtadienio referendume nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos
  • Už „Brexit“ balsavo 51,9 proc. rinkėjų (17 410 742 balsai), už pasilikimą ES – 48,1 proc. (16 141 241 balsas). Savo valią pareiškė 72,2 proc. registruotų rinkėjų
  • Tokia baigtis tapo smūgiu 28 šalių Bendrijai ir pakurstė didėjantį nerimą rinkose – svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu nusmuko į pastarųjų 31 metų žemumas
  • Premjeras Davidas Cameronas paliks postą dar šiais metais

Svarbiausi tekstai apie „Brexit“:

15min paaiškina: Jungtinės Karalystės referendumas – ką būtina žinoti?

Gintaras Radauskas: Kaip „Brexit“ sukiršino mane ir mano draugus už Lamanšo

Kas „Brexit“ atveju gresia už užsieniečių ištekėjusioms emigrantėms?

Sigutė Limontaitė: „Brexit“ – man baisu, o jums ne?​

VIDEO: Ką svarbu žinoti apie Jungtinėje Karalystėje vykstantį referendumą dėl narystės ES?

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, o tokia baigtis tapo didžiuliu smūgiu 28 šalių Bendrijai ir pakurstė didėjantį nerimą rinkose, kai svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu nusmuko į pastarųjų 31 metų žemumas.

Investuotojai skubėjo išparduoti svarus, naftą ir akcijas, kai Britanija žengė į nežinią ir tapo pirmąja šalimi, išstosiančia iš ES per Bendrijos gyvavimo 60 metų istoriją. Euroskeptikų pergalė vainikuoja dešimtmečius tvyrojusį įtarimą dėl Europos planų kurti vis glaudesnę politinę sąjungą.

Britanijos valiutos kursas Jungtinių Valstijų dolerio atžvilgiu nusirito iki 1,3466 dolerio ir tapo žemiausiu nuo 1985 metų.

Rezultatus pranešė jau visi 382 balsų skaičiavimo punktai. Pranešama, kad už „Brexit“ balsavo 51,9 proc. rinkėjų (17 410 742 balsai), už pasilikimą ES – 48,1 proc. (16 141 241 balsas). Savo valią pareiškė 72,2 proc. registruotų rinkėjų.

Britanijos valiutos kursas Jungtinių Valstijų dolerio atžvilgiu nusirito iki 1,3466 dolerio ir tapo žemiausiu nuo 1985 metų.

„Tegu birželio 23-ioji patenka į istoriją kaip mūsų nepriklausomybės diena“, – sakė ES narystės priešininkų kampanijos lyderis Nigelas Farage'as, Jungtinės Karalystės nepriklausomybė partijos (UKIP) vadovas, žadėjęs britams galimybę susigrąžinti valdžią iš Briuselio ir suvaldyti didelę imigraciją.

Vadina paprastų žmonių pergale

„Jei dabartinės prognozės teisingos, tai bus paprastų žmonių, eilinių žmonių, padorių žmonių pergalė! – N.Farage'as sakė savo šalininkams Vestminsteryje. – Nepriklausomoje Jungtinėje Karalystė švinta aušra!“

Jis taip pat išreiškė viltį, kad „Brexit“ stovyklos pergalė sužlugdys „nepavykusį Europos Sąjungos projektą“.

Susivilioję pažadais atgauti savo šalies likimo kontrolę ir suvaldyti didelę imigraciją, britai nusprendė pasitraukti iš 28 valstybių bloko, kuris užtikrino nevaržomą prekybą ir laisvą darbo jėgos judėjimą tarp aljanso šalių.

Jų pasirinkimai neabejotinai pakurstys nuogąstavimus dėl gresiančio domino kaladėlių efekto ir tikėtinų panašių plebiscitų kitose euroskeptiškose šalyse. Toks scenarijus gali sukelti pavojų bloko, kuriam jau dabar sunkiai sekasi spręsti vienu metu smogusias ekonomikos bei pabėgėlių krizes, vienybei.

Premjeras Davidas Cameronas, vadovavęs pastangoms įtikinti rinkėjus išlaikyti ryšius su Briuseliu, jau sulaukė spaudimo atsistatydinti.

Ir nors penktadienį ryte užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas tikino, kad D.Camerono liks dirbti premjeru, ministras pirmininkas vėliau paskelbė, kad pasitrauks iš pareigų dar šiais metais.

12.48 val. Donaldas Trumpas džiaugiasi "fantastišku dalyku"

JAV prezidento posto siekiantis verslo magnatas Donaldas Trumpas pasveikino „fantastišką“ Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos šalininkų pergalę, kai penktadienį atvyko į Škotiją per savo pirmąją kelionę į užsienį po to, kai tapo numanomu Respublikonų partijos kandidatu.

„Manau, tai nuostabus dalykas. Manau, tai fantastiškas dalykas“, – jis sakė žurnalistams.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Donalas Trumpas Škotijoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Donalas Trumpas Škotijoje

Prieš šį vizitą D.Trumpas sakė televizijai „Fox News“, kad Britanijai vertėtų „žengti vienai“ ir pasitraukti iš 28 šalių bloko, nors toks žingsnis taptų itin dramatišku posūkiu žemyno istorijoje.

D.Trumpas atskrido sraigtasparniu į savo golfo aikštyną „Trump Turnberry“ vaizdingame pajūryje, prie kurio pastato buvo iškelta didelė Škotijos vėliava, nors šalimais susirinko protestuotojų būrys.

D.Trumpas Britanijoje vieši trumpai – jis tik sudalyvaus golfo aikštyno pakartotinio atidarymo ceremonijoje ir iki šeštadienio sugrįš tęsti savo prezidentinės kampanijos.

12.45 val. Lenkija ragina iš naujo apsvarstyti glaudesnės ES integracijos planus

Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis penktadienį pareiškė, kad pasitraukimo iš Europos Sąjungos šalininkų pergalė Didžiojoje Britanijoje tapo proga iš naujo susimąstyti apie senąjį Prancūzijos ir Vokietijos modelį siekti vis glaudesnės Bendrijos politinės integracijos.

„Turime iš naujo apsvarstyti Europos integracijos ateitį“, – W.Waszczykowskis sakė Lenkijos naujienų agentūrai PAP, keldamas klausimą, ar pastangos sukurti „vieningą politinį darinį su centralizuotomis valdžios struktūromis“ bus veiksmingos.

Po derybų dėl naujų ryšių tarp ES ir Britanijos „ES, eurokratai ir Europos politikai galbūt susimąstys, kaip plėtoti Europą, kad būtų išvengta tolesnių pasitraukimų“, pabrėžė jis.

„Tai apmąstymų ir rimtų diskusijų diena – ar pokyčių Europos Sąjungoje kryptis, dėl kurios apsisprendėme prieš daug metų, Prancūzijos ir Vokietijos modelis, yra tai ko nori Europa“, – pridūrė ministras.

Britanijos sprendimas išstoti iš ES „reiškia kitokią Europą. Privalome derėtis dėl naujos Europos“, – sakė W.Waszczykowskis, kurio valdančioji dešinioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) seniai purkštavo prieš planus labiau politiškai integruotis su Briuseliu.

Diplomatijos vadovas taip pat perspėjo dėl „euro zonos dominavimo ES“.

W.Waszczykowskis sakė: „Galiu tik atsidusti: pagaliau tai padaryta. Tai bloga žinia Europai, bloga žinia Lenkijai. Ten gyvenančių lenkų statusas kol kas nesikeis, bet tikrai nežinom, kaip bus pakeistas Britanijos statusas.“

12.25 val. „Brexit“ priešininkų stovykloje – slogios nuotaikos

Virš Londono patekėjus saulei, Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje šalininkai pakirdę iš miego buvo užklupti slogių žinių: britai nubalsavo už pasitraukimą iš 28-ių šalių Bendrijos.

Ilgametis leiboristų įstatymų leidėjas Keithas Vazas sakė, kad tai „gniuždantis, išties gniuždantis sprendimas“.

„Tai siaubinga diena Europai“, – pažymėjo jis.

Žaliųjų parlamentarė Caroline Lucas sakė, kad ją sugniuždė žinios apie referendumo baigtį, ir dėl tokių rezultatų kaltino „susvetimėjimą, pyktį ir frustraciją“.

Ypač aktyviai narystę ES remiantys britai savo nuomonę apie Jungtinės Karalystės ateitį reiškė tinkle „Twitter“.

Milžiniško populiarumo sulaukusių romanų apie berniuką burtininką Harį Poterį autorė J.K.Rowling, aktyviai agitavusi britus balsuoti už tolesnę narystę ES, „Twitter“ parašė: „Nemanau, kad kada nors anksčiau esu taip smarkiai norėjusi, kad įvyktų stebuklas“.

10.16 val. Donaldas Tuskas: ES po „Brexit“ gali sustiprėti

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį pažadėjo „platesnius apmąstymus“ dėl ES ateities, bet taip pat pareiškė, kad „Brexit“ gali sustiprinti Bendriją.

„Pasiūliau 27 lyderiams susitikti neformaliai. Taip pat pasiūlysiu lyderiams pradėti platesnes diskusijos dėl ES ateities. Taip, pastarieji metai mūsų Sąjungai buvo vieni sunkiausių mūsų istorijoje, bet aš visada atsimenu, ką man sakydavo tėvas: „Tai, kas tavęs nenužudo, paverčia tave stipresniu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas

27 lyderių vardu galiu pasakyti, kad esame pasiryžę išlaikyti vienybę. Galiu patikinti, kad nebus teisinio vakuumo“, – kalbėjo D.Tuskas.

10.05 val. Viršūnių susitikimas – be D.Camerono

„Sky News“ praneša, kad ES šalių lyderiai kitą savaitę susirinks Briuselyje, kur tarsis, kokią bendrą poziciją pateikti derybose su Jungtinėje Karalystėje dėl šios šalies išstojimo iš 28 šalių bloko. D.Cameronas susitikime nedalyvaus.

Užtat su D.Cameronu penktadienį greičiausiai telefonu pasikalbės JAV prezidentas Barackas Obama.

„Prezidentas buvo informuotas apie gaunamus Jungtinės Karalystės referendumo rezultatus. Jis bus toliau informuojamas savo komandos pagal situaciją, – sakoma JAV Baltųjų rūmų pranešime. – Tikimės, kad prezidentas turės galimybę pasikalbėti su ministru pirmininku Cameronu ateinančią dieną penktadienį, o mes paskelbsime tolesnių komentarų tinkamu metu.“

„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama
„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

B.Obama šiuo metu vieši San Fransiske, kur jis penktadienį susitiks su technologijų sektoriaus lyderiais.

09.14 val. Europoje – nusivylimas ir kartėlis

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad rytas po referendumo Jungtinėje Karalystėje yra „liūdna diena Britanijai ir Europos Sąjungai“.

Tuo metu didžiausios Europos Parlamento (EP) partijos – centro dešiniųjų Europos liaudies partijos – pirmininkas Manfredas Weberis tinkle „Twiiter“ paskelbė manantis, kad Jungtinė Karalystė turėtų per dvejus metus palikti Bendriją.

EP pirmininkas Martinas Schulzas atmetė kalbas, kad „Brexit“ sukels domino efektą kitur Europoje.

„Gerbiame britų rinkėjų sprendimą ir dėl jo apgailestaujame. Abiem pusėms bus padaryta didelė žala. Derybos dėl pasitraukimo turėtų baigtis per dvejus metus. Negali būti jokio specialaus režimo. Pasitraukimas reiškia pasitraukimą“, – rašė M.Weberis.

Paties EP pirmininkas Martinas Schulzas atmetė kalbas, kad „Brexit“ sukels domino efektą kitur Europoje, ir pabandė atšaldyti aistras.

„Mes gerbiame Didžiosios Britanijos apsisprendimą, kokiu keliu eiti. Dabar turime rimtai derėtis su Didžiąja Britanija. Ji bus laikoma „trečiąja šalimi“, – pareiškė M.Schulzas.

EP pirmininkas taip pat teigė, kad tarsis su Vokietijos kanclere Angela Merkel, „kaip išvengti grandininės reakcijos“, kad kitos ES narės nepasektų Britanijos pavyzdžiu.

„Grandininė reakcija, apie kurią dabar visur džiugiai kalba euroskeptikai, neįvyks“, – sakė jis.

ES buvo didžiausia bendroji rinka pasaulyje, ir „Didžioji Britanija ką tik nukirto savo ryšius su ta rinka“, sakė M.Schulzas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schulzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schulzas

„Tai turės pasekmių, ir aš nemanau, kad tai paskatins kitas šalis taip pat pasukti tuo pavojingu keliu“, – sakė jis.

„Esu sukrėstas, – sakė M.Schulzas, komentuodamas britų balsavimo rezultatus, tačiau pridūrė: „Mes buvome pasirengę“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault išreiškė apgailestavimą dėl „liūdno“ Jungtinės Karalystės sprendimo trauktis iš Europos Sąjungos ir sakė, kad Europa privalo susigrąžinti savo žmonių pasitikėjimą.

„Liūdna Jungtinei Karalystei. Europa gyvuos toliau, tačiau ji turi reaguoti ir susigrąžinti savo žmonių pasitikėjimą. Tai skubu“, – parašė ministras socialiniame tinkle „Twitter“.

08.55 val. Europos radikalai džiūgauja dėl „Brexit“

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen penktadienį sveikino Jungtinės Karalystės sprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos ir paragino analogišką referendumą surengti Prancūzijoje.

„Pergalė Laisvei! Kaip jau raginau daug metų, dabar mes turime organizuoti tokį patį referendumą Prancūzijoje ir kitose ES šalyse“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ultradešiniojo Nacionalinio fronto vadovė, kuri yra arši Bendrijos kritikė.

Antiislamiškų pažiūrų Nyderlandų parlamento narys Geertas Wildersas irgi paragino savo šalį surengti referendumą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas

„Olandijos žmonės taip pat nusipelnė referendumo. Dėl šios priežasties Laisvės partija reikalauja surengti referendumą dėl „NExit“ – Olandijos pasitraukimo“, – sakoma G.Wilderso pranešime.

08.03 val. Ar Davidas Cameronas liks premjeru?

Jungtinės Karalystės rinkėjams nubalsavus už „Brexit“ – išstojimą iš ES, kyla nemažai klausimų dėl Davido Camerono ateities ministro pirmininko poste. Premjeras ragino britus paremti tolesnę narystę ES.

Dabar laukiama D.Camerono kalbos, kuria jis turėtų kreiptis į šalį penktadienio rytą. Žinoma, niekas nesitiki, kad jis atsistatydins penktadienį, bet gali būti, kad premjeras paskelbs apie būsimą pasitraukimą vėliau šiais metais, greičiausiai – prieš valdančiosios Konservatorių partijos suvažiavimą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Davidas Cameronas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Davidas Cameronas

07.44 val. Škotija savo ateitį sieja su ES

Škotija ateityje save mato „Europos Sąjungos dalimi“, pareiškė Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, nacionalinei žiniasklaidai paskelbus, kad ketvirtadienį vykusiame referendume Jungtinė Karalystė tikriausiai nubalsavo už pasitraukimą iš Bendrijos.

Škotiją valdantys nacionalistai jau anksčiau įspėjo, kad jei Britanija nubalsuos už išstojimą iš Bendrijos, škotai, dauguma kurių yra proeuropietiškų pažiūrų, gali vėl organizuoti plebiscitą dėl nepriklausomybės, siekdami per dvejus metus pasitraukti iš Jungtinės Karalystės.

Škotija ateityje save mato ES dalimi, – sakė N.Sturgeon visuomeniniam transliuotojui BBC.

„Škotija ateityje save mato ES dalimi“, – sakė N.Sturgeon visuomeniniam transliuotojui BBC.

„Škotija aiškiai ir ryžtingai nubalsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje – 62 proc. prieš 38 proc. balsų“, – sakė ji.

Britams artėjant prie išstojimo iš ES, Azijos akcijų rinkos, svaro kursas smunka

Didžiosios Britanijos svaro kursas smuko iki 31 metų žemumų, krito akcijų ir naftos kainos po to, kai negalutiniai duomenys parodė, kad britai nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos. DAUGIAU APIE TAI SKAITYKITE ČIA.

K.Girnius: po „Brexit“ Lietuva netenka stipraus sąjungininko Europos Sąjungoje

Didžiosios Britanijos gyventojams greičiausiai nubalsavus už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos, politologas Kęstutis Girnius sako, jog Lietuva Bendrijoje neteks stipraus sąjungininko.

Tuo metu socialdemokratas, Seimo Europos reikalų komiteto vadovas teigia, kad Bendrija įžengė į politinės krizės etapą. Anot Gedimino Kirkilo, Europos Sąjungoje radikalios antieuropietiškos jėgos sustiprės ir gali atsirasti daugiau bandymų skaldyti ES. Didžiosios Britanijos gyventojams greičiausiai nubalsavus už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos, politologas Kęstutis Girnius sako, jog Lietuva Bendrijoje neteks stipraus sąjungininko.

07.23 val. „Brexit“ referendumo dalyvių aktyvumas – 72,2 procento

Britai ketvirtadienį itin uoliai balsavo, spręsdami dėl savo šalies narystės Europos Sąjungoje ateities – savo valią pareiškė 72,2 proc. registruotų rinkėjų, pranešė Rinkimų komisija.

„Balsų skaičiavimo pareigūnai patvirtino, kad į referendumo balsų skaičiavimą buvo įtraukti iš viso 33 568 184 balsalapiai. Remiantis patvirtintu rinkėjų skaičiumi (46 500 001), dalyvių aktyvumas buvo 72,2 proc.“ – pareiškė priežiūros institucija.

UKIP lyderis: birželio 23-ioji bus nauja JK nepriklausomybės diena

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage’as penktadienį paryčiais pareiškė dabar jau galvojantis, kad „Pasitraukimo“ iš Europos Sąjungos šalininkų stovykla laimės istorinį Didžiosios Britanijos referendumą dėl narystės Bendrijoje.

N.Farage'as spaudė premjero Davido Camerono konservatorių vyriausybę surengti šį referendumą, kuris smarkiai suskaldė valdančiąją partiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as

„Nepriklausomoje Jungtinėje Karalystė švinta aušra! Jei dabartinės prognozės teisingos, tai bus paprastų žmonių, eilinių žmonių, padorių žmonių pergalė!“ – sakė UKIP lyderis, kreipdamasis į džiūgaujančius šalininkus.

N.Farage'as sakė, kad birželio 23-ioji pateks į istoriją kaip nauja šalies nepriklausomybės diena. Jis taip pat išreiškė viltį, kad „Brexit“ stovyklos pergalė sužlugdys „nepavykusį Europos Sąjungos projektą“.

Britų nacionalinis transliuotojas BBC paskelbė prognozuojantis, kad šalis nubalsavo už pasitraukimą iš ES.

Duomenys, gauti suskaičiavus balsus 332-iuose iš 382 balsavimo centrų, rodo, kad „Brexit“ šalininkų stovykla savo oponentus lenkia 944 tūkst. balsų.

07.03 val. BBC skelbia apie įvykusį „Brexit“

Įtakingas visuomeninis transliuotojas BBC paskelbė, kad 52 proc. balsavusių britų parėmė pasitraukimą iš ES. Nors tai nėra oficialus deklaravimas, kad stovykla „Leave“ nugalėjo, BBC leidžia suprasti, kad narystės Bendrijoje šalininkams jau nebėra šansų atsitiesti.

Už pasilikimą ES balsavo Londonas ir visa Škotija, tačiau euroskeptikai puikiai pasirodė Anglijos šiaurėje. „Brexit“ parėmė ir velsiečiai. Per referendumą buvo balsuota aktyviau nei per praėjusių metų visuotinius rinkimus.

06.47 val. Svaro vertė dramatiškai krinta

Svaro kursas krito investuotojams baiminantis istorinio smūgio šiam aljansui – ekonominei ir politinei jėgai, sukurtai prieš 60 metų iš pasiryžimo užtikrinti ilgalaikę taiką po dviejų pasaulinių karų.

Tokio didelio svaro kryčio nebuvo nuo 1985 metų. Skelbiama, kad rinkose stebimi tokie manevrai, kokių nebuvo net per 2008 metų finansinę krizę.

Stovyklai „Leave“ artėjant prie pergalės, bare „Lexington“ Londono centre nervingi klientai pratrūkdavo džiaugsmingai šaukti, kai tik pirmaujančias pozicijas, regis, atgaudavo „pasilikimo“ stovykla.

„Tai neįtikimai atkaklios varžybos. Neįsivaizduojame, kur tai nueis“, – sakė 33 metų Beverly David, kuri remia šalies pasilikimą ES.

06.29 val. N.Farage'as „drįsta svajoti apie pergalę“

Vienas pagrindinių agitatorių už Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES N.Farage'as penktadienį sakė, jog vis labiau tiki pergale, pirmiesiems preliminariems šalies referendumo rezultatams rodant, kad pirmauja „pasitraukimo“ šalininkų stovykla.

„Dabar aš drįstu svajoti, kad aušta aušra nepriklausomai Jungtinei Karalystei“, – „Twitter“ parašė N.Farage'as, kuris prieš kelias valandas vos nepripažino pralaimėjimo.

06.22 val. Išstojimo tikimybė toliau didėja

Suskaičiavus 262 iš 382 apygardų balsus, stovykla „Remain“ nemažina atsilikimo nuo stovyklos „Leave“. Pasilikimą parėmė 48,48 proc. balsavusiųjų, o pasitraukimą iš ES – 51,52 proc.

Be abejo, oficialiai konstatuoti eurospektikų triumfo neskubama, tačiau svaro vertė smunka taip žaibiškai, kad atrodo, jog rinkose jau neabejojama būsimu „Brexit“. Be to, ITV išstojimo tikimybę padidino iki 85 proc. Politinę krizę dar pagilins beveik neišvengiamas premjero Davido Camerono atsistatydinimas.

06.13 val. Proeuropietiški leiboristai įžvelgia nesėkmę

Pasitraukimo iš ES entuziastų šalininkų šansus nugalėti ypač išpūtė netikėta pergalė Šefilde, nors čia prognozuota stovyklos „Remain“ sėkmė.

Skelbiama, kad proeuropietiška opozicinė Leiboristų partija, matydama tokius referendumo rezultatus, jau nusprendė ruoštis euroskeptikų pergalei. ITV prognozuoja 80 proc. tikimybę, kad nugalės stovykla „Leave“.

BBC šaltiniai stovykloje „Remain“, regis, taip pat pratinasi prie gana netikėto pralaimėjimo, kuris, jei virs realybe, dar kartą užtrauks gėdą sociologams, balsavimo išvakarėse kone vieningai teigusiems, jog Jungtinė Karalystė pasiliks ES. „Atrodo, kad bus labai sunku“, – BBC teigė šaltinis.

05.44 val. Suskaičiuota daugiau nei pusės apygardų balsai

Suskaičiuota 198 iš 382 apygardų balsai. ES šalininkams rezultatai kol kas nieko gero nežada. Lėtai, tačiau užtikrintai „Brexit“ idėja gali virsti realybe.

Pasilikimą ES palaiko 48,3 proc. rinkėjų. Pasitraukimą iš Bendrijos – 51,7 proc.

05.37 val. Pietų Londonas tvirtai parėmė Britanijos pasilikimą ES

Preliminarūs referendumo rezultatai iš Londono rodo tvirtą paramą Didžiosios Britanijos pasilikimui Europos Sąjungoje (ES).

Proeuropietiškų jėgų pergalės kosmopolitiškoje sostinėje buvo tikimasi, bet didelė persvara kai kuriose Londono dalyse suteikė šiek tiek pasitikėjimo stovyklai „Pasilikti“, kuri sulaukė prastų rezultatų kitur.

Aktyvumas šalies mastu, kaip rodo duomenys, gauti iš 309 balsų skaičiavimo vietų, siekia net 72 procentus.

Labai svarbus bus rinkėjų aktyvumas šiame mieste, kur referendumo dieną pylė smarkios vasaros liūtys, kai kur sukėlusios traukinių ir automobilių eismo chaosą.

Pietų Londono rajonuose Vondsverte ir Lambete dideli buvo ir rinkėjų aktyvumas, ir persvara: pasilikimą ES ten parėmė atitinkamai 75 proc. ir 79 proc. rinkėjų.

Už pasilikimą ES taip pat pasisakė Londono Sitis, Oksfordas ir Glazgas. Virtinė naujų rezultatų iš Anglijos, Velso ir Londono rajonų yra palankūs Britanijos išstojimo iš ES šalininkų stovyklai ir tai reiškia įspėjamuosius ženklus pasilikimo šalininkams.

Pirmieji rezultatai iš Velso rodė, kad dauguma šį ketvirtadienį pritarė pasitraukimui, net – Svonsyje, kur tikėjosi gerai pasirodyti pasilikimo šalininkų stovykla.

„Scanpix“ nuotr./„Brexit“ referendumas
„Scanpix“ nuotr./„Brexit“ referendumas

Pasitraukimo šalininkai, regis, taip pat geriau nei tikėtasi pasirodė Anglijos šiaurės rytuose.

Pradiniai požymiai rodo didelį rinkėjų aktyvumą Londone, kur tikimasi „pasilikimo“ dominavimo, bet kai kurie komentatoriai sakė, kad rinkėjų aktyvumas turėjo būti dar didesnis, kad atsvertų kitur už pasitraukimą atiduotus balsus.

Aktyvumas šalies mastu, kaip rodo duomenys, gauti iš 309 balsų skaičiavimo vietų, siekia net 72 procentus.

05.20 val. Suskaičiuota daugiau nei trečdalis balsų

Jau suskaičiuota daugiau nei trečdalis referendumo dėl pasitraukimo iš ES balsų. Rezultatai gauti iš 146 apygardų.

Duomenys rodo, kad 49 proc. rinkėjų palaiko britų likimą Bendrijoje. Tuo tarpu 51 proc. pasisako už pasitraukimą.

05.10 val. Lažybininkai žada „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) lažybininkai penktadienį dramatiškai pakeitė prognozes ir favorite pirmą kartą per referendumo kampaniją laiko šalies išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) šalininkų stovyklą, nes pirmieji preliminarūs rezultatai parodė tvirtą paramą „Brexit“.

Vos kelios valandos po to, kai dar nurodydavo maždaug 90 proc. tikimybę, kad Didžioji Britanija pasiliks ES, pagrindinės lažybininkų kompanijos dabar aiškiai prognozuoja išstojimą.

„Betfair“ šansus dabar nurodo 8/13 ir jie reiškia, kad numanoma „Brexit“ tikimybė yra daugiau kaip 60 procentų. „Ladbrokes“ šansai dabar yra 4/7 – numanoma 63 proc. tikimybė.

Tokie pakeitimai atsirado po didesnės nei tikėtasi paramos išstojimui keliose Anglijos ir Velso dalyse.

Vis dėlto geresni nei tikėtasi „pasitraukimo“ stovyklos rezultatai, regis, įtikino kai kuriuos žmones, kad vajus už Britanijos išstojimą turi realius šansus laimėti. „Google Trends“ nurodė, kad per praėjusią valandą 250-čia proc. padaugėjo paieškų su fraze „kas nutiks, jei mes pasitrauksime iš ES“.

04.58 val. Apylygė kova

„The Guardian“ skelbia, kad jau suskaičiuota 84 apygardų balsai. 34 iš jų pasisakė už likimą ES, – 50 palaikė „Brexit“ planą.

Tačiau skaičiai atrodo kitaip, jei pažvelgtume į balsų skaičius: „Bremain“ (likimą ES) palaiko 50,1 proc., pasitraukimą iš Bendrijos – 49,99 proc.

04.48 val. Prognozuoja ilgą laukimą

Leiboristų aukšto rango pareigūnas Johnas McDonnellas prognozuoja tokius galutinius rezultatus, kurie vos vienu ar dviem procentais balsų atskirs laimėjusią ir pralaimėjusią stovyklas.

Vienas apklausų rengėjas balsavimą apibūdino kaip balansuojantį „ant peilio ašmenų“.

Buvęs leiboristų lyderis Edas Millibandas „Sky News“ sakė, kad persvara bus labai maža ir kad, jo nuomone, „tai bus ilga naktis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Britai gedi nužudytosios parlamentarės Jo Cox
AFP/„Scanpix“ nuotr./Britai gedi nužudytosios parlamentarės Jo Cox

Tuo tarpu balsų skaičiavimas Šiaurės Anglijos Lidso ir Kirkliso rajone trumpam buvo nutrauktas – tylos minutei už parlamentarę Jo Cox, kuri prieš referendumą buvo nužudyta tiesiog gatvėje, pakeliui į susitikimą su rinkėjais.

04.35 val. Galutiniai rezultatai – apie 8 val.

Stratklaido universiteto politologas Johnas Curtice'as sakė BBC, jog „tikėtina, kad ekspertai pasijus it apmėtyti kiaušiniais vėliau šią naktį. Tai gali būti pirmasis ženklas, kad „pasilikimo“ stovyklai seksis ne taip gerai, kaip prognozavo ankstyvosios apklausos.“

Britanijos rinkimų komisijos pirmininkė Jenny Watson sakė, kad balsų skaičiavimo procesas sparčiai vyksta, o rinkimų apylinkių darbuotojai buvo matomi bėgiojantys ir išsirikiavę į gyvąsias grandines, gabendami balsadėžes į balsų skaičiavimo centrus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skaičuojami referendumo balsai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skaičuojami referendumo balsai

Oficialūs rezultatai turėtų pradėti plūsti artimiausiomis valandomis, bet padėtis tikriausiai netaps visiškai aiški bent iki 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku. Galutiniai rezultatai veikiausiai nebus paskelbti anksčiau negu 8 valandą.

J.Watson ketvirtadienį nurodė, kad balsai nebus perskaičiuoti „vien dėl to, kad rezultatai buvo apylygiai“.

„Jeigu bus lygiosios – tuomet bus lygiosios. Nebus jokio (pirmininkės) sprendžiamojo balso“, – ji sakė nacionaliniam transliuotojui BBC.

04.32 val. Atokvėpis „Bremain“ šalininkams

ES šalininkai gali bent šiek tiek atsikvėpti. Suskaičiuota 59 apygardų balsai. Aiškėja vis daugiau rezultatų iš Londono apygardų. Jas suskaičiavus atotrūkis mažėja.

Iš suskaičiuotų balsų matyti, kad 51 proc. britų palaiko „Brexit“ idėją, 49 proc. pasisako už likimą ES.

04.20 val. Londonas – už likimą ES

Suskaičiuota jau 41 apygardos rinkėjų balsai. Vis dar pirmauja pasisakantys už ES palikimą – 53,7 proc.

Suskaičiuoti pirmieji Londono rinkėjų balsai – sičio gyventojai triuškinamai pasisakė už likimą Bendrijoje. Tai palaikė 73 proc. rinkėjų.

03.40 val. Referendumo rezultatai – permainingi

Pirmieji istorinio referendumo dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje rezultatai iš pagrindinių šalies salų kol kas neleidžia prognozuoti, kuri stovykla nugalės, nurodė vienas ekspertas.

Rezultatai iš Niukaslo Anglijos šiaurės rytuose rodė, kad pasilikimo Bendrijoje šalininkai tik nežymiai pirmauja – 50,7 proc. balsų prieš 49,3 procento. Balsuotojų aktyvumas ten buvo 68 procentai.

„Oho. Tai gali tapti labai dideliu rūpesčiu“ premjerui Davidui Cameronui ir jo palaikomai „pasilikimo“ šalininkų stovyklai, žurnalistams sostinėje sakė Londono ekonomikos mokyklos profesorius Simonas Hixas.

Tyrėjas sakė, kad jo ankstesnės prognozės rodė, jog visiems šalyje atiduotiems balsams pasiskirsčius po lygiai Niukaslas turėjo atsidurti eurooptimistų stovykloje, kuri tame regione turėjo užsitikrinti 18 procentinių punktų persvarą.

Kol kas dauguma rezultatų buvo paskelbti iš mažų apygardų, tokių kaip Silio salos prie Britanijos vakarinių krantų arba Orknio salos, esančios prie Škotijos.

Rezultatai iš Niukaslo Anglijos šiaurės rytuose rodė, kad pasilikimo Bendrijoje šalininkai tik nežymiai pirmauja – 50,7 proc. balsų prieš 49,3 procento. Balsuotojų aktyvumas ten buvo 68 procentai.

Naujausiais duomenimis, suskaičiuota 15 apygardų iš 382. Suskaičiuoti balsai rodo, kad bent kol kas britai labiau pasisakė už pasitraukimą iš Bendrijos. Tai palaikė 51,5 proc. jau suskaičiuotų rinkėjų balsų.

03.16 val. Didėja skeptikų gretos

Pastarosios suskaičiuotos trys apygardos – Keteringo (61 proc.), Broksburno (66,3 proc.) ir Svindono (54,7 proc.) – pasisakė už pasitraukimą iš ES.

Iš viso jau suskaičiuota 10 apygardų iš 382. Dabartiniai duomenys rodo, kad britai labiau palaiko pasitraukimo iš ES idėją. Tai palaiko 53,7 proc. jau suskaičiuotų rinkėjų balsų.

02.59 val. Suskaičiuotos 8 apygardos iš 382

Foilio apygarda leido lengviau atsikvėpti ES šalininkams. Čia 78,3 proc. rinkėjų pasisakė už likimą Bendrijoje.

Silio salų apygardoje taip pat triumfavo ES šalininkai – 56,4 proc. rinkėjų pasisakė už likimą ES.

Suskaičiavus 8 apygardų rezultatus, jie pasiskirstė taip: 53,1 proc. rinkėjų pasisakė už pasitraukimą iš ES, 46,9 proc. – už tolesnį bendradarbiavimą su Bendrija.

02.49 val. Euroskepticizmo džinas jau paleistas

Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as sako, kad euroskepticizmo džinas dabar jau paleistas iš butelio ir nebus įvarytas atgal, komentuodamas ketvirtadienį Britanijoje įvykusį referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje ateities. Plačiau apie tai skaitykite čia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Nigelas Farage'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Nigelas Farage'as

02.43 val. Uoliai balsavo

Britanijos gyventojai labai aktyviai balsavo ketvirtadienį vykusiame referendume dėl šalies narystės Europos Sąjungoje ateities, rodo pirmieji pranešimai.

Pirmoji teritorija, paskelbusi oficialius balsų skaičiavimo rezultatus, buvo Gibraltaras – Britanijos užjūrio anklavas prie pietinės Ispanijos sienos, kuris, kaip ir buvo prognozuota, triuškinamai nubalsavo už pasilikimą Bendrijoje. Ten balsuotojų aktyvumas buvo beveik 84 procentai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas referencume
AFP/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas referendume

Vietos pareigūnai keliose teritorijose sakė, kad balsuotojų aktyvumas buvo gerokai didesnis, palyginus su pernai vykusiais visuotiniais rinkimais, kai savo valią pareiškė 66 proc. rinkėjų.

Didelis aktyvumas, kaip manoma, palankus eurooptimistų stovyklai, nes pasitraukimo iš ES šalininkai laikomi labiau motyvuotais. Tačiau didelis aktyvumas darbininkiškuose regionuose, kuriuose rinkėjai paprastai būna vangesni, gali būti palankesnis pasitraukimo šalininkų kampanijai.

Per vėliausią Britanijos referendumą dėl narystės ES, vykusį 1975-aisiais, aktyvumas buvo 65 procentai.

02.20 val. Pirmieji

Iš jau rezultatus paskelbusių apygardų matyti, kad Sunderlandas tapo pirmąja pareiškusia norą pasitraukti iš Bendrijos. Už tai pasisakė 61,3 proc. apygardos rinkėjų.

Naujausiais duomenimis, 161 744 (50,5 proc.) balsai pareikšti už išstojimą iš ES, 158 536 (49,5 proc.) – už likimą ES.

02.16 val. Pirmauja ES šalininkai

Paskelbiama vis daugiau duomenų. Niukaslas prie Taino maža persvara pasirinko narystę Bendrijoje – 50,7 pric. Prieš 49,3 proc. Orkio salos taip pat už narystę ES – 63,2 proc. prieš 36,8 proc.

BBC skelbia, kad už likimą Bendrijoje, iš jau suskaičiuotų apygardų, pasisakė 91 915 britų, už pasitraukimą – 68 614.

02.06 val. Reiškia pasitikėjimą D.Cameronu

Kampanijos, pasisakančios už Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos, iškilūs veikėjai Borisas Johnsonas ir Michaelas Gove'as ketvirtadienį tvirtino, kad premjeras Davidas Cameronas turėtų likti savo poste, kad ir kokie būtų istorinio referendumo dėl šalies narystės Bendrijoje rezultatai. Plačiau apie tai skaitykite čia.

01.51 val. Gibraltaras – už narystę ES

Paskelbti pirmieji referendumo rezultatai. Skelbiama, kad Gibraltaro rinkėjai pasirinko likimą Europos Sąjungoje. Už tai savo balsą atidavė 95,9 proc. balsavusių Gibraltaro rinkėjų (19 322). Tuo tarpu pasitraukimo iš Bendrijos idėją palaikė 4,1 proc. rinkėjų (823).

Gibraltaro lyderis – vyriausiasis ministras Fabianas Picardo – sakė, kad triuškinama eurooptimistų pergalė visada buvo labiausiai tikėtina, nes ši Britanijos užjūrio teritorija yra priklausoma nuo atviros sienos ir laisvos prekybos su kaimynine ES nare Ispanija.

Šį strategiškai svarbų anklavą prie vakarinių vartų į Viduržemio jūrą Britanija užėmė 1704 metais. Šiuo metu Gibraltaro plotas tėra 7 kv. km; jame gyvena per 30 tūkst. Britanijos piliečių.

Gibraltaro rinkimų pareigūnai sakė, kad iš 20 172 balsavusių žmonių 19 322 pasirinko pasilikti Europos Sąjungoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skaičuojami referendumo balsai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skaičuojami referendumo balsai

01.38 val. Skeptikai nepasiduoda

Svarbus „Pasitraukimo“ stovyklos veikėjas, buvęs Konservatorių partijos pirmininkas Iainas Duncanas Smithas, teigė, kad rezultatai yra pernelyg artimi, kad būtų galima skelbti nugalėtojus, ypač esant dideliam balsavusiųjų aktyvumui.

Pasak jo, tvirtas kurios nors stovyklos pasirodymas bent vienoje šalies dalyje gali pakreipti nacionalinio plebiscito baigtį.

Savo ruožtu pasitraukimo šalininkų stovyklos veidu tapęs buvęs Londono meras Borisas Johnsonas, grįžęs į sostinę iš Edinburgo sakė, kad šios lenktynės yra „labai apylygės“.

01.21 val. IPSOS-MORI: britai nesitraukia

Agentūros IPSOS-MORI atlikta gyventojų apklausa rodo panašias tendencijas: 54 proc. respondentų sakė palaikantys tolesnę Britanijos narystę ES, o 46 proc. pasisakė už „Brexit“. Šio tyrimo rezultatai pagrįsti trečiadienį ir ketvirtadienį surinktais duomenimis, bet tai irgi nebuvo balsavusių žmonių apklausa.

Kaip praneša nacionalinis transliuotojas BBC, balsavusių rinkėjų aktyvumas mažytėje Britanijos užjūrio teritorijoje Gibraltare buvo beveik 84 procentai.

Pasaulio rinkos jau sureagavo į sustiprėjusias viltis, kad Britanija liks ES nare. Svaro kursas anksčiau ketvirtadienį pasiekė šių metų aukštumas. Londono, Frankfurto ir Paryžiaus akcijų biržose kainos patraukė aukštyn.

00.24 val. „YouGov“: britai lieka Europos Sąjungoje

Balsavimo apylinkės, duris atvėrusios 7 val. ryto (9 val. Lietuvos laiku), veikė iki 22 val. (vidurnakčio Lietuvos laiku). Balsų skaičiavimas prasidėjo iš karto po to, kai buvo atiduoti paskutiniai balsai. Kaip vyko balsavimas, galite skaityti čia.

Naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė tarptautinės tyrimų kompanijos „YouGov“ internete atliktos apklausos duomenis. Pasak jų, 52 proc. britų referendume pasisakė už tolesnį bendradarbiavimą su Europos Sąjunga, 42 proc. norėjo Bendriją palikti.

Jokios balsavusių rinkėjų apklausos nebuvo atliekamos.

„Rezultatai artimi, todėl dar per anksti vadinti juos visiškai aiškiais“, – sakė „YouGov“ politinių ir sociologinių tyrimų vadovas Joe Twymanas.

„Tačiau šie rezultatai, kartu su pastarosiomis tendencijomis ir istoriniu precedentu, byloja, kad „Pasilikimo“ pergalė yra labiau tikėtina baigtis“, – pridūrė jis.

„YouGov“ trečiadienį apklausė 4 772 žmones, kad išsiaiškintų, kaip jie iš tikrųjų balsuotų ketvirtadienį.

„YouGov“ trečiadienį apklausė 4 772 žmones, kad išsiaiškintų, kaip jie iš tikrųjų balsuotų ketvirtadienį.

„Apklausa parodė nedidelį poslinkį „Pasilikimo“ naudai, o remdamiesi šiais rezultatais tikimės, kad Jungtinė Karalystė išliks Europos Sąjungos narė, – sakė J.Twymanas. – „Pasilikimą“ palaiko 52 proc., o „Pasitraukimą“ – 48 procentai.“

Šio tyrimo, kuris nebuvo nacionalinio masto balsavusių piliečių apklausa, rezultatai buvo paskelbti, kai balsavietės užsidarė 21 val. Grinvičo (penktadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku.

Spėjimų, ką rinkosi britai, būta dar referendumo metu. „The Guardian“ paskelbė Oksfordo ir Mančesterio universitetų darbuotojų atliktos apklausos duomenis. Pasak jų, už Didžiosios Britanijos likimą Europos Sąjungoje pasisakė 61,6 proc. jaunesnių nei 40 metų britų.

Tyrimas atliktas bendradarbiaujant su „Riwi“ kompanija. Apklausos duomenys rinkti kovo-birželio mėnesiais. Iš viso apklausoje dalyvavo 7444 britų.

Tiesa, tai nėra oficialūs rezultatai. Jų teks gerokai palaukti. Balsai bus skaičiuojami 382 vietiniuose centruose, įskaitant Gibraltarą. Visi jie rezultatus skelbs atskirai. Pirmosios dvi apygardos – Sanderlandas Anglijos šiaurės rytuose ir Vondsvertas Londone – rezultatus turėtų paskelbti penktadienį apie 00 val. 30 min. (2 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Ankstyviausi preliminarūs rezultatai gali būti paskelbti penktadienį apie 2 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku, bet galutiniai veikiausiai nebus paskelbti anksčiau negu 8 val. (11 val.)

Prabilo apie pralaimėjimą

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage’as vėlai ketvirtadienį pareiškė, kad už tolesnę Britanijos narystę Europos Sąjungoje pasisakanti stovykla tikriausiai nedidele persvara laimės vadinamąjį „Brexit“ referendumą.

„Atrodo, kad „pasilikimo“ (stovykla) įgis pranašumą“, – jis sakė televizijai „Sky“.

Pasak N.Farage'o, UKIP, kurios pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad Britanija išstotų iš ES, gerokai sustiprino savo pozicijas, vykstant referendumo kampanijai, per kurią, kaip rodė apklausos, narystės Bendrijoje šalininkų ir priešininkų stovyklos buvo apylygės.

„Referendumo kampanija buvo nepaprasta; balsuotojų aktyvumas atrodo itin didelis“, – pabrėžė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as

„UKIP ir aš niekur nedingsime, o partija toliau stiprės ateityje“, – tikino N.Farage'as.

N.Farage'as su „Sky News“ kalbėjosi telefonu, naujienų agentūrai sakė UKIP atstovas.

Anksčiau ketvirtadienį N.Farage'as sakė, kad „Pasitraukimo“ kampanijos tikimybė iškovoti pergalė yra „labai didelė“.

„Manau, kad žmonės, kurie nusprendė balsuoti „Pasitraukti“, turi realius įsitikinimus ir yra užsidegę“, – UKIP vadovas sakė žurnalistams, atvykęs atiduoti savo balso Londono pietiniame priemiestyje Bigin Hile.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius