-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Brexit“ sukrėtimas padėjo Airijai geriau pasiruošti COVID-19 krizei

Airijos pasiruošimas „Brexito“ be jokio susitarimo galimybei suteikė šaliai geresnes pozicijas, stengiantis atremti naujojo koronaviruso pandemijos sukeltą krizę, ketvirtadienį pareiškė premjeras Leo Varadkaras.
Leo Varadkaras
Leo Varadkaras / „Scanpix“/AP nuotr.

„Dėl darbo, atlikto mūsų ministrų, siekiant užtikrinti, jog būtume pajėgūs atlaikyti „Brexit“ be sutarties blogiausius padarinius, dabar mūsų padėtis geresnė, palyginus su galimybe, kad dar tik pradėtume pirmąkart galvoti apie kai kuriuos iš šių klausimų“, – pažymėjo jis.

2016 metais per referendumą Jungtinės Karalystės priimtas sprendimas išstoti iš Europos Sąjungos sukėlė didžiulį sąmyšį kaimyninėje Airijoje, ypač kai vėliau iškilo pavojus, jog dėl nesutarimų tarp Londono ir Briuselio gali nepavykti susitarti dėl sklandaus pasitraukimo.

Buvo prognozuota, kad „Brexit“ be jokio susitarimo padarytų didžiulės ekonominės žalos ir tikriausiai vestų prie muitinės patikrų atkūrimo prie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos.

Toks scenarijus būtų blokavęs kai kuriuos Airijai gyvybiškai svarbius aprūpinimo kelius ir galėjo iš naujo įžiebti Šiaurės Airijoje tarpkonfesinį konfliktą, nuo praeito amžiaus 7-ojo iki 10-ojo dešimtmečio nusinešusį apie 3,5 tūkst. žmonių gyvybių.

„Darbas, atliktas rūpinantis tiekimo linijomis, sukrėtimo ekonomikai poveikiu, taip pat pinigai, mūsų atidėti apdairiai valdant savo finansus – visa tai dabar naudojama atremiant kitokio pobūdžio nacionalinę grėsmę“, – L.Varadkaras sakė parlamento žemųjų rūmų nariams.

„Tokio pobūdžio pandemijos nesitikėjome ir neprognozavome, bet buvome pasiruošę ekonomikos krizei, ir šiandien dėl to mūsų pozicijos daug stipresnės“, – pažymėjo premjeras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

„Brexit“ susitarimas galiausiai buvo sudarytas, ir Britanija sausio 31-ąją išstojo iš Bendrijos.

L.Varadkaras sakė, kad dramatiškas laikotarpis, kai grėsė JK pasitraukimas be jokio susitarimo dėl ateities ryšių, atrodė esą „paprastesni laikai“ negu dabartinė COVID-19 krizė.

Ekonomikos ir socialinių tyrimų institutas (ESRI) ketvirtadienį prognozavo, jog jeigu vyriausybės įvesto priemonės kovai su pandemija galios 12 savaičių, Airijos ekonomiką apims recesija – šalies ūkis šiais metais galėtų susitraukti 7,1 procento.

Be to, daugiau kaip 350 tūkst. žmonių gali netekti darbo, o buvęs perteklinis vyriausybės biudžetas iš perteklinio gali tapti deficitiniu. Šis deficitas gali siekti 4,3 proc. bendrojo vidaus produkto.

Vyriausybės nurodymu Airijoje buvo uždarytos mokyklos ir universitetai, taip pat daugybė verslo įmonių, išskyrus pačias būtiniausias. Be to, iki balandžio 19 dienos draudžiami visi susirinkimai ir renginiai.

Šalyje iki šiol užregistruota 19 su koronaviruso infekcija siejamų mirties atvejų ir iš viso 1 819 patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius