-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ susitarimas vėl keliauja į Jungtinės Karalystės parlamentą: ar šįkart pavyks?

Susitaręs su ES lyderiais dėl „Brexit“, britų premjeras Borisas Johnsonas skuba bandyti įtikinti Jungtinės Karalystės parlamentarus pagaliau pritarti susitarimui – tik tokiu atveju būtų tvarkingai atsisveikinta su Bendrija spalio 31 dieną. Kol kas balsų mažoka, bet dar įmanomos įvairios kombinacijos. Kokios?
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Iššūkis B.Johnsonui – milžiniškas. Dėl „Brexit“ su ES derybininkais ir taip susitarta paskutinę minutę, o dabar dar reikia pasirūpinti, kad susitarimui pritartų britų deputatai – šia proga vos penktą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos Bendruomenių Rūmai rinksis šeštadienį

Lengva nebus, nors premjeras ir jo sąjungininkai stengiasi kalbėti itin optimistiškai. Jei „Brexit“ susitarimas būtų atmestas, suirutė tęstųsi. Kokia aritmetika?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmai

Bendruomenių Rūmuose iš viso dirba 650 deputatų, 11 iš jų neturi balsavimo teisės. Tad B.Johnsonui reikalinga mažiausiai 320 parlamentarų parama – jei, žinoma, į balsavimą susirinktų absoliučiai visi.

Kuo gali kliautis premjeras?

Paklusnūs toriai

Parlamente dirba 287 konservatoriai, galintys balsuoti. Iš jų 257 anksčiau balsavo ir už ekspremjerės Theresos May su ES suderėtą „Brexit“ susitarimą, tad tikėtina, kad paremtų ir šį dokumentą.

Tiesa, yra klaustukų dėl premjero brolio Jo Johnsono, kuris neseniai paliko ministrų kabinetą ir atsisakė deputato posto – būtent dėl „Brexit“. Be to, naujuoju susitarimu nepatenkintas buvęs torių lyderis Iainas Duncanas Smithas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iainas Duncanas Smithas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iainas Duncanas Smithas

Euroskeptiški toriai

Ekspertai bent jau šiuo metu prie paramos susitarimui priskiria ir 28 euroskeptiškų torių, priklausančių Europos tyrimų grupės (European Research Group, ERG) frakcijai, balsus. Jie ankstesnio susitarimo neparėmė.

Tačiau nemanoma, kad taip pat tokie konservatoriai pasielgtų ir dabar. Trys bene įtakingiausi ERG nariai – Priti Patel, Jacobas Reesas-Moggas ir Theresa Villiers – dabar priklauso B.Johnsono kabinetui, tad arba balsuos už susitarimą, arba praras darbą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Priti Patel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Priti Patel

Kita vertus, 25 ERG nariai – vadinamieji spartiečiai – savo nuomonės dar nėra pareiškę, o ankstesnio susitarimo neparėmė. Kalbama, kad šiems toriams labai svarbi Šiaurės Airijos unionistų nuomonė, o ji neigiama.

Vis dėlto ERG lyderis Steve'as Bakeris leidžia suprasti, kad galbūt balsuotų už susitarimą, nes vyriausybei dabar vadovauja karšti „Brexit“ šalininkai – suprask, Th.May jis tokia nelaikė.

Balsų vis tiek negana?

Tiesa, net jei „spartiečiai“ balsuotų už susitarimą su kitais konservatoriais, B.Johnsonui vis dar trūktų daugiau nei 30 deputatų balsų.

Tikėtina, kad B.Johnsonui paramos susitarimui, kitaip tariant – papildomų balsų, reikia ieškoti opozicinių leiboristų stovykloje.

Ištikimų torių – 257, ERG frakcijos narių – 28, tad iš viso 285. Iki daugumos, reikalingos „Brexit“ susitarimui prastumti, trūktų 35 balsų.

Iš kur ištraukti daugiau?

Tikėtina, kad B.Johnsonui paramos susitarimui, kitaip tariant – papildomų balsų, reikia ieškoti opozicinių leiboristų stovykloje. Šiuo metu sunku pasakyti, kiek leiboristų deputatų galėtų balsuoti už susitarimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas

Jų lyderis Jeremy Corbynas ketvirtadienį iškoneveikė susitarimą, bet leiboristai gana susiskaldę, ir daliai jų partijos vadovo nuomonė nelabai rūpi – ypač tokiems, kurie į Bendruomenių Rūmus buvo išrinkti euroskeptiškose rinkimų apygardose.

Supratingi leiboristai

Manoma, kad vadinamieji „Lexiteers“ – „Brexit“ remiantys leiboristai – parems susitarimą. Jimas Fitzpatrickas, Kevinas Barronas ir Johnas Mannas – balsavo ir už Th.May suderėtą dokumentą.

Be to, ši trijulė jau yra paskelbusi, kad netrukus baigs politinę karjerą, o tai reiškia, kad šie leiboristai nė neturi ką prarasti ir turėtų pasisakyti už susitarimą.

Be to, pastarąjį kartą per balsavimą susilaikęs Ronnie Campbellas teigė, kad šįsyk parems susitarimą. Taip pat pasielgti žada ir Stephenas Kinnockas, užkietėjęs „Brexit“ šalininkas Dennisas Skinneris ir net karštas J.Corbyno šalininkas Grahamas Stringeris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Kinnockas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Kinnockas

Kitaip tariant, šiuo metu galima suskaičiuoti septynis leiboristus, kurie beveik neabejotinai parems naująjį „Brexit“ susitarimą.

Abejojantys leiboristai

J.Fitzpatrickas, K.Barronas ir S.Kinnockas taip pat priklauso 19 leiboristų deputatų grupei, kuri yra paskelbusi viešą laišką ES. Laiške jie teigia, kad balsuos už „Brexit“ susitarimą, jei šis atitiks tam tikras sąlygas.

Vis dėlto kol kas nėra jokių garantijų, kad šis leiboristų būrys patenkintas B.Johnsono ir ES derybininkų parengtu dokumentu.

Nepriklausomi deputatai

Bendruomenių Rūmuose dirba ir būrelis nepriklausomų deputatų, kurie yra leidę suprasti, kad paremtų susitarimą. Tarp jų – buvę leiboristai Ianas Austinas ir Frankas Fieldas, buvęs liberaldemokratas Stephenas Lloydas.

Ką turime? Jau minėjome 257 ištikimus torius, 28 ERG narius, o dabar pridėkime septynis leiboristus ir tris nepriklausomus deputatus. Bendra suma – 295, tad iki reikalingos daugumos vis dar trūktų 25 balsų.

Toriai sukilėliai

Būtent dėl šios priežasties B.Johnsonas privalės įtikinti 21 buvusį torį – visi šie deputatai buvo išmesti iš partijos, nes sukilo prieš premjero „Brexit“ strategiją – jį paremti.

Bendruomenių Rūmuose dirba ir būrelis nepriklausomų deputatų, kurie yra leidę suprasti, kad paremtų susitarimą.

Deputatai, tarp kurių – nemažai įtakingų konservatorių, anksčiau šį rudenį pasipriešino vyriausybės planams, nes siekė neleisti B.Johnsonui išvesti Jungtinės Karalystės iš ES be susitarimo. O dabar susitarimas yra.

Samas Gyimah perbėgo pas tolesnės narystės ES siekiančius liberaldemokratus, kuriuos remia ir Dominicas Grieve'as. Tačiau likę 19 deputatų galėtų balsuoti už „Brexit“ susitarimą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Dominicas Grieve'as
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Dominicas Grieve'as

Tokiu atveju B.Johnsono susitarimas turėtų 314 balsų. Šešių vis dar trūktų, tad akivaizdu, kad vyriausybė pagalbos turi ieškoti pas leiboristus. Savo pozicijos dėl siūlomo susitarimo dar nėra pareiškę 57 deputatai.

Kas tikrai balsuos prieš?

„Tikrai“ čia – reliatyvus žodis, nes Šiaurės Airijos demokratinei unionistų partijai dar įmanoma pakeisti nuomonę. Tačiau kol kas dešimt šiai partijai atstovaujančių deputatų nusiteikę balsuoti prieš susitarimą.

Aišku, yra ir gausi opozicija. Kaip jau minėta, J.Corbynas ir liberaldemokratų lyderė Jo Swinson jau pavadino susitarimą blogu ir patvirtino, kad už jį nebalsuos.

Žalieji, škotų nacionalistai, Velso socialdemokratai irgi žada neparemti susitarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius