-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanija tęsia pasirengimą „Brexitui“ be susitarimo

Jungtinė Karalystė po kalėdinės pertraukos vėl neria į „Brexito“ karštligę ir stiprina pasirengimus išstojimui iš Europos Sąjungos be jokio susitarimo.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/AP nuotr.

Jungtinė Karalystė įsiveža 40 proc. maisto. 16 tūkst. vilkikų per dieną įveža prekes, ir greitai gendančias. Jie gali ilgam strigti abipus Lamanšo, kol muitininkai tikrins kiekvieną krovinį, jei kovo 29 d. Jungtinė Karalystė išstos be susitarimo.

Vyriausybė tikrina ir kelius į Doverio uostą, svarbiausią prekybai su žemynine Europa. Judriausias Europos keltų uostas dar nuo romėnų laikų buvo svarbiausi Britanijos vartai į Europą. Šeštadalis šalies prekių keliauja per Doverį. Tai tik pirmos pratybos iš daugelio. Anot kritikų, jos nė iš tolo neprilygsta tikrajam prekybos sutrukdymui.

„Brexito“ kritikai teigia, kad stačiai idiotiška, visiškai beprotiška leisti mokesčių mokėtojų pinigus netikrai spūsčiai kurti, užuot siekus susitarimo.

O jei kas nors Londone tikėjosi, kad tokie pasirengimai chaotiškoms skyryboms pastūmės Europos Komisiją siūlyti nuolaidų, tai ne, ji kartoja, kad derybos baigtos.

„Susitarimas ant stalo yra geriausias įmanomas, ir vienintelis įmanomas. Dėl šio susitarimo iš naujo deramasi nebus“, – sakė EK atstovas spaudai Margaritis Schinas.

Bet, kad ir kiek ES tai kartotų, „Brexito“ rėmėjai arba tiki, kad net ir išstojus be susitarimo, sutrikimai bus trumpalaikiai prieš laisvą plaukiojimą, arba tiki, kad dar pakanka laiko susiderėti iš naujo.

Th.May šiomis dienomis skambino penkiems Europos lyderiams, prašė naujų nuolaidų ir žada prašyti vėl. Bet neatrodo, kad parlamente kas nors būtų pasikeitę – daugumos pritarti spalį suderėtam susitarimui vis dar nėra. Tačiau kartą jau atidėjusi balsavimą, premjerė žada jį būtinai rengti, pasak BBC šaltinių, kitą antradienį.

„Jei susitarimas nebus patvirtintas per ateinantį balsavimą, atsidursime nežinomoje teritorijoje“, – kalbėjo Th.May.

Apklausa pirmadienį parodė, kad tik šeštadalis britų patenkinti pasiektu susitarimu. Sekmadienį apklausa, kurią užsakė išstojimo priešininkai, parodė, kad daugiau britų jau norėtų likti ES, negu išstoti. Ir daugiau norėtų antro referendumo, o ne balsavimo parlamente. Bet premjerė kartoja, kad antras referendumas – nepagarba rinkėjams.

„Jis suskaldytų mūsų šalį. Ir, tiesą sakant, praktiškai referendumo nebeįmanoma spėti surengti iki kovo 29-osios“, – pareiškė Th.May.

Atidėti išstojimą galima tik vienbalsiai pritarus visoms ES narėms. Neaišku, ar kiti lyderiai, suerzinti Th. May blaškymosi, sutiktų jai skirti dar laiko. 200 parlamentarų laišku paprašė Th.May atmesti galimybę išstoti be susitarimo. Dalis parlamentarų trečiadienį sieks įstatymu apsunkinti vyriausybei vykdyti kietąjį „Brexitą“.

Bet jo rėmėjai sako, kad sutrikimai bus tik trumpalaikiai, paskui – viliojamas laisvas plaukiojimas. Tačiau verslas susiėmęs už galvų. Automobilių gamintojai, matantys smunkančius pardavimus, kalba apie katastrofą. Konsultantai skaičiuoja, kad iki kovo šalį paliks dešimtadalis bankų sektoriaus aktyvų, apie 800 mlrd. svarų.

Žemsiurbės jau gilina Ramsgate`o uostą, prekybai nenaudojamą 5 metus. Vyriausybė ieško atsarginių kelių ir 100 mln. svarų jau išleido pasamdyti 3 keltų bendroves. Bet paaiškėjo, kad viena iš jų dar neįsigijusi nė vieno kelto ir reisus į žemyną planuoja tik po kelių mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius