-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijoje pradeda veikti milijonams honkongiečių skirta vizų išdavimo tvarka

Didžioji Britanija – buvusi Honkongo kolonijinė valdytoja – atveria duris Kinijos valdžios persekiojimo norintiems išvengti žmonėms: sekmadienį įsigalioja nauja vizų išdavimo tvarka, leisianti milijonams honkongiečių siekti Didžiosios Britanijos pilietybės.
Honkongas
Honkongas / „Scanpix“ nuotr.

Nuo šiandien Britanijos užjūrio piliečio (BNO) pasą turintis asmuo ir nuo jo priklausantys asmenys gali internetu kreiptis dėl Jungtinės Karalystės vizos, suteikiančios galimybę dirbti ir gyventi JK. O po penkerių metų tokie asmenys galėtų kreiptis dėl Jungtinės Karalystės pilietybės.

Tokia imigracijos tvarka yra atsakas į pernykštį Pekino sprendimą Honkonge įgyvendinti plataus masto nacionalinio saugumo įstatymą siekiant numalšinti didelio masto ir dažnai smurtingus protestus už demokratiją.

Britanija yra apkaltinusi Kiniją sulaužius savo pažadą, duotą prieš Honkongo valdymo perdavimą Kinijai 1997 metais, jog finansų centras 50 metų išsaugos savo pagrindines laisves ir autonomiją. Todėl Britanija yra pareiškusi, kad ginti savo buvusius pavaldinius yra jos moralinė pareiga.

„Mes gerbiame savo gilius istorinius ir draugiškus ryšius su Honkongo žmonėmis ir mes giname laisvę ir autonomiją“, – kalbėdamas apie naująją vizų tvarką sakė Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

Kiniją toks sprendimą įsiutino. Pekinas jau pareiškė, kad nebepripažins BNO pasų kaip teisėto keliavimo ar tapatybės nustatymo dokumento. Visgi šis sprendimas iš esmės yra simbolinis, nes honkongiečiai paprastai naudoja savo vietinius pasus ar tapatybės korteles, kad išvyktų iš miesto.

Tačiau Pekinas pareiškė imsiąs „papildomų priemonių“ ir dėl to didėja nerimas, jog valdžia gali mėginti neleisti honkongiečiams išvykti į Britaniją.

Sekmadienį išplatiname pranešime Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ apkaltino Britaniją dėl „kolonijinio mentaliteto“. O Pekino ryšių biuras Honkonge išplatino trumpą pareiškimą, kuriame „griežtai smerkia ir ryžtingai priešintis“ tokiam sprendimui.

Paraiškų daugėja

Kol kas neaišku, kiek honkongiečių pasinaudos tokia galimybe, ypač atsižvelgiant į dabartinius dėl koronaviruso plitimo taikomus tarptautinių skrydžių apribojimus. Tačiau pasiūlymas kreiptis dėl vizos taikomas maždaug 70-čiai procentų iš 7,5 mln. Honkongo gyventojų.

Verta paminėti, jog nuo tada, kai pernai liepą įsigaliojo minėtas nacionalinio saugumo įstatymas, kreipimųsi dėl BNO pasų skaičius pašoko daugiau nei 300 procentų. Remiantis sausio vidurio duomenimis, tokius pasus turi 733 tūkst. žmonių.

Britanija prognozuoja, kad ateinančiais metais į šalį gali atvykti iki 154 tūkst. honkongiečių, o per ateinančius penkerius metus – net 322 tūkstančiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius