Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Britanijos karalienė aplankė Skripalių apnuodijimą tyrusią laboratoriją

Britanijos karalienė Elizabeth II ketvirtadienį pirmąkart nuo koronaviruso protrūkio pradžios pasirodė viešumoje už karališkųjų rezidencijų ribų ir susitiko su vyriausybės mokslininkais, tyrusiais Anglijoje įvykdytą ataką panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“.
Karalienė Elizabeth II ir princas Williamas
Karalienė Elizabeth II ir princas Williamas / „Scanpix“/AP nuotr.

94 metų monarchė kartu su savo anūku princu Williamu aplankė Anglijos pietvakariuose esančiame Porton Daune įsikūrusią Gynybos mokslo ir technologijų laboratoriją (DSTL), taip pat atliekančią mokslinius tyrimus dėl koronaviruso.

Jiedu susitiko su darbuotojais, nustačiusiais, kad buvusį Rusijos dvigubą agentą Sergejų Skripalį netoliese esančiame Solsberio mieste užpernai buvo pamėginta nužudyti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Karališkosios šeimos nariai taip pat susitiko su kariais, padėjusius reaguoti į incidentą.

S.Skripalis ir jo duktė Julija po išpuolio liko gyvi, bet po keturių mėnesių mirė viena benamė. Į šios moters rankas buvo patekęs kvepalų buteliukas, kuriame, kaip manoma, buvo likę itin nuodingos medžiagos.

Britanija ir jos sąjungininkės dėl šio incidento apkaltino Rusiją, o Vakarų šalys, rodydamos solidarumą su Londonu, išsiuntė daug rusų diplomatų. Maskva neigė kaip nors prisidėjusi prie atakos.

Kaukių nedėvėję, bet 2 m atstumo vienas nuo kito laikęsi karalienė ir Williamas taip pat susitiko su mokslininkais, vykdančiais analitinius tyrimus, padedančius Britanijai reaguoti į koronaviruso epidemiją.

Šis viešas monarchės pasirodymas ne kurioje nors jos rezidencijoje buvo pirmasis nuo kovo 9 dienos, kuomet Elizabeth II dalyvavo Sandraugos dienos minėjimo ceremonijoje Vestminsterio vienuolyne.

Koronavirusui plintant visoje JK, ji ir jos 99 metų vyras princas Philipas dėl savo amžiaus pirmiausia pasitraukė į vakariau Londono esančią Vindzoro pilį.

Karališkoji pora paskui kažkiek laiko gyveno kitose savo rezidencijose – Škotijos šiaurės rytinėje Balmoro pilyje ir Anglijos rytuose esančiuose Sandrigamo rūmuose. Į Vindzorą Elizabeth II ir Philipas sugrįžo praėjusią savaitę.

Jų padėjėjai pranešė, kad visi 48 asmenys, ketvirtadienį turėję galimybę artimai bendrauti su karaliene ir princu, prieš renginį buvo patikrinti dėl COVID-19.

Per 43 tūkst. žmonių – daugiausiai Europoje – Britanijoje pražudžiusio protrūkio pradžioje karalienė per televiziją kreipėsi į tautiečius.

Porton Daune ji oficialiai atidarė naują Energetikos analizės centrą, tyrinėsiantį sprogstamąsias medžiagas.

Elizabeth II ir Williamui taip pat buvo planuojama aprodyti ginkluotę ir su kontržvalgybos taktika supažindinančias ekspozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius