Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 20 /17:08

Britų diplomatijos vadovas: „Brexit“ būtų negrįžtamas

Britų rinkėjų sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos bus „negrįžtamas“, o šalis galėtų vėl prisijungti prie bloko tik tokiomis sąlygomis, kurios jai būtų nepriimtinos, pirmadienį įspėjo užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas.
Philipas Hammondas
Philipas Hammondas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žinia, kurią mėginame paskleisti Britanijos žmonėms, yra ta, jog tai – negrįžtamas sprendimas. Jei jie nuspręs pasitraukti, kelio atgal nebebus“, – sakė Ph.Hammondas, atvykęs į Liuksemburgą susitikti su kolegomis iš kitų Bendrijos narių.

Užsienio reikalų sekretorius iliuzija pavadino mintį, kad jei ketvirtadienio referendume būtų nubalsuota už pasitraukimą iš Bendrijos, tokiu atveju galėtų būti pradėtos derybos su Briuseliu dėl naujo susitarimo.

„Britanija niekada nebegalėtų vėl įstoti į ES, išskyrus prisijungimą nepriimtinomis sąlygomis – su naryste euro zonoje, naryste Šengeno zonoje ir t. t.“, – aiškino Ph.Hammondas.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad į priekį nedideliu atotrūkiu vėl įsiveržė „Brexit“ priešininkų stovykla, aplenkusi savo oponentus, kurie tvirtai pirmavo dvi ankstesnes savaites.

Ph.Hammondas pažymėjo, kad „referendumo kova labai įtempta“.

„Vienu ar kitu atveju balsų skirtumas bus nežymus“, – sakė jis.

VIDEO: Ką svarbu žinoti apie Jungtinėje Karalystėje vykstantį referendumą dėl narystės ES?

Be to, Ph.Hammondas pareiškė spausiantis savo kolegas iš kitų Europos Sąjungos valstybių skubiai įgyvendinti sutartas nuolaidas, jei šalis ketvirtadienį nubalsuos už pasilikimą Bendrijoje.

Ministrui pirmininkui Davidui Cameronui vasarį pavyko išsiderėti tam tikrų nuolaidų dėl imigracijos bei euro ir pažadą, kad Jungtinei Karalystei nebus taikomas įpareigojimas siekti „vis glaudesnės sąjungos“.

Britų premjeras vylėsi, kad šie žingsniai padės įtikinti jo tėvynainius nepritarti „Brexit“.

Pirmadienį kalbėdamas prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Liuksemburge, Ph.Hammondas sakė, kad britai „tikėsis spartaus ir visiško priemonių paketo, dėl kurio buvo sutarta vasarį, įgyvendinimo“, jeigu bus nubalsuota už tolesnę šalies narystę 28 valstybių bloke.

Jis pridūrė, kad Briuselis turi „užtikrinti, jog ES dirbtų dėl visų žmonių ateities ir spręstų paprastų žmonių problemas“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pažadėjo, kad sutartos nuolaidos bus įgyvendintos „greičiau nei per metus“.

Taip pat jis pareiškė, kad atidžiai stebimą artėjantį Britanijos referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje ateities kitos Bendrijos narės turėtų vertinti kaip „perspėjimo signalą“, ir paragino britus pasilikti europietiškoje šeimoje.

„Koks bebūtų balsavimo Jungtinėje Karalystėje rezultatas, mes turime atidžiai pažvelgti į Sąjungos ateitį. Būtų kvaila ignoruoti tokį perspėjimo signalą“, – parašė D.Tuskas tinkle „Twitter“, likus trims dienoms iki referendumo, kuris suskaldė Britaniją ir sukėlė aštrius ginčus visoje ES.

„Aš kreipiuosi į britų piliečius: likite su mumis, – parašė jis. – Kartu mes įveiksime ateities iššūkius“.

Kalbėdamas Lisabonoje po susitikimo su Portugalijos ministru pirmininku Antonio Costa, D.Tuskas perspėjo ir dėl „neprognozuojamų“ politinių bei geopolitinių pasekmių potencialaus „Brexit“ atveju.

„Nė kiek neabejoju, kad mūsų priešai, vidaus ir užsienio priešai, atkimš šampano butelį, jeigu referendumo rezultatas bus mums nepalankus“, – pasakė jis per spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius