-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 19 /17:19

Britų parlamentas siunčia Borisą Johnsoną siekti atidėti „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) parlamentas neeiliniame posėdyje „Brexit“ klausimu priėmė pataisą, kuria įpareigoja Ministrą pirmininką Borisą Johnsoną dar kartą derėtis su ES, kad „Brexit“ būtų atidėtas trims mėnesiams. Tačiau B.Johnsonas tikino, kad to nedarys. Šansas iš ES pasitraukti iki spalio 31 dienos išlieka.
Jungtinės Karalystės parlamentas sprendžia dėl „Brexit“ susitarimo
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Nors B.Johnsonas atėjo į parlamentą tikėdamasis palaikymo pasiektam „Brexit“ susitarimui, vietoje to parlamentas jį įpareigojo siekti „Brexit“ atidėti.

Torių parlamentaras Oliveris Letwinas pasiūlė pataisą atidėti pritarimą „Brexit“ susitarimui iki tol, kol būtų priimti reikalingi teisės aktai. Tokiu atveju B.Johnsonui būtų įpareigotas siekti „Brexit“ atidėjimo 3 mėnesiams. JK parlamentas balsų dauguma šią pataisą palaikė: „už balsavo“ 322, prieš – 306 parlamentarai.

O.Letwinas aiškino, kad jis remia B.Johnsono pasiūlymą, tačiau nori užsitikrinti, kad yra „draudimo polisas“ tam atvejui, jei „Brexit“ būtų patvirtintas, o vėlesnėje stadijoje atsitiktų kas nors neplanuota – vyriausybė turėtų pratęsimą ir šaliai nereikėtų pasitraukti iš ES be susitarimo, rašo „Guardian“.

Tokia pataisa priimta nepaisant to, kad B.Johnsonas tikėjosi palaikymo pasiektam „Brexit“ susitarimui – „Guardian“ lygina, kad tai yra pažeminimas ministrui pirmininkui.

Nepatvirtinus „Brexit“ susitarimo, pagal įstatymą B.Johnsonas privalo dėl atidėjimo kreiptis dar šiandien 11 val. vietos laiku (1 val. Lietuvos laiku).

Tačiau B.Johnsonas padėkojo visiems už skirtą laiką, ir patikina, kad jo parlamento balsavimo rezultatas nebaugina.

„Aš nesiderėsiu dėl atidėjimo su ES, ir įstatymas manęs negali priversti to daryti“, – teigia B.Johnsonas.

Jis laikosi savo, kad geriausias sprendimas – pasitraukti iš ES iki spalio 31 dienos, ir teigė, kad reikalingi teisės aktai bus pateikti kitą savaitę.

JK parlamento nariai pagrasino B.Johnsonui teismu ir aiškino, kad jis nėra aukščiau įstatymo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės parlamentas sprendžia dėl „Brexit“ susitarimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės parlamentas sprendžia dėl „Brexit“ susitarimo

JK ministras pirmininkas B.Johnsonas prieš balsavimą kvietė parlamento narius palaikyti jo pasiektą „Brexit“ susitarimą. Anot B.Johnsono pasirinkimas – arba pasitraukti su susitarimu, arba pasitraukti be jo. Jei būtų patvirtinta O.Letwino pataisa, Vyriausybė žadėjo boikotuoti pasiektą „Brexit“ susitarimą.

Jei B.Johnsonas kreipsis į Briuselį prašydamas atidėti „Brexit“, ES lyderiai gali patenkinti tokį prašymą. Remiantis Hilary Benno teisės aktu, JK siektų skyrybas atidėti trims mėnesiams – iki 2020-ųjų sausio 31 dienos.

Išlieka šansas pasitraukti iki spalio 31 dienos

Nepaisant šio balsavimo, JK vis dar gali pasitraukti iš ES iki šių metų spalio 31 dienos. Tam JK turi būti priimtas pasitraukimo iš ES įstatymas, skirtas įgyvendinti pasiektą susitarimą su ES.

Šį įstatymą pateikti JK ketinama antradienį, rašo Bloomberg. Tuomet kils klausimų, ar B.Johnsonui pakaks balsų jam priimti. Jei jis išlaikys koaliciją dvi savaites nesubyrėjusią, jis turi šansų.

Tačiau jei tai nepavyks, šalis gali atsidurti beprecedentėje politinėje krizėje. Galimi scenarijai svyruoja nuo atidėto „Brexit“, kuris leistų suorganizuoti rinkimus ar antrą referendumą, iki chaotiško ir ekonomiškai skausmingo pasitraukimo iš bloko be susitarimo per 12 dienų.

Jei B.Johnsonas bandys apeiti įstatymą ir nesikreipti į ES lyderius dėl „Brexit“ atidėjimo, beveik neabejotinai jam grėstų teisiniai rūpesčiai - tikėtina, kad jis atsidurtų JK Aukščiausiame teisme.

Dar daugiau, kad „Brexit“ būtų atidėtas, ES lyderiai turės sutarti vieningai. Nors Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas anksčiau teigė, kad antras atidėjimas neturėtų būti suteikiamas, yra mažai abejonių, kad tarp ES lyderių būtų prieštaraujančių. Ypač tuo atveju, jei per šį laikotarpį JK būtų rengiami rinkimai.

Susirinko tūkstančiai protestuotojų

Prieš JK parlamento „finalinį“ balsavimą Londono centre susirinko tūkstančiai protestuotojų. „Žmonių balso“ kampanijos organizatoriai tikina norintys pasitikrinti, ar JK piliečiai yra patenkinti palikti ES premjero suderėtomis sąlygomis.

Vidurdienį prasidėjo protestuotojų eisena. BBC rašo, kad protestuotojai iš nutolusių miestų važiavo per naktį, kad galėtų prisijungti.

„Tai didelis įsipareigojimas, visas savaitgalis. Tačiau neatvažiavau praėjusį kartą ir gailėjausi. Šį kartą nebuvo jokių abejonių“, – BBC teigė šešiasdešimtmetė ALI Lothian.

Grupė protestuotojų surentė instaliaciją, kurioje JK premjeras B.Johnsonas vaizduojamas kaip jo vyriausiojo patarėjo Dominico Cummingso lėlė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės parlamentas sprendžia dėl „Brexit“ susitarimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės parlamentas sprendžia dėl „Brexit“ susitarimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius