-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 14 /15:45

Britų teismas dėl J.Assange'o ekstradicijos JAV spręs vasarį

Jungtinės Karalystės teismas penktadienį paskelbė, kad posėdis dėl vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o ekstradicijos į JAV vyks kitų metų vasarį.
J.Assange'as atvyko į teismą
J.Assange'as atvyko į teismą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę JAV Jungtinei Karalystei išsiuntė oficialų J.Assange'o ekstradicijos prašymą.

JAV Teisingumo departamentas pranešė, kad kaltina J.Assange'ą susimokius su buvusia JAV kariuomenės žvalgybos analitike Chelsea Manning pavogti ir paskelbti tūkstančius įslaptintų arba konfidencialių karinių ir diplomatinių dokumentų.

Ši byla kelia nerimą žiniasklaidos laisvės ir žmogaus teisių gynėjams.

Pirmą kartą pasirodęs teisme po to, kai balandį buvo skandalingai išvestas iš Ekvadoro ambasados Londone, J.Assange'as pareiškė: „Ant kortos pastatyti 175 mano gyvenimo metai“.

„WikiLeaks“ yra ne daugiau nei leidėjas“, – pareiškė žilstelėjusią retą barzdelę užsiauginęs J.Assange'as, kalbėdamas per vaizdo ryšį iš sugriežtinto saugumo Belmaršo kalėjimo Londone.

47 metų J.Assange'as šiuo metu yra kalinamas Londone. Australų aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams.

Jam buvo skirta 50 savaičių įkalinimo bausmė už Jungtinės Karalystės teismo 2012 metais nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Švedijoje taip pat kaltintas seksualine prievarta ir priekabiavimu, tačiau šie kaltinimai buvo panaikinti suėjus senaties terminui.

Anglijos vyriausioji magistratė Emma Arbuthnot paskelbė, kad ekstradicijos klausimas bus pradėtas svarstyti teisme ateinančių metų vasario 25 dieną. Procesas turėtų trukti penkias dienas.

J.Assange'o gynėjas Markas Summersas teisme sakė, kad esama „daug sudėtingų klausimų“, susijusių su jo ekstradicija.

„Mūsų nuomone, tai yra siaubingas ir akivaizdus puolimas, nukreiptas prieš žurnalistines teises“, – pridūrė jis.

„Priešiška žvalgybos tarnyba“

Interneto svetainės „WikiLeaks“ atskleista informacija apie civilių gyventojų žūtis ir JAV pareigūnų netaktiškus pasisakymus apie kitų užsienio šalių lyderius buvo paskelbta tokiuose laikraščiuose kaip „The New York Times“ ir „The Guardian“.

Vis dėlto straipsniuose buvo pateiktos pakeistos kai kurių JAV agentų bei vietos informatorių pavardės bei asmeninės detalės, kad jų gyvybėms nekiltų pavojus.

Tačiau „WikiLeaks“ nusprendė, kad publikuota informacija yra nepakankama, ir paskelbė šimtus tūkstančių neredaguotų dokumentų bei vaizdo įrašų savo svetainėje.

„WikiLeaks“ veikia kaip priešiška žvalgybos tarnyba ir kalba kaip priešiška žvalgybos tarnyba“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, praėjus dviems dienoms po J.Assange'o suėmimo balandį.

„Atėjo laikas vadinti „WikiLeaks“ tuo, kas ji iš tiesų yra: nevalstybine priešiška žvalgybos tarnyba, dažnai sulaukiančia pagalbos iš tokių valstybių kaip Rusija“, – kalbėjo jis.

Jeigu J.Assange'as bus pripažintas kaltu dėl visų jam iškeltų kaltinimų, jam gresia 175 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius