Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 02 /17:38

Briuselis ir Londonas: „Brexit“ derybose tebėra rimtų nesutarimų

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ketvirtadienį pareiškė, kad derybose su Jungtine Karalyste dėl būsimų ryšių po „Brexit“ tebėra rimtų nesutarimų.
Michelis Barnier
Michelis Barnier / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo kolega britas Davidas Frostas taip pat paminėjo „rimtus skirtumus“ po dar vieno intensyvių derybų rato.

Intensyvių derybų dėl „Brexito“ ratas baigėsi ketvirtadienį, abiem pusėms perspėjus dėl didelių nesutarimų, tačiau įsipareigojus pratęsti derybas kitą savaitę Londone.

„Mūsų tikslas buvo sėkmingai ir greitai pakreipti derybas į tokią trajektoriją, kad pasiektume susitarimą, – sakė M.Barnier pareiškime. – Tačiau po keturių dienų diskusijų lieka rimtų skirtumų.“

Suteikdamas daugiau optimizmo buvęs prancūzų ministras pridūrė: „Mes ir toliau tikime, kad susitarimas yra įmanomas, ir kad visi tuo suinteresuoti.“

D.Frostas savo ruožtu pabrėžė, kad Londonas „lieka įsipareigojęs sunkiai dirbti, kad kuo greičiau suprastume principus, kuriais bus grindžiamas susitarimas“.

Derybos Briuselyje buvo pirmas tiesioginis derybininkų susitikimas nuo karantino priemonių įvedimo įsisiūbavus koronaviruso pandemijai. Buvo dedama didelių vilčių, kad pažanga jose pagaliau bus pasiekta.

Šios ir kitos savaitės derybose dalyvauja mažesnis dalyvių skaičius nei kituose etapuose. Taip tikimasi, kad artimiau bendraujant derybininkams pavyks pasiekti proveržį.

Pademonstruodami norą nenutraukti derybų M.Barnier ir D.Frostas bendrai suderino savo pareiškimus ir nė viena šalis nenumatė susitikimo su žiniasklaidos atstovais.

Britanija oficialiai išstojo iš ES sausio 31 dieną, o pereinamasis laikotarpis, per kurį Jungtinė Karalystė faktiškai tebesinaudoja visomis narystės Bendrijoje privilegijomis, baigsis gruodžio 31-ąją.

Neužsitikrinus naujos sutarties abi pusės turėtų laikytis minimalių standartų, apibrėžiamų Pasaulio prekybos organizacijos (PPO). Tokiu atveju būtų taikomi dideli muitų tarifai ir būtų smarkiai sutrikdytas verslas.

Londonas nori, kad šią vasarą būtų parengti bent prekybos sutarties apmatai ir būtų pasiektas bent jau politinis, o ne teisinis konsensusas, kad verslui susidarytų aiškesnis vaizdas prieš pasibaigiant šiems metams.

Tuo metu ES yra mažiau spaudžiama laiko ir mano, jog susitarimą reikia parengti iki spalio pabaigos, kad jį spėtų ratifikuoti Europos Parlamentas ir kiti veikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius