Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Briuselis smerkia Rusijos sprendimą uždrausti daugiau ES pareigūnų atvykti į šalį

Rusijai penktadienį pranešus, kad įtraukia daugiau Europos Sąjungos pareigūnų į asmenų, kuriems uždrausta atvykti į šalį, sąrašą, Briuselis pareiškė smerkiantis šį Maskvos sprendimą.
Maskva
Maskva / 123RF.com nuotr.

Rusija tvirtino taip atsakanti į Bendrijos sankcijas, tarp Briuselio ir Maskvos tvyrant įtampai dėl Ukrainos.

„Europos Sąjunga smerkia Rusijos valdžios sprendimą... uždrausti nežinomam skaičiui ES valstybių narių ir institucijų atstovų atvykti į Rusiją“, – sakoma ES atstovo pranešime.

„Šis sprendimas neturi jokio teisinio pagrindimo ir skaidrumo, į jį bus tinkamai sureaguota“, – teigiama pranešime.

Rusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau penktadienį pareiškė, kad Maskva, „vadovaudamasi abipusiškumo ir pariteto principu, nusprendė išplėsti ES valstybių narių ir institucijų atstovų, kuriems draudžiama atvykti į Rusiją, sąrašą“.

Pasak Rusijos URM, tai pirmiausia palies atskirų Europos privačių karinių kompanijų, veikiančių įvairiuose pasaulio regionuose, vadovus.

Gruodį Europos užsienio reikalų ministrai sutiko taikyti sankcijas asmenims ir subjektams, siejamiems su Rusijos privačia karine bendrove „Wagner“, kaltinama prisidedant prie konfliktų kurstymo įvairiose šalyse.

Ši privati karinė organizacija, kurią Vakarų sostinės laiko esant glaudžiai susijusią su Kremliumi, yra siejama su konfliktais Ukrainoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Maskvos juodąjį sąrašą taip pat papildė virtinės ES valstybių narių teisėsaugos institucijų, įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios atstovai, „nešantys asmeninę atsakomybę už antirusiškos politikos skatinimą ir priemonių, pažeidžiančių teisėtas rusakalbių gyventojų ir žiniasklaidos teises diegimą“, pažymėjo Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Nota, informuojanti apie šį žingsnį, išsiųsta Bendrijos atstovybei Rusijoje, rašoma pranešime.

Anot ministerijos, toks sprendimas priimtas dėl to, kad Europos Sąjunga tęsia „neteisėtą, destruktyvią ir beprasmę vienašališkų apribojimų prieš Rusiją politiką“.

„Kviečiame Briuselį įsiklausyti į vis aktyvesnius protingų europiečių balsus, raginančius atsisakyti sankcijų politikos Rusijai ir jos sąjungininkams, kuri kenkia tarptautinei teisei ir akivaizdžiai veda į aklavietę. Tai yra svarbi sąlyga norint atkurti stabilumą ir saugumą euroatlantinėje erdvėje, taip pat tarptautinių santykių klimato normalizavimui“, – pridūrė Rusijos URM.

2014 metų kovą ES įvedė ir toliau tęsia varžomąsias priemones Rusijos atžvilgiu. Kaip nurodo Bendrijos institucijos, šios priemonės taikomos „reaguojant į neteisėtą Krymo aneksiją ir sąmoningą Ukrainos destabilizavimą“.

Tarp ES taikomų varžomųjų priemonių yra diplomatinės, ekonominės ir asmeninės sankcijos, suvaržymai Krymui ir Sevastopoliui.

Rusija apie naujas sankcijas paskelbė Vakarams ją perspėjus dėl didelio masto koordinuoto atsako, jei ji įsiveržtų į savo kaimynę Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius